Bas Geurts en René Huijbers, allebei lid van Lionsclub Dommel & Aa, bij de zojuist geplaatste geldzuil. (Foto: Peter de Koning).
Bas Geurts en René Huijbers, allebei lid van Lionsclub Dommel & Aa, bij de zojuist geplaatste geldzuil. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DONATIES VOOR STAARPATIËNTEN IN DERDE WERELDLANDEN

Lionsclub zamelt oud geld in

JAN HERMENS

Ferdy Steger: ,,De inzameling van oud en vreemd geld is een landelijke Lionsactie waar wij bij aanhaken. Iedereen heeft wel ergens nog dubbeltjes of vreemde valuta in een la liggen. Muntstukken uit Canada, een paar Noorse kronen of Russische roebels. In de praktijk doet niemand daar iets mee. Mensen denken soms dat geld ooit nog eens mee te nemen als ze terug gaan naar een favoriet vakantieland, maar daar komt het zelden van. Lions Nederland heeft afspraken met banken, zodat dit geld ingewisseld kan worden." Oude valuta die zelfs banken niet meer omzetten in klinkende munt, worden op veilingen aan verzamelaars verkocht.

Doel van de actie is het bekostigen van staaroperaties in ontwikkelingslanden. Steger: ,,Zolang er geld in de zuilen wordt gedaan, blijven ze staan. De actie kan dus een hele poos lopen."

Ontwikkelingshulporganisatie Wilde Ganzen verhoogt elke ingezamelde tien euro tot vijftien euro. Een staaroperatie kost in een derdewereldland dertig euro, meldt Lionsclub Dommel & Aa. Rijken moeten er echter 45 euro voor betalen. Met een bijdrage van vijftien euro van de Lions, kan een arme staarpatiënt gratis geholpen worden. Staar vertroebelt de lens van mensen. Als er niets tegen gedaan wordt, neemt het zicht steeds verder af. Een betrekkelijk eenvoudige operatie maakt dat mensen weer helder kunnen zien.

In Nederland doen vijftig Lionsclubs mee aan de actie die jaarlijks meer dan 100.000 euro opbrengt.

LOKALE PLANNEN

Hoewel Covid-19 nog rondwaart, spelen de plaatselijke Lions wel met een plan voor een evenement in het voorjaar. Steger: ,,We denken aan een Hap en Trap-fietstocht. Een gezin fietst dan een kilometer of tien en krijgt op een pleisterplaats koffie met gebak. Een kilometer of tien verderop wacht een lekker broodje. Een combinatie van lekker fietsen en genieten van hapjes. We denken aan een samenwerking met Boxtel Belles Amies, net als wij een Lionsclub, maar dan voor vrouwen." Met de bourgondische trip zamelen de Lions dan geld in voor lokale goede doelen.

PIONIERSPRIJS

Voorts ligt er nog een idee in de broedstoof. Het moet zich nog verder ontwikkelen, maar als het ei eenmaal barst, kon er wel eens een bijzondere vogel uitkomen. Steger: ,,We overwegen een pioniersprijs in het leven te roepen. Voor iemand die met een vernieuwend plan komt, waar de lokale samenleving echt iets aan heeft. De Voedselbank bestaat al, maar stel dat dit niet zo was en iemand zou met zo'n concept komen, dan zou dat een pioniersprijs waard zijn." Kunstenaar Matthijs Bosman, zelf actief op De Kleine Aarde, bij uitstek een plek om te pionieren, staat mede aan de wieg van het idee. Steger: ,,Alles ligt nu een beetje stil, maar achter de schermen blijven wij bezig. Alles om de samenleving een steuntje in de rug te geven."


p Sinds gisteren staan er twee zuiltjes in Boxtel, waarin iedereen oud en vreemd geld kan deponeren. Bas Geurts en René Huijbers, allebei lid van Lionsclub Dommel & Aa, staan bij het exemplaar in winkelcentrum Oosterhof. (Foto: Peter de Koning).


Walk&Talk over positieve mindset bij solliciteren

Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van Walk&Talk in Bibliotheek Boxtel is iedereen welkom die op zoek is naar een baan en tips kan gebruiken. Donderdag 5 november is Janine Kennis van werkvoorziening WSD te gast. Zij praat tussen 10.00 en 12.00 uur over een positieve mindset tijdens het solliciteren.

Werkzoekenden delen bij Walk&Talk hun ervaringen en kennis met elkaar en krijgen tips en suggesties. Communicatieadviseur Kennis, tevens trainer van de Werkacademie bij de WSD, bespreekt hoe sollicitanten naast alle voorbereidingen voor een perfect gesprek, ook de goede mindset mee kunnen nemen naar hun eerste ontmoeting met een werkgever.

De bijeenkomsten beginnen met een bespreking van een onderwerp en monden daarna uit in koffiepauzes met gesprekken tussen werkzoekenden onderling.

Deelname is gratis. Aanmelden kan via: www.huis73.nl.