Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

WIM SPEEKS BRENGT ZIJN BOXTELSE HUIS NU AL IN KERSTSFEER

‘Ik wil het graag gezellig maken’

LINDA VAN DE WIEL

Twee versierde kerstbomen, een porseleinen zangkoortje, een kerstservies en zestien theelichten in alle soorten en maten. Wim Speeks (52) uit Boxtel is een groot liefhebber van de decemberdagen en heeft daarom zijn hele huis versierd in kerstsfeer. Nu al… ,,Overal waar plaats is, zet ik iets neer.”

Wim krijgt veel leuke reacties op zijn verfraaide huis: ,,Ik woon in het centrum en er komen veel mensen voorbij mijn woning. Sommigen betrekken hun gezicht. Ik denk dat ze de versiering wat vroeg vinden. Anderen steken de duim omhoog en laten zien dat ze het wél leuk vinden.”

Door het coronavirus en zijn eigen gezondheidsproblemen wil Wim wat gezelligheid creëren: ,,Ik kom erg weinig buiten momenteel. Ik durf het niet goed vanwege mijn slechte gezondheid”, vertelt hij. ,,Doordat ik aan huis gebonden ben, wil ik het binnen gezellig maken.”

Hoewel Wim geniet van de seizoensprullaria in zijn benedenwoning aan het Breukelsplein, heeft hij zijn kerstversiering nooit eerder zo vroeg van stal gehaald. ,,Ik heb lange tijd voor mijn moeder gezorgd. We bezochten met vrienden kerstmarkten in Duitsland en Limburg en hielden van de gezelligheid en saamhorigheid die bij kerst horen. Ondanks onze liefde voor de feestdagen, maakten we de afspraak dat de kerstspullen pas naar beneden werden gehaald na 5 december. Sinds zij is overleden, ben ik daar wat vanaf gestapt. Zo vroeg als dit jaar was ik er echter nog nooit bij.”

REUZENRAD

Vanwege zijn gezondheidsproblemen kreeg Wim dit keer hulp bij het decoreren. ,,Ik ben van deze mensen ook afhankelijk bij het opruimen van de spullen. Dat zal rond Driekoningen zijn. Maar na drie maanden genieten is het ook wel genoeg geweest. Bovendien heb ik een thuishulp die dan weer goed kan poetsen.”

Tot die tijd hangt er een vredige kerstsfeer in huize Speeks. ,,In de vitrinekast staan mijn twee favoriete objecten”, wijst Wim. ,,Een blauwe stenen kerstman met glitters en een wit met gouden kerstslee.”

Hoewel het wel kriebelt, koopt Wim de laatste jaren geen nieuwe spullen bij: ,,Ik durf nu ook de winkels niet in. De helft van de verlichting is stuk, maar ik laat dat nu gaan. Bovendien heb ik zóveel spullen dat er zelfs theelichten in de keuken staan.”

De Boxtelaar heeft echter nog een hartenwens: ,,Ik mis een sfeervolle achtergrond in mijn kerstdorp. Een reuzenrad zou daar mooi bij passen. Misschien komt dat er ooit nog wel…”


p Wim Speeks heeft zijn woning eind oktober al in kerstsfeer ingericht, hij miste de sfeer van de feestdagen. (Foto: Bas van den Biggelaar).


FAMILIE VAN DAM SCHENKT VIER DOEKEN

Werken Pierre Janssen via de Heemkunde naar Museum Boxtel

Dankzij de familie Van Dam en Heemkunde Boxtel bezit Museum Boxtel (MuBo) sinds kort wereldwijd de grootste collectie schilderijen van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952). Vier doeken mocht MuBo in ontvangst nemen.

Het gezin Van Dam woonde destijds naast Pierre Janssen en hun dochter Jos was bevriend met twee kinderen van de schilder, Truus en Jo Janssen.

De ouders van het gezin verzamelden het werk van hun artistieke buurman, iets wat hun dochter later ook ging doen. Zodoende bouwde zij een behoorlijke collectie op van meer dan twintig schilderijen. Na hun dood zijn die verdeeld onder neven en nichten van Jos van Dam.

Twee nichtjes besloten vier schilderijen te schenken aan Heemkunde Boxtel. De geschiedvorsers haalden de doeken op in Amstelveen en schonken deze op hun beurt weer aan MuBo.




Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding