ONAFHANKELIJKE HULP MOET OP DE KAART

MGD krijgt landelijk geld voor sociaal domein

JULES HAMELEERS

Iemand die in het belang van burgers meedenkt, wanneer zij bijvoorbeeld een uitkering aanvragen. Voor die zogenaamde onafhankelijke cliƫntondersteuning (OCO) in het sociaal domein heeft ambtelijke fusieorganisatie MijnGemeenteDichtbij (MGD) van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel extra geld gekregen uit Den Haag. Om gemeenten hierbij te ondersteunen heeft het kabinet 6 miljoen euro uitgetrokken; MGD krijgt 77.750 euro.

Thuiszorg, aanpassingen om langer thuis te blijven wonen, een uitkering of jeugdhulp: wanneer mensen aanspraak maken op deze of andere voorzieningen uit het sociaal domein, kunnen zij ook gebruikmaken van OCO. Zo'n medewerker helpt mensen gratis: hij kijkt en denkt mee, is onafhankelijk en beredeneert vanuit het belang van de aanvrager. Hij staat als het ware aan de kant van de burger.

GRATIS

Uit Wmo-onderzoek uit 2018 blijkt dat mensen niet van deze mogelijkheid op de hoogte zijn, maar hier wel behoefte aan hebben. Het rijksgeld is bedoeld om OCO meer op de kaart te zetten, zodat Boxtelaren en inwoners van Sint-Michielsgestel weten dat ze gratis gebruik kunnen maken van deze hulp.

Om hierbij te helpen, heeft MGD een aantal concrete doelen opgesteld. Zo wil de organisatie iedereen die aanklopt voor sociale hulp, meteen nadrukkelijk op de hoogte brengen van de OCO. Eerst gebeurde dit alleen bij aanvragen van ouderen om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook wil MGD een centraal online punt inrichten met informatie over de OCO en met reclamecampagnes meer aandacht vragen voor de voorziening.

OPLEIDINGEN

Daarnaast moeten de cliƫntondersteuners verstand van zaken hebben: dit wil de ambtelijke organisatie voor elkaar krijgen door opleidingen en intervisie- en netwerkbijeenkomsten. Ook mensen met specifieke problemen, zoals doven, migranten of mensen met geestelijke problemen moeten geholpen kunnen worden door medewerkers die verstand hebben van hun specifieke uitdaging.


Esch kan nog even genieten van nieuw fietspad

Met de aanleg van zo'n 450 meter fietspad op een puinweg op de rand van Esch, heeft de Fietsersbond nog een cadeautje gekregen van de gemeente Vught. Vanaf 1 januari behoort het traject van de Esschebaan tot aan de Pickensteeg echter niet meer tot Esch...

Het gaat om slechts honderd meter die nu nog op Haarens grondgebied valt. Vanwege de opsplitsing van de gemeente worden ook de dorpsgrenzen aangepast. Het genoemde stuk ligt nu nog in Esch, maar valt vanaf 1 januari onder Helvoirt en dus de gemeente Vught.

Desalniettemin is de Fietsersbond blij met het cadeautje. Het betreffende traject was altijd een zand- en puinweg, maar heeft nu een verhard deel voor tweewielers. Saillant detail is dat de beleidsmedewerker die dit fietspad mogelijk heeft gemaakt, Alex van den Braak, in de race is voor een raadszetel namens de Boxtelse partij INbox.

Overigens kan het al bestaande, twee kilometer lange fietspad op de Esschebaan volgens de Fietsersbond nog wel een opknapbeurt gebruiken. Het asfalt komt daar op diverse plekken omhoog.