Wethouder Peter van de Wiel is blij dat na drie mislukte pogingen eindelijk een start is gemaakt met de nieuwbouwwijk Heem van Selis.
Wethouder Peter van de Wiel is blij dat na drie mislukte pogingen eindelijk een start is gemaakt met de nieuwbouwwijk Heem van Selis. Foto: Peter de Koning

PETER VAN DE WIEL STOPT ALS WETHOUDER IN BOXTEL

'Eigen leefomgeving meer kwaliteit kunnen brengen'

Hij erkent wel even te hebben getwijfeld of hij er destijds aan moest beginnen. Nu, elf jaar later, concludeert Peter van de Wiel echter dat het een van de beste keuzes uit zijn leven was. Het afgelopen decennium drukte de Liempdenaar als wethouder namens Combinatie95 zijn stempel op de gemeente Boxtel en dat vervult hem zowel met trots als dankbaarheid.

Peter van de Wiel stopt ermee. Daags voor de gemeenteraadsverkiezing op woensdag 18 november wordt hij 64, toch is dat niet de reden. ,,Qua energie en ambitie zou ik makkelijk nog een periode als wethouder door kunnen gaan. Maar ik heb altijd gezegd dat drie bestuurstermijnen het maximum is. Zowel voor de organisatie waar je bestuurder bent als voor jezelf. Het is tijd voor nieuw bloed in het lokale bestuur."

Als docent had Van de Wiel een baan waaraan hij volop plezier beleefde. Vandaar dat de keuze om in 2010 als lijsttrekker van zijn partij de overstap naar het lokale bestuur te maken, niet vanzelfsprekend was. ,,Toch is het uiteindelijk een heel goede stap gebleken. Aan het werk voor je eigen leefomgeving om - ten dienste van de gemeenschap - meer kwaliteit te brengen. Dat is toch geweldig", vindt de wethouder.

Bij zijn aantreden nam Van de Wiel zich twee dingen voor. Hij wilde zich niet gek laten maken én 's nachts niet wakker liggen. Nou, in beide voornemens is hij naar eigen zeggen geslaagd. Toch was het lang niet altijd makkelijk. En dat begon al snel na zijn aantreden met de spraakmakende schaliegasaffaire, die zelfs tot landelijke ophef leidde.


SCHALIEGASAFFAIRE

,,Tja, het begon eigenlijk heel klein. De gemeente Boxtel kreeg van de rijksoverheid het verzoek om mee te werken aan proefboringen naar schaliegas, dat werd voorgespiegeld als een alternatieve, duurzame energiebron. We hoorden alleen positieve geluiden van hogerhand." En dus verleende Boxtel aanvankelijk een vergunning voor de gevraagde boringen. ,,Achteraf bleek dat nog heel veel onderzocht moest worden en toen we het Rijk daarnaar vroegen gaf men niet thuis."

'Wat ik hierna ga doen? Ik heb nog geen tijd gehad daarover na te denken...'

Het gevolg was dat Boxtel een ommezwaai maakte en zich fel verzette tegen schaliegasboringen. ,,Als een dossier zich niet ontwikkelt zoals het wordt voorgespiegeld, moet je voor een andere koers durven kiezen. We hebben dat met volle overtuiging gedaan en zijn altijd eerlijk en integer gebleven."


BESTUURSCRISIS

De gemeente Boxtel, met Van de Wiel voorop, werd de kartrekker in de landelijke protesten tegen de proefboringen naar schaliegas. Maar ondanks dat de acht raadsfracties zich unaniem achter dat protest schaarden, zorgde de affaire lokaal toch voor frictie. Zozeer dat het tot een historische bestuurscrisis leidde: de coalitie die in 2010 werd gesmeed tussen Balans, Combinatie95, PvdA/GroenLinks en INbox viel uiteen.

Aanleiding was de aanval van een Balans-raadslid op wethouder Van de Wiel met het verwijt dat hij persoonlijk verantwoordelijk was voor wat het schaliegasdebacle werd genoemd. Dat gebeurde met voortdurende negatieve berichten via sociale media. Maar de brief die het raadslid naar alle gemeenten én zelfs premier Mark Rutte stuurde, was de druppel die de emmer deed overlopen. In augustus 2013, een maand of zeven voor de verkiezingen, werd Balans uit de coalitie gezet. Het zorgde voor een jarenlange politieke vete tussen met name Balans en Combinatie95.

Wethouder Van de Wiel vindt dat een afgesloten hoofdstuk. ,,Ik blik graag vooruit. Ook op dit vlak is het goed dat er nieuw bloed in de Boxtelse politiek komt. Désiré van Laarhoven, de nieuwe lijsttrekker van onze partij, geeft aan open te staan voor gesprekken met alle partijen. Ik onderschrijf dat helemaal en onze leden én de fractie staan er eveneens volledig achter." Tijd heelt alle wonden, zo lijkt het...

