SP-raadslid Frans Sannen vindt hervorming van de agrarische sector belangrijk: van exportgericht naar een korte lokale keten tussen boer en consument. De Voedseltuin en Herenboeren ziet hij als voorbeelden hiervan. (Foto: Bas van den Biggelaar).
SP-raadslid Frans Sannen vindt hervorming van de agrarische sector belangrijk: van exportgericht naar een korte lokale keten tussen boer en consument. De Voedseltuin en Herenboeren ziet hij als voorbeelden hiervan. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

ROOD SP-HART MET GROENE ONDERTOON

Frans Sannen: korte keten tussen boer en consument

JAN HERMENS

Tussen alle politiek actieve millennials valt Frans Sannen (54) enigszins uit de toon. Maar ook weer niet, want het SP-raadslid werkt op het Elde College in Schijndel veelvuldig met jongeren en is een man van idealen die hij al koestert sinds hij ontwikkelingswerk deed in Nepal, Burkina Faso en India.

Sannens hart is rood, maar met een duidelijk groene ondertoon. Hij is lid van de SP, maar zijn opvattingen schurken soms tegen het gedachtegoed aan van GroenLinks. Dat de Boxtelaar actief is voor de socialisten, heeft een duidelijke reden en is terug te voeren tot de militaire missie van Nederland in het Afghaanse Uruzgan. Sannen: ,,Ontwikkelingswerk werd teruggeschroefd en er werden militairen naar Uruzgan gestuurd. Daar kon ik niet bij. De SP was steeds principieel tegen het uitzenden van soldaten naar Afghanistan. Zodoende ben ik lid geworden van die partij."

Toen dat speelde woonde de socialist weer in Boxtel, het dorp waar hij opgroeide maar dat hij tijdelijk verliet om in Wageningen te studeren en daarna om mensen elders ter wereld te helpen. Sannen: ,,Ik geloof dat wij zo ongeveer de eerste bewoners van Oost waren, op Dommeloord 1. Een school was er nog niet, ik ging naar de Sint-Petrus en later pas naar de Vorsenpoel."


HERVORMING

Tijdens zijn ontwikkelingswerk had Sannen al te maken met plaatselijke bestuurders: ,,Nepal was net een democratie en ik zag onder meer hoe het eraan toeging bij het beheren van water, een uiterst politieke aangelegenheid." Hij werkte er in coƶperaties die enigszins vergelijkbaar zijn met de Boxtelse Herenboeren. Niet voor niets vindt Sannen de hervorming van de agrarische sector belangrijk, van exportgericht naar een korte lokale keten tussen boer en consument, zoals dat wordt gedaan in het Wilhelminapark en bij de Voedseltuin. ,,Dat betekent een andere werkwijze, die het milieu ten goede komt en bovendien weet de consument dan precies wat hij eet. Ik denk dat hier uiteindelijk ook de agrariƫrs baat bij hebben."

,,Daarnaast vind ik dat regionale afspraken gedemocratiseerd moeten worden. De stem van grotere gemeenten weegt vaak zwaarder in zulke samenwerkingsverbanden, maar dat kan anders. De regelingen, neem bijvoorbeeld Agrifood Capital, moeten transparant zijn en wij als Boxtelse raadsleden moeten goed weten wat zo'n samenwerking inhoudt, onder andere door een betere wisselwerking met de verantwoordelijk wethouder."

Verder hecht Sannen veel waarde aan geschikte huisvesting vinden voor arbeidsimmigranten. ,,Een probleem waar diverse gemeenten in Noord-Brabant mee te maken hebben. Ik denk dat het goed is om arbeidsimmigranten onder te brengen aan de randen van bedrijventerreinen. Niet in complexen voor 850 mensen, maar enigszins verspreid. Niet te ver van hun werk en ook niet te ver van de lokale voorzieningen."


SPOOR ONDERGRONDS

De Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) mag van het raadslid van de politieke agenda. ,,Ik vind die VLK onnodig en slecht voor de nabijgelegen natuur. Volgens mij is het beter het spoor bij de dubbele overweg ondergronds te leggen, zodat boven het maaiveld verkeer kan blijven rijden en Tongeren op termijn ontwikkeld kan worden. Kijk maar naar Best. Wellicht een wat grootstedelijke oplossing, maar misschien moeten we het probleem zo wel benaderen."

Financieel beleid en infrastructurele projecten spelen een wezenlijke rol binnen de Boxtelse politiek, maar het zijn niet de onderwerpen waar Sannens hart ligt.

Dat klopt voor mensen, voor een duurzame samenleving waarin iedereen meedoet.