Wijkcentra willen regie houden over activiteiten

De besturen van De Rots, De Walnoot en Kinderboerderij Boxtel willen dat in de toekomst gemeenschapshuizen de regie houden over de activiteiten die er plaatsvinden Ook vragen zij om budget om hun taken uit te voeren.

Dat staat in een brief aan het Boxtelse college van B en W en de gemeenteraad.

Daarmee sorteren de besturen vast voor op de kerntakendiscussie die de nieuwe gemeenteraad in 2021 voert. Daarin komt onder andere aan bod wat nu precies de taken zijn van gemeenschapshuizen en hoe die gefinancierd moeten worden. Dat er bezuinigd moet worden, is zeker. Dat was dit jaar al het geval geweest, als de gemeente geen administratieve fout had gemaakt.

In de notitie Gemeenschapsfuncties en gemeenschapshuizen komen meerdere scenario's aan bod. Een van de opties is om de buurthuizen geen geld meer te geven, maar de partijen financieel te ondersteunen die activiteiten aanbieden. Zij zijn vervolgens vrij om een locatie te kiezen. De Rots, De Walnoot en de Kinderboerderij zijn hier geen voorstander van. De besturen willen graag met de gemeente in gesprek en roepen op tot spoed, omdat de bodem van de kas in zicht komt.