Afbeelding
Foto: RIVM

INDICATIE VAN VERSPREIDING COVID-19

Veel virusdeeltjes in Boxtels rioolwater

PÅL JANSEN & JAN HERMENS

Het aantal coronadeeltjes in het Boxtelse rioolwater is de afgelopen week verdrievoudigd. Dit blijkt uit metingen bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) op Heult. Ook het aantal positief geteste personen blijft stijgen: naar tweehonderd in de afgelopen twee weken. In de veertien dagen ervoor waren dat er 79 en in dezelfde tijdsspanne dáárvoor twintig inwoners.

De ontlasting van mensen kan geanalyseerd worden op ziekteverwekkers en dus ook op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruikt de metingen als een indicator om te kijken hoezeer het virus zich onder de bevolking heeft verspreid. Het gaat dan niet alleen om mensen die ziek worden van het virus, maar ook om personen die geen verschijnselen vertonen en wel corona hebben.

Het aantal coronavirusdeeltjes in het rioolwater in Boxtel is snel gestegen. De wekelijkse metingen toonden dat in september de hoeveelheid opliep van 44 naar 192 deeltjes per milliliter water. Afgelopen week stond de teller zelfs al op 3.441 virusdeeltjes. Hiermee behoort de uitslag van de RWZI in Boxtel tot de hoogste veertig van de ruim driehonderd meetpunten in het land.

Het landelijk gemiddelde ligt nu op zo’n 1.800 deeltjes per milliliter water. Het RIVM is nog bezig het exacte verband te onderzoeken tussen het aantal besmettingen en de hoeveelheid virusdeeltjes in rioolwater. Dat is complex, omdat niet iedereen die besmet is, virusdeeltjes in zijn ontlasting heeft. Ook verschilt de hoeveelheid sporen per coronapatiënt. Het model waaraan het RIVM werkt, geeft slechts een grove schatting van het aantal besmette mensen, gerelateerd aan virusdeeltjes in het rioolwater.

STIJGING MINDER SNEL

Overigens meldt datzelfde RIVM dat het aantal Covid-19-besmettingen landelijk gezien nog wel oploopt, maar dat het iets minder snel stijgt dan voorheen. Het instituut vermoedt dat dit komt door de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden.

De tendens die het RIVM schetst, komt overeen met het beeld van de laatste twee dagen in Boxtel. Na een opvallende daling op 25 oktober en een scherpe piek de dag erna, laten eergisteren en gisteren een dalende lijn zien. Het RIVM registreerde gisteren 21 nieuwe coronapatiënten in de gemeente Boxtel, dinsdag waren dat er 24. Er zijn volgens de landelijke instantie de afgelopen vijf weken geen Boxtelse coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen.