Neeltje Bel (midden) is iedere dinsdag in De Rots en elke donderdag bij de Kinderboerderij aanwezig tijdens Dagje Thuis. Daar worden spelletjes gedaan, maar drinken de bezoekers ook een kop koffie. (Foto: Hans van Doorn).
Neeltje Bel (midden) is iedere dinsdag in De Rots en elke donderdag bij de Kinderboerderij aanwezig tijdens Dagje Thuis. Daar worden spelletjes gedaan, maar drinken de bezoekers ook een kop koffie. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

ACTIEVE OUDEREN GEVEN ZELF DERDE LEVENSFASE INVULLING

'Blijf niet thuis, neem initiatief'

RENS VAN DEN ELSEN

Het aantal senioren in Boxtel neemt de komende twintig jaar fors toe. De werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel gaat uit van een verdubbeling. Daarmee neemt de kans op eenzaamheid onder ouderen toe alsmede het gevoel nog iets voor de gemeenschap te willen betekenen. Brabants Centrum sprak met inwoners die de bakens hebben verzet in hun derde levensfase, de periode vanaf 65 jaar: ,,De geraniums groeien toch wel door."

Ondanks de coronacrisis is er in gemeenschapshuis De Rots een zestal ouderen naar de wekelijkse Dagje Thuis-bijeenkomst gekomen. De 73-jarige Neeltje Bel is een van hen. Bijna anderhalf jaar geleden overleed haar man Jack aan de gevolgen van een aantal herseninfarcten. De Boxtelse was toen al negen maanden mantelzorger voor haar echtgenoot en dat viel haar zwaar. Toen Jack er niet meer was, belandde ze niet in een zwart gat, maar had ze veel steun aan initiatieven zoals Dagje Thuis. ,,Ik verheug me altijd echt op deze middagen, je hebt dan toch net even wat andere praat en het is gewoon altijd gezellig. Ik zou het echt heel erg vinden als dit weg zou vallen", licht Bel toe.

PROBEER HET

Dat ze na het overlijden van Jack niet thuis op de bank bleef zitten, maar juist het contact met anderen opzocht heeft haar zichtbaar goed gedaan. Haar kinderen hebben Bel gestimuleerd om actief te blijven en nieuwe mensen te leren kennen. Ze kan het nu iedereen aanraden: ,,Probeer het, blijf niet thuis zitten, dat schiet helemaal niet op. Je moet echt zelf initiatief nemen, want de mensen komen niet uit zichzelf op je af."

Natuurlijk zijn er nu ook wel eens momenten dat ze even niemand ziet, maar dat is niet altijd erg. Al was dat in het begin wel even wennen, als ze thuis komt zegt er namelijk niemand haar gedag. Bel: ,,Soms praat ik een hele dag niet, dan mis ik het contact wel. Maar dan pak ik de telefoon en bel ik met mijn zus, de kinderen of de buurvrouw." De coronacrisis maakt elkaar ontmoeten weliswaar lastiger, maar dat weerhoudt Bel niet van haar wekelijkse uitjes bij Dagje Thuis.

Ouderen die met pensioen gaan, zien soms als een berg op tegen de dreigende leegte. Maar waarom achter de geraniums gaan zitten als er nog zoveel mooi werk te doen is? Dat dacht ook Dick Bartelds (67) uit Boxtel. Toen hij stopte als docent wiskunde en natuurkunde aan het Baanderherencollege, ging hij niet bij de pakken neerzitten. ,,Ik wilde mijn vaardigheden gebruiken ten behoeve van de gemeenschap. Daar haal ik energie uit. Plus: ik ontmoet veel mensen, dat vind ik ook waardevol", legt hij zijn keuze voor zijn vrijwilligerswerk uit.

Naast zijn inzet voor hospice Acacia, is Bartelds ook actief voor Het Bewaarde Land, maakt hij mensen wegwijs in de online wereld met de cursus Digisterker en is hij vrijwilliger bij stichting Nabij waar hij mensen ondersteuning biedt in hun laatste levensfase.

BALANS

Zelf geniet Bartelds van zijn derde levensfase: de periode vanaf 65 jaar. Er is geen verplichting meer vanuit het werk, maar nog wel een verlangen om zich in te zetten voor anderen. ,,Er is zoveel moois wat je nog kunt doen, ik kan het iedereen aanraden", geeft de gepensioneerde aan. Hij waarschuwt echter ook: ,,Probeer een balans te vinden, je moet ook blijven genieten van het leven. Een dagje weg of een vakantie hoort daar ook gewoon bij."

De werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel ziet graag dat de gemeente mensen stimuleert om actief te blijven, als vrijwilliger of als deelnemer aan activiteiten om zo eenzaamheid tegen te gaan.


p Neeltje Bel (midden) is iedere dinsdag in De Rots en elke donderdag bij de Kinderboerderij aanwezig tijdens Dagje Thuis. Daar worden spelletjes gedaan, maar drinken de bezoekers ook een kop koffie. (Foto: Hans van Doorn).


WANDELAARS ‘OVERSPOELEN’ BOXTELS NATUURGEBIED

‘Kampina kan coronadrukte wel aan’

MARC CLEUTJENS

,,Mama, maak je een foto?” Tien seconden later roetsjt Noë op haar loopfietsje van een steile duinhelling langs het rolstoelwandelpad in de Kampina. Het Boxtelse natuurgebied is in trek tijdens de coronacrisis en lokt vooral op weekeinddagen heel veel wandelaars. De meesten parkeren hun auto op de parkeerplaats aan de Huisvennen. Afgelopen zaterdagmiddag waren alle plekken bezet en weken tientallen automobilisten uit naar de berm van de Roond.

,,Ik kom hier altijd voor de rust”, zegt Herbert beteuterd als hij de stamvolle parkeerplaats ziet. De Schijndelaar is met zijn Amsterdamse vriendin Natasja naar de Kampina gekomen om een rustige middagwandeling te maken. ,,Ik wandel heel vaak in de Kampina, maar zó druk heb ik het nog nooit gezien. Op andere zaterdagen tel je doorgaans maar drie of vier auto's.” Natasja grinnikt: ,,Tja, je wilde me de rustige Brabantse natuur laten zien, maar het is hier net zo druk als in de Kalverstraat.”

GEKKE TIJDEN

Kees en Mieke Bevers uit Boxtel kuieren vanmiddag de Van Tienhovenwandeling. Met hun twaalfjarige teckel Fleurtje hebben ze een heerlijke tocht van pakweg drie kilometer achter de rug, al viel ook hen de drukte op. ,,Och, als je eenmaal in het bos bent, verspreidt iedereen zich en merk je niet dat het druk is”, zegt Kees. De coronacrisis weerhoudt het Boxtelse stel niet van een stevige zaterdagmiddagwandeling. ,,Naar buiten gaan is gezond, ook in deze gekke tijden”, meent Mieke.

Op de parkeerplaats hebben Wim en Sigrid Bouman uit Moergestel eindelijk een plekje voor de auto gevonden. Samen met zoon Floris en dochter Charlotte en oma Henriëtte maken ze zich op voor de Huisvennenwandeling. ,,In de Oisterwijkse bossen is het nog veel drukker”, zegt Sigrid als ze uitstapt. ,,Bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten kun je vandaag aanschuiven. Daarom zijn we richting de Kampina in Boxtel gereden, al is het ook hier best druk.”

De familie Bouman wandelt regelmatig in het gebied en denkt dat de Boxtelse natuur de coronadrukte wel aan kan. ,,Het is de laatste maanden drukker dan anders, maar als je een flink stuk gaat lopen kom je niet zoveel mensen tegen hoor”, meent Wim. Teckel Tommie rukt aan de lijn en wil gaan lopen. ,,Tommie heeft een eigen Instagram-account”, lacht Sigrid. ,,Misschien deelt hij straks wel een paar foto's van onze herfstwandeling.”

Noë klautert even verderop met haar loopfiets weer naar boven en maakt zich op voor de volgende afdaling. Alleen nog even wachten tot de familie Bouman gepasseerd is. En op mama die nu een slow-motionfilmpje wil maken. ,,Joehoe, ik kan downhillen!”


q Alle parkeerplaatsen aan de Huisvennen aan de rand van natuurgebied Kampina stonden zaterdagmiddag vol. In de bossen en op de heide viel het met de drukte wel mee. De Kampina is groot genoeg… (Foto: Marc Cleutjens).

        ...DICK BARTELDS...
Alle parkeerplaatsen aan de Huisvennen aan de rand van natuurgebied Kampina stonden zaterdagmiddag vol. In de bossen en op de heide viel het met de drukte wel mee. De Kampina is groot genoeg… (Foto: Marc Cleutjens).