José Janssen is vestigingsmanager van kringloopwinkel Het Goed Boxtel. De zaak viert dit jaar haar tiende verjaardag in het pand aan de Industrieweg op bedrijventerrein Ladonk. (Foto: Peter de Koning).
José Janssen is vestigingsmanager van kringloopwinkel Het Goed Boxtel. De zaak viert dit jaar haar tiende verjaardag in het pand aan de Industrieweg op bedrijventerrein Ladonk. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'Mooi hoe je mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ziet opbloeien'

JULES HAMELEERS

De Boxtelse vestiging van kringloopketen Het Goed bestaat dit jaar tien jaar. Door het coronavirus is het een gekke periode om feest in te vieren, waardoor manager José Janssen er ook niet voor kiest om speciale acties te houden. Maar dat betekent niet dat het bijzondere bedrijf waar ze leiding aan geeft, geen aandacht verdient. ,,Het is ongelooflijk wat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het einde van een traject kunnen."

Covid-19 waart rond en een gedeeltelijke lockdown is opnieuw een feit. Horeca is dicht, straten zijn leger en winkels hebben het rustiger. Maar dat geldt niet voor Het Goed op bedrijventerrein Ladonk: het afgelopen jaar is er 1,2 miljoen kilo textiel, huisraad en ander materiaal ingezameld. ,,Het is vooral 's middags erg druk in de winkel: er komen echt veel mensen even snuffelen. Maar ook wat betreft de aanlevering van goederen is het enorm druk. Mensen blijven meer thuis, gaan die ene kamer die ze al heel lang moeten opruimen eens aanpakken en komen dan hun overbodige spullen bij ons brengen", aldus manager Janssen.

Ze kan nóg een mogelijke reden bedenken voor de stijgende bezoekersaantallen: ,,Tijdens de coronacrisis hebben diverse mensen hun baan verloren, waardoor ze minder te besteden hebben. Wellicht dat ze daardoor eens naar een tweedehandszaak toegaan."

LUXERE WINKELS

Janssen werkt nu 2,5 jaar bij Het Goed, waarvan 1,5 in Boxtel. En dat is nogal anders dan haar eerdere ervaringen in de verkoopbranche: ze werkte eerst in luxere winkels als verkoopcoach. ,,Dit is totaal anders, maar fantastisch. Ik heb zelf ervaring in de retailbranche, maar ik heb óók een therapeutische en pedagogische achtergrond, dus ik pas hier perfect. We zijn namelijk een leerbedrijf, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan krijgen. Werknemers gaan een proces in, waarin ze leren werken, en hopelijk daarna uit kunnen stromen naar een baan in de reguliere arbeidsmarkt. Hoe je mensen dan ziet opbloeien, dat is fantastisch."

Janssen vervolgt: ,,Daarnaast is het mooi dat wij als bedrijf niet per se winstgevend hoeven te zijn: als we break-even spelen is het ook oké. Er zit daardoor geen druk op, en werknemers krijgen echt de rust om te leren. En dan kunnen mensen ineens dingen, die je van te voren totaal niet zou verwachten." Afgelopen jaar werkten er 55 mensen bij Het Goed via een werkleertraject van werkbedrijf WSD en de gemeente Boxtel.

GEEN GROOT FEEST

In de tien jaar dat Het Goed een vestiging heeft aan de Industrieweg in Boxtel, zijn er veel mensen blij gemaakt met goede gebruikte spullen. Zo waren er afgelopen jaar al 66.500 klanten die in totaal 243.000 producten kochten.

Het jubileum wordt echter niet groots gevierd, legt Janssen uit. ,,Dat vinden we niet gepast in deze coronatijd. Met een actie zou je meer mensen naar de winkel trekken en dat is echt niet de bedoeling. We willen geen rijen buiten of zo. De veiligheid van onze medewerkers en klanten staat voorop."

Het Goed is verder 'behoorlijk streng' wat betreft alle maatregelen, vindt Janssen. De anderhalve meter is het belangrijkst, maar verder draagt het personeel ook mondkapjes en worden bezoekers aangemoedigd dit ook te doen. Ook wordt er extra gepoetst. Daarnaast zijn de koffiecorner en de toiletten gesloten. ,,We doen er echt alles aan om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen."

José Janssen is vestigingsmanager van kringloopwinkel Het Goed Boxtel. De zaak viert dit jaar haar tiende verjaardag in het pand aan de Industrieweg op bedrijventerrein Ladonk. (Foto: Peter de Koning).