Een live talkshow vol Boxtelse onderwerpen. Dat is de opzet van de live talkshow KomopVerhaalcafé. Hier praat verteller Nick van der Veer met presentatrice Joleen van Rooij (Omroep Dommelland) en Marlies Germanus (midden) van de Boxtelse biblitoheek. (Foto: Hans van Doorn).
Een live talkshow vol Boxtelse onderwerpen. Dat is de opzet van de live talkshow KomopVerhaalcafé. Hier praat verteller Nick van der Veer met presentatrice Joleen van Rooij (Omroep Dommelland) en Marlies Germanus (midden) van de Boxtelse biblitoheek. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

BIBLIOTHEEK BOXTEL BUNDELT KRACHTEN MET OMROEP DOMMELLAND

'KomopVerhaalcafé' smaakt beslist naar meer

De bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel was zondagmiddag het perfecte decor voor een nieuwe talkshow op Omroep Dommelland. Tussen meterslange boekenkasten stond de grote tafel waaraan presentator Joleen van Rooij en tafeldame Marlies Germanus van de bieb hun gasten verleidden om mooie verhalen te vertellen. Want dat is de opzet van het KomopVerhaalcafé…

Omroep Dommelland had alles uit de kast getrokken om het KomopVerhaalcafé tot een succes te maken. En ondanks enkele kleine technische ongemakken bleef het doel van het nieuwe programma overeind: verhalen vertellen over Boxtel. Dat deed onder meer voormalig kleuterleider Nick van der Veer, die uitweidde over zijn poppenkastvoorstellingen. In zijn ‘Verteltheater’ komen zelfbedachte sprookjesfiguren tot leven.

Kunstenaarscollectief YAFF had de Boxtelse kunstenares Renée van Oploo afgevaardigd naar de Burgakker. Samen met de Tilburgse Eef Schoolmeesters gaf ze aan de praattafel uitleg over een kunstproject in het centrum van Boxtel. De kunstenaars willen leegstaande winkelpanden tijdelijk een creatieve bestemming geven. Van Oploo: ,,Een van onze ideeën is om in de komende verkiezingstijd een project rondom de lokale politiek op te zetten.”

366 VERHALEN

Het veelbeschreven project ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ werd toegelicht door mede-initiatiefnemer Marc Cleutjens. 366 auteurs uit Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch schrijven elke dag in 2020 een verhaal over hun belevenissen. Die verhalen worden begin 2021 gebundeld in een boek. Cleutjens had twee auteurs meegenomen: afscheidsfotograaf Daisy Renders en wandelreisorganisator Wim Kuipers.

Renders vertelde over de dag waarop ze in 2020 aan de opleiding tot uitvaartverzorger begon. Kuipers belichtte de wandelreis die hem in september naar New York had moeten voeren. Corona stond die trip natuurlijk in de weg. ,,Maar in mijn verhaal lees je dat ik met mijn ogen dicht tóch op reis ben gegaan. Ik wandelde in gedachten door Queens, Brooklyn en The Bronx.”

Voor de muzikale omlijsting zorgden zanger en gitarist Maarten de Gans en violiste Daniëlle van Berkom. Volgens bibliothecaris Germanus krijg het KomopVerhaalcafé beslist een vervolg. De tweede uitzending wordt gepland in het voorjaar van 2021. ,,We hopen dan ook publiek te mogen ontvangen en zijn nu al op zoek naar mooie verhalen.”


BOXTELSE MBO-STUDENTEN SINTLUCAS MAKEN BIJZONDER AFSTUDEERPROJECT

Keramische knikkerbaan als geluidssculptuur

Een installatie in de vorm van een hangende porseleinen knikkerbaan. Dit kunstwerk maakten de acht keramiek-studenten van de SintLucas-opleiding Creatief Vakman met elkaar voor hun eindexamen. Het object in de mbo-school aan de Burgakker is sinds gisteren te bewonderen.

Door de corona-uitbraak veranderde ook voor de studenten de wereld plotseling. De vierdejaars mbo'ers van de keramiekopleiding kregen nog één opdracht te vervullen in hun laatste halfjaar op school.

Alle lessen volgden de acht jongeren digitaal, maar dat was niet mogelijk voor het eindexamenproject. De groep bewees dat ook in deze lastige tijden, waarbij mondkapjes en anderhalve meter afstand houden de norm is, gezamenlijk een opdracht neer kan worden gezet.

De studenten daagden zichzelf en elkaar maximaal uit. Ieder van hen diende één onderdeel voor het werk te bedenken, dat aansloot op dat van minstens twee medestudenten. Studente Bowie van Loo: ,,We wilden één groot werk neerzetten, waarin niet alleen het beeld maar ook het geluid bijzonder is.”

63 ONDERDELEN

Het werd een hangende knikkerbaan van porselein die bestaat uit 63 onderdelen. Volgens Bowie was het een hele klus om die te bouwen: ,,We hebben eerst een model van de knikkerbaan gemaakt om te zorgen dat de maten overeenkwamen met de tekeningen, om er vervolgens een mal van te creëren. Hier zat een pittige tijdsdruk achter, omdat we in totaal maar zes werkdagen hadden om de installatie te realiseren.”

Ook kozen de acht studenten niet voor het makkelijkste materiaal om mee te werken. ,,Porselein vereist precisie en kent een aanzienlijk risico op mislukking.”

ALLES OP ZIJN PLEK

Bowie is meer dan tevreden met het resultaat: ,,Wij hebben als klas zo ontzettend hard gewerkt om neer te kunnen zetten wat we hadden bedacht. En nu de installatie staat, valt alles op zijn plek. De kleur van het porselein is perfect en het geluid dat de knikker maakt door over het porselein te rollen, klinkt nog mooier dan wij hadden verwacht. Het totale plaatje klopt precies en we zijn allemaal heel trots op wat wij neer hebben kunnen zetten in zeven weken.”

SPEELS EN VERANTWOORD

Ook het gezamenlijk werken aan één project is in deze tijden een uitdaging. ,,Ondanks dat we nu leven in een pandemie, waren we met acht personen wel in staat om één groot werk te creëren. Met deze knikkerbaan laten we zien wat wij kunnen en dat kunst, ondanks deze onduidelijke tijd, speels en verantwoord kan worden benaderd”, licht de vierdejaars studente toe.

Mbo-vakschool SintLucas leidt creatief talent op. De opleiding Creatief Vakman omvat naast keramiek ook de richtingen glas, leer en textiel. Studenten leren unieke producten maken van de verschillende materialen en combineren daarbij ambachtelijke en moderne technieken.


In mbo-school SintLucas aan de Burgakker is een knikkerbaan te zien die bestaat uit 63 losse, keramische onderdelen. De geluidssculptuur is het afstudeerproject van acht studenten Creatief Vakman. (Foto: eigen collectie).