Kiske de Leest (links) en Marc de Laat runnen quizbedrijf The Brain, dat dit jaar tien jaar bestaat. (Foto: eigen collectie).
Kiske de Leest (links) en Marc de Laat runnen quizbedrijf The Brain, dat dit jaar tien jaar bestaat. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

KNOWVEMBER OM JUBILEUM TE VIEREN

The Brain breekt al tien jaar quizzers' hoofden

JULES HAMELEERS

Quizbedrijf The Brain van Marc de Laat en Kiske de Leest werd opgericht op 10 november 2010. Dat betekent dat de onderneming over een kleine twee weken tien jaar bestaat. Het duo viert zijn tweede lustrum met een maand vol vraagspellen: Knowvember. De Laat: ,,Omdat we blijven vernieuwen houden we het al zo lang vol. Én omdat we het leuk vinden."

De Leest is al vanaf het prille begin onderdeel van The Brain: de eerste drie jaar runde hij het bedrijf met Marco Hazenberg. ,,Het is eigenlijk klein begonnen, gewoon met vrienden. Kiske was altijd de betweter van het gezelschap, in positieve zin dan: kennisspelletjes zoals Trivial Pursuit won hij altijd. Dat groeide steeds meer en nu hebben we komende maand, zelfs in coronatijd, elf quizzen."

NIET OPZOEKBAAR

De mannen vieren het tienjarig bestaan met, hoe kan het ook anders, quizzen onder de naam Knowvember. Wel online deze keer, omdat samenkomen in kroegen of bij mensen thuis nu even niet kan. Dat past goed bij het format van The Brain: ze maken sowieso veel gebruik van filmpjes en geluidsfragmenten. Elke vrijdag om 12.00 uur komt er een quiz online op de Facebookpagina van The Brain. Die bestaat uit vijf uitdagende vragen, die 'niet opzoekbaar' zijn, volgens De Laat. ,,Iedereen heeft thuis natuurlijk z'n telefoon bij de hand, dat is anders dan in de kroeg, daarom moesten we creatief zijn." Deelnemers hebben tot zondag 12.00 uur om de vragen op te lossen. Knowvember komt nog eens bovenop de reguliere quizzen elke drie weken. De eerstvolgende is op 5 november.

Iedere week zijn er twee prijzen te verdienen: de winnaar wint een quiz om thuis te spelen, onder de andere deelnemers wordt een prijs verloot, gesponsord door een Boxtelse winkel. Aan het einde van Knowvember verloten De Laat en De Leest onder alle deelnemers van die maand een volledige digitale quiz, die op maat gemaakt is voor de winnaar met gepersonaliseerde vragen.

Voor de twee Boxtelaren moet het vooral leuk blijven, legt De Laat uit. ,,Je moet niet in een soort proefwerksfeer terecht komen. Ik werk zelf als docent en dat wil je niet", zegt hij gniffelend. The Brain is nog lang niet uitgevraagd. ,,Het werkt gewoon. Kiske en ik zijn jeugdvrienden en we vullen elkaar perfect aan. Hij is de snelle denker, ik ben de precieze."