Afbeelding
Foto:

PROVINCIALE CURATELE DREIGT

Boxtel vreest ernstig voor financieel toezicht


HENK VAN WEERT

Óf de onroerendzaakbelasting moet omhoog, óf het wordt praten als Brugman in het provinciehuis. Die twee opties heeft het college van B en W om te voorkomen dat de gemeente Boxtel financieel 'onder curatele' komt te staan.

Wethouder Herman van Wanrooij (financiën) wond er dinsdagavond geen doekjes om. De financiële positie van Boxtel is penibel. Ondanks een bezuiniging van 3,5 miljoen euro komt het gemeentebestuur structureel geld tekort. ,,Wij zijn uitgeperst en hebben geen vlees meer op de botten", zo startte Van Wanrooij zijn repliek op de algemene beschouwingen die de acht raadsfracties hielden in het jaarlijkse begrotingsdebat.

Onder meer door negen ton minder uit te geven voor het sociale domein, wordt volgend jaar weliswaar nog een overschot van een kleine 400.000 euro verwacht. Daarna zal echter jaar op jaar verlies worden genoteerd in de boeken. En dat is een vooruitzicht dat de provincie als toezichthouder op de lokale financiën beslist niet zal accepteren.

Toch koestert Van Wanrooij hoop de gedeputeerde te kunnen overtuigen dat Boxtel zelf zijn boontjes kan blijven doppen. De zogeheten kerntakendiscussie die de nieuwe gemeenteraad volgend jaar moet voeren over wat financieel wel of niet noodzakelijk is, heeft de wethouder daarbij als een van de ijzers in het vuur. Maar ook de reeds gerealiseerde ombuigingen.

Hoe het uiteindelijk af zal lopen, is nog onduidelijk. Het risico dat Boxtel in de komende jaren voor elke financiële uitgave eerst toestemming moet vragen in 's-Hertogenbosch hangt echter als een zwaard van Damocles boven de gemeenteraad en het college. Alle fracties willen zo'n situatie koste wat kost voorkomen.

DOMMELBAD

De gemeenteraad besloot de reeds genoemde kerntakendiscussie, waarbij impopulaire financiële keuzes onafwendbaar lijken, over de verkiezingen te tillen. Logisch, want stemmen trekken met bezuinigingsvoorstellen valt niet mee.

Wethouder Van Wanrooij deed wél al een suggestie voor een bezuiniging. De jaarlijkse bijdrage aan het overdekte zwembad aan de Schijndelseweg schrappen, zou de gemeentefinanciën al structureel flink verbeteren. Het Dommelbad kost Boxtel elk jaar zo'n 350.000 euro, maar lang niet alle inwoners maken er gebruik van, rekende Van Wanrooij voor.

Omdat het huidige college, dat wordt gevormd door de partijen Combinatie95, SP, D66 en INbox, niet over zijn graf heen wil regeren, presenteerden B en W een begroting zonder nieuw beleid. Met als gevolg: weinig wensen of wijzigingsvoorstellen van de fracties.

Fractievoorzitter Vera Brouns van het CDA wilde via een amendement afdwingen dat niet bestede budgetten voor duurzame ontwikkeling en plattelandsvernieuwingen terug zouden vloeien in de algemene reserve. Het is volgens haar een van de manieren om de financiële positie van Boxtel te verbeteren. De christendemocraten vonden bij de stemming alleen Balans aan hun zijde en daarmee verdween het wijzigingsvoorstel van tafel.

Vorige week werd duidelijk dat Boxtel misgrijpt op een bedrag van 500.000 euro van het Rijk voor jeugdzorg. Het leidde tijdens het begrotingsdebat tot een ingewikkelde discussie over incidentele en structurele kosten en de daarmee gepaard gaande dekkingen. En dus lanceerde het CDA een motie om beter inzicht te krijgen in dit nadeel.

De partij kreeg ook hier alleen de steun van Balans, te meer omdat wethouder Van Wanrooij met zijn ambtenaren afgelopen zaterdag de fracties in vertrouwen had bijgepraat over de opgelopen tegenvaller. Zowel CDA als Balans lieten die bijeenkomst aan zich voorbijgaan.

INDUSTRIEGROND VORST

Om meer geld in de gemeentekas te laten vloeien, opperde het CDA om percelen op bedrijventerrein Vorst B niet alleen voor duurzame initiatieven aan te wenden, maar ook voor andere industriële doeleinden. Verantwoordelijk wethouder Marujska Lestrade gaf aan dat de regels wel iets worden opgerekt, maar vond de motie van Brouns en haar fractie onacceptabel. Een raadsmeerderheid steunde haar.

Balans uitte haar ontevredenheid over de begroting 2021 via een stemverklaring: ,,Teleurstellend dat de begroting sluitend wordt gemaakt ten koste van het sociale gezicht van Boxtel en met 'boterzachte' aannames. Het college blijft maar doorgaan met hobbyprojecten en brengt ons aan de financiële afgrond", aldus fractievoorzitter Van Alphen. Met uitzondering van het CDA stemden de overige fracties voor de begroting.