Esch wordt ook omschreven als de 'Glimlach van Brabant'. Hoewel er voor de inwoners de laatste jaren weinig te lachen viel wat betreft verschillende projecten in het dorp, kijken zij vol goede moed naar de toekomst met Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).
Esch wordt ook omschreven als de 'Glimlach van Brabant'. Hoewel er voor de inwoners de laatste jaren weinig te lachen viel wat betreft verschillende projecten in het dorp, kijken zij vol goede moed naar de toekomst met Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

'GEMEENTE HAAREN HEEFT SOMS STEKEN LATEN VALLEN, DAAROM MOET ONZE STEM IN BOXTEL STERK KLINKEN'

Esch wil nu eens niet aan de achterste mem hangen

RENS VAN DEN ELSEN

Met de gemeenteraadsverkiezing op komst blikt Brabants Centrum terug op de afgelopen bestuursperiode. In maart 2018 werd inwoners door middel van een enquête gevraagd naar wat er beter kon in hun omgeving. Nu wordt de balans opgemaakt: wat is opgepakt en wat is blijven liggen? Deze keer: Esch, de reden waarom we op 18 november naar de stembus gaan. Het dorp wordt immers bij Boxtel gevoegd.

Het is een veel gehoorde reactie in Esch: 'in Haaren krijgen ze een nieuw plein, ligt alles er spic en span bij, maar wij blijven achter'. Grotendeels is dat waar, de straten en parkeerplaatsen in het dorpscentrum van Haaren zijn vernieuwd, er is een geheel nieuw schoolgebouw neergezet mét sporthal en het Mgr. Bekkersplein voor het gemeentehuis is compleet op de schop gegaan. En passant is er nog geld gevonden voor een nieuwe kiosk, die later dit jaar wordt opgebouwd.

Wat is er ondertussen in Esch gedaan? De inwoners van de Leunisdijk vragen al jaren om een straat waar de tanden niet op elkaar klapperen als je er overheen rijdt, de Willibrordusschool is nodig aan renovatie of nieuwbouw toe, dorpshuis De Es kan ook wel een opknapbeurt gebruiken, er is nog steeds veel doorgaand verkeer in de dorpskern en starters op de woningmarkt snakken naar betaalbare huizen.

Nieuwbouw is vorig jaar wel in gang gezet, al heeft het 21 jaar geduurd voor het project Reigerskant van de grond kwam in Esch. En hoewel de werkzaamheden voortvarend van start gingen, bleef het ruim een jaar vrij stil aan de oostkant van het dorp, waar de geplande 75 woningen moeten verrijzen. Wat nog wel enkele wapenfeiten van de gemeente Haaren zijn voor Esch, is de bouw van een nieuwe brug over de Essche Stroom tussen de Spankerstraat en de Groenendaal en het mogelijk maken dat een beeld voor de zwarte zusters kon worden geplaatst aan het Nieuwland.

PEP

Al met al is het niet onbegrijpelijk dat de Esschenaren al jaren het gevoel hebben aan de achterste mem te hangen bij de gemeente. Als het dorp vanaf 1 januari 2021 bij Boxtel wordt gevoegd, moet zo'n zelfde gevoel volgens de inwoners dan ook koste wat kost voorkomen worden. Esch moet zich meer verenigen en als één blok naar de gemeente communiceren.

Dat idee hadden Adri Verbruggen en Cees van Rooij ook en daarom pakten zij eind 2017 het plan op om een soort dorpsraad op te richten. In april 2018, vlak na de vorige gemeenteraadsverkiezingen, brachten zij een groep van negen medestanders bijeen en kwam de naam Platform Esch' Perspectief bovendrijven. Een dorpsraad ligt te dicht bij de politiek en dat wilden de leden niet.

Langzaam maar zeker kreeg de ideologie van PEP meer steun in Esch. Vorig jaar presenteerde het platform zijn leefbaarheidsplan. Daarin werd duidelijk wat de belangrijkste onderwerpen waren voor het dorp: wonen, zorg en welzijn, verenigingsleven en verkeer. Dit plan werd enthousiast ontvangen door alle (politieke) partijen in Boxtel en Haaren.

PIJLEN OP BOXTEL

Tot een half jaar geleden lag de focus op de gemeente Haaren om de wensen van Esch te realiseren. Nu richt PEP zijn pijlen op de 'ontvangende' gemeente Boxtel. ,,In Haaren werd na twee jaar wel naar ons geluisterd, maar niet altijd helemaal naar onze zin. Daarnaast liep het contact met de gemeente dit laatste jaar moeizaam omdat er al veel ambtenaren weg zijn gegaan", aldus PEP-voorzitter Verbruggen.

Met de verkiezingen van 18 november voor de deur heeft hij er alle vertrouwen in dat de stem van Esch in de Boxtelse gemeenteraad zal weerklinken. ,,Het is belangrijk dat Esschenaren gaan stemmen, of dat nu op een dorpsgenoot is of op een partij die in hun ogen het beste met Esch voor heeft. De invloed van Esch moet gewoon zo groot mogelijk worden in Boxtel", geeft hij aan.

De contacten met alle politieke partijen in Boxtel zijn goed, geeft Verbruggen aan. ,,Iedereen is belangrijk en geeft ons kansen. Zo hebben we zaterdag digitaal overleg met gedeputeerde Erik Ronnes die wonen in zijn portefeuille heeft. Dan kunnen we onze problemen en ideeën kenbaar maken. Dergelijke mogelijkheden moeten we met twee handen aanpakken, ongeacht welke partij deze ons biedt."

STEKEN

Dat de gemeente Haaren steken heeft laten vallen, steekt Verbruggen niet onder stoelen of banken. Als voorbeelden noemt hij de toekenning van het legaat Van Cooth aan Esch en het opstellen van een omgevingsvisie om ook in de toekomst woningen te kunnen blijven bouwen in en rond het dorp.

Dat laatste pakt PEP nu zelf op. ,,We hebben de expertise in huis om zelf onze toekomst te bepalen als het op woningbouw aankomt. Daarvoor kunnen we ons leefbaarheidsplan als leidraad gebruiken. We weten zelf het beste waar we wat willen bouwen", legt de preses uit.

Het platform is weliswaar geen politieke partij, maar voor het verwezenlijken van de Essche wensen zijn heren en dames politici in de (nieuwe) gemeenteraad wel nodig. Verbruggen ziet het positief in: ,,We zien graag dat de problemen rond de Willibrordusschool goed afgerond worden, dat bouwprojecten als Reigerskant en de Postelstraat een goede invulling krijgen en we kunnen werken aan onze omgevingsvisie. Alle partijen hebben Esch duidelijk gemaakt dat ze zich in willen zetten voor onze plannen. Daar gaan we ze dan ook aan houden. Uiteindelijk kunnen we ze er toch pas over vijf jaar op afrekenen."