Gerard Mutsaers stond 46 jaar in Boxtel op de weekmarkt met boeken en lektuur. Afgelopen vrijdag was hij er voor het laatst.
Gerard Mutsaers stond 46 jaar in Boxtel op de weekmarkt met boeken en lektuur. Afgelopen vrijdag was hij er voor het laatst. Foto: Hans van Doorn

GERARD MUTSAERS ZEGT IN BOXTEL DE WEEKMARKTEN VAARWEL

Boekenkraam stopt na 46 jaar

LINDA VAN DE WIEL

Ruim 46 jaar stond hij wekelijks met zijn boekenkraam op de Boxtelse weekmarkt. En vrijdag verkocht hij op deze plek zijn handelswaar voor het laatst. Gerard Mutsaers (69) uit Tilburg heeft met zijn ruilsysteem velen mensen voorzien van honderden boeken en tijdschriften. ,,Wat het meest populair was? Het tijdschrift Donald Duck heb ik vele vrachtwagens vol geruild, gekocht én verkocht.”

Zijn kraam is versierd met gekleurde ballonnen. Flessen wijn en bossen bloemen staan tussen honderden boeken en tijdschriften. ,,Vandaag is mijn laatste werkdag en dit is ook de laatste weekmarkt waar ik sta”, vertelt Gerard. ,,Ik merk aan mijn vaste klanten dat ze het jammer vinden dat ik ga, maar het is mooi geweest. Zeker, ik heb het heel graag gedaan en er mijn boterham mee kunnen verdienen. En eerlijk is eerlijk, ik ga zelf ook de klanten en de handel missen.” De Tilburgse marktkoopman begon in 1974 met de verkoop van tweedehands boeken en tijdschriften. ,,Ik kocht een tijdschrift voor een dubbeltje en verkocht er vier voor een gulden. Het was goeie handel. Ik nam de tijd om mijn onderneming op te bouwen, dat kon toen nog. Ik deed zeven markten per week. Op zaterdag stond ik in alle vroegte in Eindhoven en verscheepte ik mijn handel aan het einde van de ochtend richting een tweede markt. Dat waren lange dagen.”

'RUILSYSTEEM'

Aan al dit harde werk is nu een einde gekomen. Dat Gerard gemist gaat worden, wordt duidelijk door de vele klanten een praatje komen maken: ,,Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen, maar vroeger kwam ik elke week met ze naar de weekmarkt. Als ik ze kwijt was, wist ik dat ze aan Gerards kraam stonden om boeken te lezen”, lacht vaste klant Loes Theunissen (58). ,,Gerard is erg leuk voor kinderen en andere klanten. En het lukte hem altijd boeken te vinden die nergens anders te krijgen zijn.” Het succes van zijn onderneming is volgens Gerard te danken aan zijn slimme 'ruilsysteem'. ,,Als klanten een boek gelezen hadden, brachten ze het vaak terug. Ze kregen er dan twee euro voor en als ze twee euro bijlegden, konden ze weer een nieuw boek kopen.”

Ondanks dat hij met pensioen gaat en de weekmarkten achter zich laat, gaat Gerard zich zeker niet vervelen: ,,Ik heb heel veel hobby’s. Ik fiets veel op mijn mountainbike en speel graag een potje badminton. Met mijn vrouw wandel ik en verder teken en schilder ik. Of ik zelf vaak met mijn neus in de boeken zit? Ik probeer één boek per maand te lezen…”


p Gerard Mutsaers stond 46 jaar lang dag in dag uit op weekmarkten met boeken en lektuur. In Boxtel maakte hij zijn laatste werkdag mee. (Foto: Hans van Doorn).


Centrum Boxtel oogt in december extra sfeervol


In de decembermaand krijgt het centrum van Boxtel een extra sfeervolle aankleding. ,,We hebben de ondernemers benaderd om ook al voor Sinterklaas hun etalages feestelijk in te richten", aldus Luc Broos namens het centrummanagement.

Er lag een plan om de tweede helft van december extra luister bij te zetten met een schaatsbaan op de Markt. Broos: ,,Dat plan gaat dit jaar niet door. Het risico is te groot. Het gaat om een schaatsbaan met een kunststof ondergrond, die is betaalbaarder en milieuvriendelijker dan een ijsbaan, maar vormt nog steeds een kostbare aangelegenheid."

Het plan mag nu dan niet doorgaan, het verdwijnt niet in een diepe la. Broos: ,,Het idee blijft in onze gedachten. Die schaatsbaan komt er, alleen niet in 2020."

Hij geeft wel aan dat er veel aandacht wordt gegeven aan een aantrekkelijk winkelhart tijdens de feestdagen.


Museum MuBo sluit twee weken zijn deuren


Hoewel de deuren van Museum Boxtel (MuBo) door de dinsdag afgekondigde maatregelen twee weken gesloten blijven, is de lopende kunstexpositie Water & Vuur verlengd tot 1 februari 2021. Het gaat om een tentoonstelling van dertien kunstenaars met elk hun eigen discipline.

MuBo-voorzitter Willem van Vossen meldde gisteren dat hij hoopt dat het museum over twee weken weer publiek mag ontvangen. Zijn organisatie is in gesprek met de exposanten van Water & Vuur over een activiteitenprogramma dat past binnen de coronaregels.

Het bestuur denkt aan demonstraties door kunstenaars, workshops voor kinderen in de kerstvakantie en rondleidingen op afspraak. Behalve de expositie is er ook een kunstmarkt in het museum aan de Baroniestraat. Daar zijn kleine werken van de exposanten te koop.