Bestuurlijk verantwoordelijk voor ruimtelijke plannen, heeft Van de Wiel geen gemakkelijke portefeuille. Nogal eens krijgt hij voor de voeten geworpen dat Boxtel te weinig nieuwe huizen bouwt. Maar, zo werpt hij tegen, de plekken waar relatief eenvoudig nieuwbouw kon worden gerealiseerd, zijn allemaal al benut.

,,Boxtel kent nu eenmaal een aantal belemmeringen: de rijksweg A2, het spoor, rivier de Dommel, maar ook de natuurgebieden in onze directe omgeving. Dat maakt bouwen lastig, er moeten veel hobbels worden genomen", weet de wethouder.
Daarom is hij ook zo blij dat nu Heem van Selis eindelijk in aanbouw is. ,,Tel bij de genoemde belemmeringen ook nog eens de aanwezigheid van drie agrarische bedrijven én een archeologisch interessante bodem in dit gebied en je snapt met hoeveel belangen je rekening moet houden. Eerder werden al drie pogingen gedaan de nieuwbouw aan te zwengelen, maar steeds met een miljoenenverlies onder de streep. Door zaken aan elkaar te knopen, lukte het uiteindelijk wel om een grootschalig bouwproject te starten."

Heem van Selis moet de komende zeven jaren tot bijna vijfhonderd nieuwe woningen leiden. Maar daarnaast zal ook een verandering van de bestaande woningbouw nodig zijn, blikt Van de Wiel vooruit. ,,Dat heeft alles te maken met 'verdunning'. Dat betekent dat steeds minder personen in één huis wonen. Sommige mensen kiezen er bewust voor om alleen te wonen, anderen komen in die situatie door overlijden van een partner of door een scheiding."

Hoe dan ook, het gaat om een fors percentage van het aantal woningen en de behoefte zal nog explosief groeien, voorziet Van de Wiel. ,,En dus is er vraag naar kleinere en goedkopere huizen. Boxtel zal er niet aan ontkomen om grote, duurdere woningen op te splitsen; daar moet de gemeente mijns inziens echt op inzetten."


DUURZAAMHEID ALS DNA

Blij is Van de Wiel dat Boxtel kon profiteren van het provinciale subsidieprogramma Landschappen van Allure. ,,Ons project om het buitengebied te verfraaien was een van de 180 inzendingen. En het lukte. We hebben 30 miljoen euro kunnen investeren. Het gaf de dynamiek in de dorpen Liempde en Lennisheuvel een positieve impuls. En als kasteelpark Stapelen straks ook nog eens wordt gekoppeld aan het project Boxtel binnen de Bruggen, onderscheidt ook ons centrum zich van plaatsen met een soortgelijke omvang."
Dat hij Boxtel als duurzame gemeente verder uit heeft mogen dragen, vervult Van de Wiel met enige trots. ,,Er zijn veel goede dingen tot stand gebracht. Misschien wel te veel om op te noemen. Denk aan de succesvolle actie voor de vergroening van tuinen, het plaatsen van zonnepanelen op alle scholen, het planten van vlinderstruiken en de plaatsing van talloze bijenhotels."

Onlangs startte de gemeente met een regentonnenactie die ertoe moet leiden dat minder hemelwater door het riool wordt gespoeld en werden elektrische deelauto's geïntroduceerd. ,,Daarnaast moet vóór eind volgend jaar duidelijk zijn hoe we bestaande huizen kunnen afkoppelen van de gasleiding. Dat de provincie mij vroeg om kartrekker te worden van de Regionale Energie Strategie in Noordoost-Brabant heeft alles te maken met het feit dat duurzaamheid in het dna van Boxtel zit."


NIET THUISZITTEN

Zijn functie als wethouder leverde Van de Wiel veel contacten met mensen op, met hun (niet zelden) tegenstrijdige belangen. Hij kijkt er met voldoening op terug. ,,Uit mijn werk heb ik altijd veel plezier en energie gehaald. Ik heb iets bij kunnen dragen aan onze lokale samenleving en dat voelt als een groot voorrecht."

Wat Peter van de Wiel gaat doen als er straks een nieuw college van B en W is gevormd? ,,Werkelijk, ik heb nog geen flauw idee. Mijn agenda is nog zó vol, dat de tijd ontbrak om er goed over na te denken. Eén ding is zeker: thuiszitten is aan mij niet besteed."




OP DE FOTO: Wethouder Peter van de Wiel is blij dat na drie mislukte pogingen eindelijk een start is gemaakt met de nieuwbouwwijk Heem van Selis. Daarom liet hij zich speciaal voor dit interview portretteren op het bouwterrein aan de Bosscheweg.