Herman van Wanrooij bij de spoortunnel van de Keulsebaan. In alle verkeersplannen blijft de situatie hier ongewijzigd.
Herman van Wanrooij bij de spoortunnel van de Keulsebaan. In alle verkeersplannen blijft de situatie hier ongewijzigd. Foto: Peter de Koning

WETHOUDER HERMAN VAN WANROOIJ:

'Dit dorp onderschat zichzelf'

We schrijven 2014. Als bankier stapt Herman van Wanrooij, dan nog een politiek onbeschreven blad, in het lokaal bestuur van zijn woonplaats Boxtel. Nu, inmiddels 67 jaar, staat hij aan de vooravond van zijn afscheid. ,,Deze baan is een verrijking van mijn persoonlijk leven."

Een jaar geleden zou hij eigenlijk al de pijp aan Maarten geven en van een welverdiend pensioen gaan genieten. Het uitgelekte nieuws dat Herman van Wanrooij zijn termijn als wethouder van de gemeente Boxtel niet volledig zou uitdienen, leidde echter tot politiek rumoer. Niet in de laatste plaats vanwege de zware dossiers verkeer en financiën die hij in portefeuille heeft. ,,Ik had niet verwacht dat het tot zo'n ophef zou leiden", vertelt bij zijn nu dan toch nadere vertrek.

Van Wanrooij stapte over zijn principe heen dat een pensioengerechtigde plek vrij moet maken voor een jongere generatie. De bestuurder van INbox bleef nog een jaar aan. ,,Uiteindelijk ben ik daar niet echt rouwig om. Ik zou toch altijd zijn nagewezen als de man die voortijdig de moeilijke dossiers terzijde schoof."
Over enkele daarvan neemt de gemeenteraad komende week een besluit: de bestemmingsplannen voor de verbreding van de Keulsebaan en de aanleg van een fietstunnel in de Tongersestraat. Vorige week heeft de raad de laatste begroting van dit college toch sluitend kunnen vaststellen. Weliswaar niet zonder horten of stoten, maar toch.


HOERAMOMENTJES
Na de verkiezingen van 2014 schoof INbox de destijds politiek nog onbekende Van Wanrooij naar voren om zitting te nemen in het nieuwe college van B en W. Hij kwam in een heel andere wereld terecht toen hij het bedrijfsleven de rug toekeerde, erkent de wethouder. ,,In de politiek beleefde ik opeens weer van die hoeramomentjes als iets tot stand was gebracht en dat geeft energie. Nee, spijt dat ik ben overgestapt naar het openbaar bestuur heb ik nooit gehad. Het voelt als een verrijking van mijn persoonlijk leven. "

Ondanks zijn positieve ervaringen kan én wil Van Wanrooij niet verhullen dat ook ergernissen op zijn pad kwamen. ,,De leden van de gemeenteraad zijn doorlopend bezig met hun achterban en de volgende verkiezingen. Maar op die manier maak je voor jezelf in mijn ogen het besturen onmogelijk. Terwijl de raad toch het hoogste lokale bestuursorgaan is, als college van B en W voer je vooral besluiten uit."
Ook op het gebied van financiën - Van Wanrooijs specialiteit - moest hij wel eens op zijn lippen bijten. ,,Meer dan de helft van de begroting wordt ingenomen door het sociaal domein waarbij we afhankelijk zijn van het Rijk. Voor de overige taken zijn er lokaal maar enkele knoppen waar we aan kunnen draaien. Een daarvan is de onroerendzaakbelasting (ozb), maar daar durven de raadsfracties niet aan te komen. Enkele jaren heeft de raad ermee ingestemd om de ozb trendmatig dubbel te verhogen en als dat was volgehouden, was onze financiële situatie nu toch wat positiever geweest", wijst Van Wanrooij naar het vorige week gehouden begrotingsdebat.
De wethouder is echter realist genoeg om op te merken dat als er meer geld in de Boxtelse gemeentekas zou zitten, ook geen 3,5 miljoen euro zou zijn bezuinigd. En dat is de afgelopen jaren wel gebeurd.

Vanaf het moment dat het huidige college van Combinatie95, SP, D66 en INbox aantrad in het voorjaar van 2014 vielen bij velen de amicale onderlinge verhoudingen op. Insiders zeggen dat die goede sfeer vooral te danken was aan toenmalig burgemeester Mark Buijs. Hij haalde de wethouders uit hun eigen kantoor en creëerde een gezamenlijke werkruimte in de bestuursvleugel van het gemeentehuis. Het zorgde dat de wethouders veel meer ervaringen met elkaar deelden.


