SP vindt steun voor verhoging minimumloon

Gemeenten mogen geen inkomenspolitiek voeren. Dit weerhield de SP-fractie er dinsdag niet van via een motie B en W op te roepen bij zoveel mogelijk partners aan te dringen om een minimumloon van 14 euro per uur te betalen. De socialisten vonden een meerderheid van de partijen aan hun zijde.

Fractievoorzitter Dave van de Ven van de SP bracht te berde dat het minimumloon in Nederland lang niet altijd 60 procent is van wat mensen gemiddeld verdienen. Terwijl dat Europees wél de norm is. Een en ander leidt er volgens Van de Ven toe dat mensen met een minimumloon er in veertig jaar zo'n 20 procent op achteruit geboerd zijn als het gaat om hun besteedbaar bedrag. Onverteerbaar in zo'n rijk land als het onze, vindt de Boxtelse socialist.

Naast de coalitiepartijen vond Van de Ven ook PvdA/GroenLinks aan zijn zijde en op die manier kreeg de motie een meerderheid van stemmen achter zich. Het college van B en W zal in een brief aan het Rijk aandringen op verhoging van het minimumloon. Voorts wordt bedrijven en organisaties waarmee Boxtel samenwerkt, gevraagd ook minimaal 14 euro per uur te betalen.