Er is een vestiging van Coronalab gehuisvest aan Peerkesbos in Liempde. Vanuit de hele regio worden daar testen uitgevoerd. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Er is een vestiging van Coronalab gehuisvest aan Peerkesbos in Liempde. Vanuit de hele regio worden daar testen uitgevoerd. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

‘PEERKESBOS GOED BEREIKBAAR VOOR CLIËNTEN STEDENDRIEHOEK’

Liempde testlocatie voor Coronalab


MARC CLEUTJENS

Amsterdam, Breda, Den Haag, Hilversum, Hoogeveen, Rotterdam, Utrecht, Zeist, Zwolle. En… Liempde. Mensen die snel en betrouwbaar een coronatest willen ondergaan, kunnen sinds begin oktober terecht op Peerkesbos aan afslag 26 van de rijksweg A2 in Liempde. Hier bemant een team van Coronalab een locatie waar zowel een PCR-test als een antigeen-sneltest kan worden afgenomen.

Coronalab is onderdeel van Microbe&Lab, een in Amsterdam gevestigd laboratorium waar samen met een team van wetenschappers onderzoek wordt gedaan op het gebied van medische microbiologie en infectieziekten. Sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart heeft Coronalab een landelijk dekkend netwerk van testlocaties ingericht waar iedereen op afspraak welkom is en een coronatest kan ondergaan.

De keuze voor de locatie Peerkesbos in Liempde, waar al geruime tijd wordt gewerkt aan de inrichting van een horecapaviljoen, is ingegeven door de geografische ligging. ,,De locatie is via-via bij ons in beeld gekomen en past binnen de landelijke spreiding van onze testlocaties”, legt business developer Koen Hilbrink van Coronalab uit. ,,De testlocatie in Liempde ligt pal aan de A2 en is snel bereikbaar vanuit de stedendriehoek ’s-Hertogenbosch-Eindhoven-Tilburg.”

Hilbrink somt meer locatievoordelen op, zoals de ruime parkeerplaats. ,,Bezoekers hebben in Liempde voldoende mogelijkheden om de auto veilig te parkeren. Ze kunnen gemakkelijk rekening houden met de anderhalvemetermaatregel. Ook in het horecapaviljoen is voldoende ruimte om coronatesten veilig en snel af te nemen. Ons team bestaat uit enkele artsen en verpleegkundigen en een frontdeskmedewerker die cliënten verwelkomt en persoonsgegevens controleert.”

SNELTEST

Wie een coronatest wil laten afnemen door Coronalab, dient online een afspraak te maken en deze meteen te betalen. Zegsman Hilbrink benadrukt dat iedereen op de testlocatie welkom is. Naast particulieren en medewerkers van bedrijven zijn dat ook reizigers, die aan de grens van hun reisbestemming vaak een actuele negatieve coronatest moeten kunnen overleggen. ,,We zien dat veel bedrijven gebruik maken van onze snelle testfaciliteiten”, vertelt Hilbrink. ,,Zij sluiten een contract met ons af als ze meer dan 25 coronatesten willen laten afleggen. Zo stellen ze hun medewerkers in de gelegenheid snel getest te worden.”

Hij vervolgt: ,,Het is ons streven dat alle bedrijfsklanten die zich bij ons melden voor een coronatest binnen 24 uur ergens in Nederland terecht kunnen. Wie vóór 11.30 uur wordt getest, ontvangt nog dezelfde dag de uitslag.” In dat geval gaat het om de welbekende PCR-test, die ook in de teststraten van de GGD wordt toegepast.

,,We gebruiken in Liempde ook een antigeen-sneltest”, gaat Hilbrink verder. ,,Die maakt het mogelijk om meestal binnen twee uur de uitslag te hebben. Wie negatief test krijgt de uitslag per beveiligde e-mail, wie positief test wordt gebeld. We maken bij de GGD melding van elke coronabesmetting zodat snel een bron- en contactonderzoek kan worden opgestart.”

De testlocatie van Coronalab in Liempde is momenteel alle werkdagen geopend. Als de vraag blijft stijgen, verwacht zegsman Hilbrink dat de openingstijden aangepast worden. Meer weten? Kijk op www.coronalab.eu.


PLANKIERS BOXTEL-OOST AANGETAST DOOR HOUTROT

Vlonderpad na negen jaar al vernieuwd

Nog geen negen jaar na de ingebruikname, is het vlonderpad tussen de Lange Loop en het Hulzerstraatje in Boxtel-Oost aan vervanging toe. Waterschap De Dommel heeft vorige week beide toegangen met rood en wit lint afgezet, maar wandelaars laten zich daar niet door tegenhouden. Daarom wordt binnen enkele dagen het vlonderpad afgebroken in afwachting op een nieuwe versie die in het eerste kwartaal van 2021 klaar moet zijn.

De houten plankiers op de zuidelijke oever van rivier de Dommel, die voorzien zijn van een antisliblaag, zijn aangetast door houtrot. Bovendien trekken ze krom en zijn de uiteinden ingescheurd. Ook in de palen en dragers waarop het 'zwevende' wandelpad rust, is houtrot geconstateerd. Kortom: een gevaarlijke situatie, oordeelt het waterschap. ,,Er is destijds gekozen voor acaciahout. We kijken nu naar andere materialen voor een langere levensduur." Hoeveel geld met de vervanging is gemoeid, weet het waterschap nog niet. Minimaal drie partijen mogen een aanbieding doen om de klus te klaren.

DRASSIGE BEEMD

Het vlonderpad voert door een drassige beemd. De voorziening nabij de visvijver Vorsenpoel werd in januari 2012 in gebruik genomen, nadat enkele weken eerder ter hoogte van De Kaarsenmaker een stalen boogbrugje over de Dommel was geplaatst.

De aanleg van het wandelpad maakte onderdeel uit van het miljoenen euro's kostende herinrichtingsproject Dommel door Boxtel, waarbij de rivier flink werd uitgebaggerd.

Wandelaars maken veel gebruik van de route, onder meer om de graffitikunst te bewonderen op de betonnen zijkanten van de tunnel Duits Lijntje onder de rijksweg A2.

Het in 2012 geopende vlonderpad in Boxtel-Oost is afgesloten met rood/wit lint, maar daar laten wandelaars zich niet door tegenhouden. (Foto: Henk van Weert)