NIET ALTIJD UNANIEM
Ondanks die prima sfeer in het college liepen de onderlinge meningen wel eens uiteen, benadrukt Van Wanrooij. Als voorbeeld noemt hij het bomenbeleidsplan, onderdeel van zijn portefeuille Openbare Ruimte. ,,Binnen het college bestaat geen gedeelde visie op dit vlak. Er is een aantal malen een Bomencafé gehouden waarin burgers hun zegje konden doen. Alle aanwezigen liepen naar de hoek waar ze hun klachten kwijt konden. Daar moet je in mijn ogen dus iets mee doen."

Het voorgestelde beleidsplan is 'best beschermend', maar als een boom écht voor overlast zorgt, moet actie worden ondernomen, vindt de portefeuillehouder. Het verschil van inzicht in het college zorgde ervoor dat het plan nog altijd niet door de gemeenteraad is vastgesteld. ,,Het volgende college moet er maar een ei over leggen", aldus Van Wanrooij.

FIETSTUNNEL
Kort voordat hij zitting nam in het college stemde de gemeenteraad met een meerderheid van veertien tegen acht vóór een fietstunnel op de plek van de dubbele overweg in de Tongersestraat. Het was de uitkomst van een jarenlang debat dat resulteerde in een traject met tientallen tunnelvarianten. Van Wanrooij werd belast met de lokale inpassing van het landelijke Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS).

'Voor een besparing van 320.000 euro per jaar zet je toch zeker geen bedrag van 33 miljoen op de tocht?'

Het leidde onder meer tot het lokaal verkeerscirculatieplan Move '31, maar ook tot een bestemmingsplan voor de fietstunnel. Dat staat - samen met een plan voor een gedeeltelijke verbreding van de Keulsebaan - dinsdag 10 november op de agenda bij de raad. Het is een van de laatste besluiten die de fracties in hun huidige samenstelling nemen. Immers, een week later zijn er verkiezingen.

Van Wanrooij hoopt uit de grond van zijn hart dat de gemeenteraad instemt met het bestemmingsplan dat hij in opdracht van diezelfde raad opstelde. Accordering zou ook logisch zijn gelet op de politieke meerderheid die zeven jaar geleden voor de aanleg van de fietstunnel stemde. Maar er wordt gemorreld aan dat besluit, merkt de wethouder. ,,Als de fracties zich niet achter dit bestemmingsplan scharen, kan het er uiteindelijk toe leiden dat de minister de dubbele overweg sluit. Met als bijkomend gevolg dat Boxtel 33 miljoen euro subsidiegeld op de tocht zet."

Tijdens het al aangehaalde begrotingsdebat van vorige week riepen tegenstanders dat Boxtel maar helemaal moet stoppen met de PHS-plannen. Het bedrag van zes miljoen dat de gemeente dient bij te lappen omdat het Rijk van de dubbele overweg af wil, zou wel beter besteed kunnen worden.
Van Wanrooij pareerde die suggestie echter op heldere wijze en herhaalt dat hier graag nog eens. ,,Boxtel heeft geen zes miljoen op de plank liggen en moet dat geld dus lenen. Tegen het huidige rentepeil kost ons dat op jaarbasis naar verwachting 320.000 euro. Voor dat bedrag krijgen wij echter niet alleen onze eigen zes miljoen, maar ook nog eens die 33 miljoen die het Rijk en de provincie meebetalen. Dat geld willen we toch zeker niet laten glippen?"

PRAGMATISCH
Bijzondere herinneringen heeft Van Wanrooij aan het parkeerbeleid voor het centrum. Op pragmatische wijze loste hij relatief snel en tot veler tevredenheid de problemen op. Opmerkelijk, want de gemoederen rond dit dossier liepen in het begin van zijn bestuurlijke carrière hoog op.
,,Een ander leuk project was de herinrichting van het Stationsplein. Door met veel partijen samen op te trekken en dankzij de inzet van vrijwilligers is hier een flinke verfraaiing tot stand gekomen met heel beperkte middelen. Het is - denk ik - het mooiste voorbeeld om te illustreren dat Boxtel zichzelf onderschat. Er kan echt heel veel in dit dorp."

FOTO LINKS: Komende week moet de gemeenteraad van Boxtel beslissen over het bestemmingsplan voor de veelbesproken fietstunnel op de plek van de dubbele overweg. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).

De dubbele overweg moet plaatsmaken voor een fietstunnel zo is in 2013 besloten. Dinsdag 10 november buigt de gemeenteraad zich over het bestemmingsplan.