Detail uit de gemeenteplattegrond van 1954. De gele gemarkeerde lijn is het ontwerp voor een provinciale weg als oplossing voor het toenemende oost/west-verkeer. Die nieuwe weg voerde van Tiilburg via Oisterwijk naar Boxtel en stond bekend als de TOB-weg. Die afkorting kreeg een dubbele lading door het getob over de voortgang. De weg is nooit gerealiseerd. (Foto: Heemkunde Boxtel).
Detail uit de gemeenteplattegrond van 1954. De gele gemarkeerde lijn is het ontwerp voor een provinciale weg als oplossing voor het toenemende oost/west-verkeer. Die nieuwe weg voerde van Tiilburg via Oisterwijk naar Boxtel en stond bekend als de TOB-weg. Die afkorting kreeg een dubbele lading door het getob over de voortgang. De weg is nooit gerealiseerd. (Foto: Heemkunde Boxtel). Foto: Beeldbank Boxtel

VERKEERSOPLOSSINGEN TE OVER BINNEN DE PARTIJEN

Politiek rumoer rond PHS laait op

PÅL JANSEN

Opnieuw roert de politiek zich vlak voor de verkiezingen om de plannen rond het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Oppositiegenoot CDA houdt momenteel een ledenstemming om een standpunt rond de keuze voor een dubbele overweg voor een autotunnel of fietstunnel. En coalitiepartij D66? Die zegt in principe een man een man, een woord een woord. Maar dan moet de fietstunnel wel aan de juiste afmetingen voldoen.

De dubbele overweg aan de Tongersestraat is sinds mensenheugenis een heet hangijzer in de Boxtelse politiek. Al in de jaren vijftig werd er gesoebat over een verkeersoplossing. In 2010 werd een beslissing genomen voor Boxtel: de dubbele overweg moet dicht van het Rijk wegens toenemend treinverkeer. Dus kwam er in eind 2013 een voorstel op tafel: het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, dat werd aangenomen door een meerderheid van de Boxtelse raad.

De gemeente legde zes miljoen euro op



tafel, ProRail en het Rijk gezamenlijk 33 miljoen euro. Verkeerswethouder Herman van Wanrooij kreeg onder meer opdracht plannen te maken voor het verbreden van de Keulsebaan en de fietstunnel. De bestemmingsplanwijzigingen daarvoor staan dinsdag op de raadsagenda (mits die vergadering doorgaat, want corona). Het lijkt een kwestie van een krabbel zetten: Van Wanrooij heeft zijn taak immers uitgevoerd. Maar goed... de politiek moet nog aan de dag komen. En die verdraaide overweg blijft de politieke gemoederen bezig houden: de verleiding om te draaien is groot en er kan zomaar een meerderheid voor een autotunnel zijn.

WATER BIJ DE WIJN

Aanvankelijk stemde CDA eind 2013 in met de fietstunnel. D66 was toen tegen en wilde een onderdoorgang voor auto's. Maar de democraten ondertekenden in 2014 wel een bestuursakkoord met Combinatie95, SP en INbox. D66 deed toen water bij de wijn en stemde in met de doorloop voor tweewielers. ,,We hebben toen wel afgesproken dat de dimensionering (de afmetingen - red.) van de fietstunnel zo moet zijn dat er in de toekomst ook auto's gebruik van kunnen maken", licht fractievoorzitter Jos Hegeman toe. Immers, inzichten kunnen veranderen. ,,Als er straks in Boxtel vooral elektrische auto's rondrijden, heeft de Baroniestraat minder last van verkeer", vertelt Hegeman. Dat die weg een fietsstraat wordt, ziet hij ook nog als mogelijkheid.

Vorige week ontstond er frictie tussen Hegeman en wethouder Van Wanrooij van INbox. Want coalitiepartij D66 wil ook vrachtverkeer op de Kapelweg verbieden. Een jaar geleden kreeg het college via een door de meerderheid aangenomen D66-motie de opdracht een vrachtwagenverbod in Kalksheuvel te onderzoeken; de resultaten moeten in april bekend zijn. En dat heeft het college niet uitgevoerd...

Intussen duren de plannen al decennia. De meest recente reden voor de vertraging is de stikstofproblematiek. Bewoners maar met name ondernemers wachten dus al jaren in onzekerheid de plannen af. In 2018 enquêteerde Brabants Centrum haar leden over hun wijk; de bewoners nabij de dubbele overweg. 'Een zich oneindig voortslepend proces' noemde een van de respondenten het PHS-dossier.

LEDENSTEMMING

En nu, aan de vooravond van de verkiezingen, worden de kaarten in de politiek weer geschud. Kort samengevat: Balans, VVD en PvdA-GroenLinks willen andere verkeersplannen. Hoewel het CDA eerst instemde met de komst van een fietstunnel, raadpleegt de oppositiepartij deze week haar leden over het heikele onderwerp over het standpunt dat ze innemen.

Tel daar dus bij op dat ook D66 eigenlijk een autotunnel wil en ziedaar: er is een meerderheid om een andere keuze te maken bij de dubbele overweg. Maar zo waarschuwde wethouder Van Wanrooij vorige week: is Boxtel bereid om 33 miljoen euro op de tocht te zetten? Als de raad een andere richting kiest inzake PHS zullen afspraken met ProRail en het Rijk wellicht worden opengebroken. Risicovol: Boxtel zou daardoor zomaar eens naar zijn centen kunnen fluiten.

INSTEMMEN

Hegeman geeft echter ook aan dat D66 niet zomaar de deal uit 2014 terzijde zal schuiven. ,,We hebben destijds ingestemd met die afspraken rondom PHS. Als de dimensionering van de fietstunnel in orde is en daarmee dus auto's in de toekomst er gebruik van kunnen maken, zien wij geen reden om van onze afspraken te wijken. Een man een man, een woord een woord."

Maar als de raad draait en Boxtel gaat opnieuw met ProRail en het Rijk aan tafel: wat dan? Komt er geen Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg zoals D66 en PvdA/GroenLinks wensen om natuurgebied de Kampina te ontlasten? Zal er een noordelijke ontsluitingsweg komen, zoals CDA, VVD en Balans willen? Of een hele rondwegstructuur in tien jaar zoals de christendemocraten in hun verkiezingsprogramma aangeven? Moeten we het nog uit te werken plan Move '31 verder invullen, zoals Combinatie95, SP en INbox benadrukken? Wellicht zal dat verkeersplan ook weer anders benaderd worden omdat oostelijke parallelweg A2 - N618 (Schijndelsedijk) verder uit zicht is geraakt (zie voorpagina van deze krant). Kortom: hoeveel water zal er nog door de Dommel stromen voordat alle politieke partijen er opnieuw uit zijn?


p Detail uit de gemeenteplattegrond van 1954. De gele gemarkeerde lijn is het ontwerp voor een provinciale weg als oplossing voor het toenemende oost/west-verkeer. Die nieuwe weg voerde van Tiilburg via Oisterwijk naar Boxtel en stond bekend als de TOB-weg. Die afkorting kreeg een dubbele lading door het getob over de voortgang. De weg is nooit gerealiseerd. (Foto: Heemkunde Boxtel).

Het politieke rumoer rondom het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer laait opnieuw op. Oppositiepartij CDA raadpleegt deze week haar leden om een standpunt in te nemen rondom de dubbele overweg in de Tongersestraat. Coalitiepartij D66 lijkt zich te houden aan de afspraken uit 2014, toen ze instemde met een fietstunnel. Die moet wel groot genoeg worden voor auto's. Dinsdag 10 november wordt de bestemmingsplanwijziging voor de fietstunnel besproken samen met die van de Keulsebaan, mits die raadsvergadering door corona niet wordt geannuleerd. (Foto: Peter de Koning, 2018).