Het voormalige schooltje van de paters assumptionisten wordt verbouwd tot appartementen voor starters. (Foto: Jan Hermens)
Het voormalige schooltje van de paters assumptionisten wordt verbouwd tot appartementen voor starters. (Foto: Jan Hermens) Foto: Jan Hermens

MARKANT PAND RECHTERSTRAAT TE KOOP

Villa Phaf: niet per se naar de hoogste bieder

Het markante pand Villa Phaf aan de Rechterstraat is te koop. De gemeente Boxtel is eigenaar en wil er van af, maar verkoopt niet per definitie aan de hoogste bieder.

Binnen de centrumvisie Boxtel binnen de Bruggen speelt het pand uit het begin van de twintigste eeuw namelijk een belangrijke rol. Het markeert het begin dan wel het eind van de Rechterstraat die volgend jaar op de schop gaat. In het herinrichtingsontwerp voor de winkelstraat staat de tuin van Villa Phaf ingetekend als een parkachtig geheel met een horecagelegenheid, zodat passanten er kunnen zitten en genieten van een hapje en een drankje.

PER INSCHRIJVING

De gemeente Boxtel stelt dan ook dat een bieder die met zijn plannen zoveel mogelijk aansluit bij Boxtel binnen de Bruggen, waarschijnlijk meer kans maakt het herenhuis te verwerven dan iemand die er meer geld voor wil uittrekken, maar een invulling voor ogen heeft die niet past bij de centrumvisie.

Villa Phaf was vanmiddag te bezichtigen. De verkoop gaat via inschrijving. Biedingen moeten uiterlijk donderdag 19 november in het gemeentehuis ingeleverd worden, in een gesloten enveloppe.

Het pand is een gemeentelijk monument, op de aanbouw uit 1981 is die status niet van toepassing. Bij de koop inbegrepen zijn ook de bij het pand liggende parkeerplaatsen aan de Dr. Van Helvoortstraat. De gemeente Boxtel vermeldt dat er mogelijk nog asbest in de villa verwerkt zit en dat er ook sprake is van vocht in de kelder.


VERGUNNINGAANVRAAG VOOR 16 STUDIO'S

Startersappartementen in patersschooltje Stapelen

JAN HERMENS

Dat stichting Beheer Kasteel Stapelen zestien appartementen wil realiseren in het vroegere schoolgebouw van de paters assumptionisten, is al langer bekend. De verwezenlijking van het plan is een stap dichterbij gekomen: de vergunningaanvraag ligt bij de gemeente.

Van nieuwbouw is geen sprake en ook niet van sloop. Bovendien voorziet de bouw van zestien studio's in de behoefte van Boxtel aan kleine, betaalbare woningen. Wethouder Peter van de Wiel stipte vorige week in Brabants Centrum nog aan dat in de toekomst kleiner gebouwd moet worden.

Dat lukt in het schoolgebouw, want de studio's krijgen volgens het plan een vloeroppervlak van 25 tot 32 vierkante meter en zijn daarmee bedoeld voor alleenwonende starters en eenpersoonshuishoudens. Het is de bedoeling er acht op de begane grond te realiseren en acht op de eerste verdieping. Parkeren kan aan de oostzijde van het gebouw, daar is ruimte voor zestien parkeerplaatsen.

KRUIMELGEVAL

Belemmering vormt het bestemmingsplan. Het voormalige schoolgebouw heeft een maatschappelijke bestemming. Volgens de plannenmakers valt de inbreiding echter onder de kruimelgevallenregeling en volstaat een reguliere omgevingsvergunning.

In het schooltje was enkele jaren de studio van de lokale omroep Dommelland gevestigd. Daarvoor deed het dienst als museum voor de kunstwerken die assumptionisten, de voormalige eigenaren van het kasteel, meebrachten uit de missie.