Anderhalf jaar geleden vestigde Just Fair zich in de bibliotheek. Nu trekt de stichting de stekker eruit. Daarmee komt na ruim veertig jaar een einde aan de Boxtelse Wereldwinkel. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Anderhalf jaar geleden vestigde Just Fair zich in de bibliotheek. Nu trekt de stichting de stekker eruit. Daarmee komt na ruim veertig jaar een einde aan de Boxtelse Wereldwinkel. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning

JUST FAIR SLUIT WINKEL IN BIBLIOTHEEK

Te weinig perspectief voor fairtradeshop

JAN HERMENS

Stichting Just Fair sluit haar winkel in Bibliotheek Boxtel en beëindigt alle verdere activiteiten daar. De stichting zelf houdt eveneens op te bestaan. Dat besloot het bestuur op 19 oktober. Het ziet geen toekomstperspectief in de bibliotheek.

Just Fair was met de Wereldwinkel Boxtel tot december 2018 gevestigd aan de Rechterstraat, maar dat pand was financieel niet meer op te brengen. De winkel maakte begin 2019 een doorstart in de bibliotheek. Daar lag de huur aanzienlijk lager. Bovendien had de stichting haar hoop gevestigd op het plan van de gemeente Boxtel om van de bibliotheek een sociaal-cultureel centrum te maken.

Die hoop bleek ijdel, althans, op korte termijn. Frank Geurtz, voorzitter van Just Fair: ,,Wij hebben aangegeven dat een levendige omgeving met voldoende bezoekers noodzakelijk is voor voortzetting van onze winkel."

Die omgeving bleek minder bruisend dan gedacht. Het aantal bezoekers viel tegen en daarmee ook de verkoop van fairtradeproducten. Bestuurslid Els Bos: ,,Dat maakte het moeilijk onze vrijwilligers gemotiveerd te houden. Financieel hebben we geen probleem."

NIETS GEBEURD

Een winkel runnen zonder aanloop, stimuleert niet. Zeker niet als verwachte verbeteringen uitblijven. Geurtz: ,,In november vorig jaar zijn we in gesprek gegaan met wethouder Marusjka Lestrade en de bibliotheek. Toen kwam naar voren dat het plan om van de bieb een sociaal-cultureel centrum te maken, voor de lange termijn was. Wel stond er voor 2020 een beperkte verbouwing van de bibliotheek op stapel."

Dat vooruitzicht deed Just Fair besluiten in ieder geval nog tot 1 april 2020 door te gaan en af te wachten wat er ging gebeuren. Geurtz: ,,Bijna een jaar na dat overleg moeten we constateren dat er niets is gebeurd. En wij verwachten ook geen actie de komende tijd. Reden genoeg voor ons om te stoppen."

Wethouder Marusjka Lestrade vindt het 'heel jammer' dat de Wereldwinkel stopt. Haar plan voor een sociaal-cultureel centrum in de bibliotheek is naar eigen zeggen springlevend, alleen kan dat pas worden verwezenlijkt als Museum Boxtel van de Baroniestraat naar de Burgakker verhuist. De gemeente betaalt voor MuBo in Sint-Ursula een te hoge huurprijs vindt de wethouder en ziet het museum daarom graag verkassen. Het museumbestuur is daar echter geen voorstander van.

De verbouwde Petruskerk in Vught ziet Lestrade als voorbeeld. ,,Zoiets zien we in Boxtel ook graag, maar dat lukt niet op korte termijn." Wat betreft de voorgenomen verbouwing in 2020 zegt ze: ,,De bibliotheek beschikt over wat geld om een kleine verbouwing uit te voeren, maar overweegt zorgvuldig wat daarmee te doen. Het is zonde om eerst iets aan te passen en daarna weer af te breken."

De winkel in de bibliotheek gaat enkel nog open om uitverkoop te houden. Geurtz: ,,Het geld dat we nog hebben, gaat naar een goed doel."

LANGE HISTORIE

De Boxtelse Wereldwinkel startte in de jaren zeventig in een leegstaand oud pand aan de Breukelsestraat. Het werd later gesloopt om plaats te maken voor wat nu bakkerij Van Doorn is. In 1993 werd verderop in de straat opnieuw een oud pand geopend; dat was op de plek waar nu Bosch Wijnkopers is gevestigd, maar de Wereldwinkel ging er drie jaar later al ter ziele.

Een jaar later werd met vier vrijwilligers de kiem gelegd voor een nieuwe start. Op 23 april 1999 opende burgemeester Jan van Homelen de nieuwe Wereldwinkel aan de Rechterstraat (nu Beer & Beyond). Daar werd in 2001 toenmalig minister Evelien Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) ontvangen voor een heropening na een flinke metamorfose waarbij het 'stoffige imago' werd afgeschud.

Eind april 2001: minister Evelien Herfkens opent samen met burgemeester Jan van Homelen de geheel vernieuwde Wereldwinkel aan de Rechterstraat. Links toenmalig voorzitter Ria Simons. (Foto: Gerard Schalkx).