Van links naar rechts Sander, Daniël, wethouder Peter van de Wiel, Lieneke en Jack. De kinderen hadden verschillende posters gemaakt. De Partij voor een schone wereld stond er goed op. (Foto: Sint-Theresiaschool).
Van links naar rechts Sander, Daniël, wethouder Peter van de Wiel, Lieneke en Jack. De kinderen hadden verschillende posters gemaakt. De Partij voor een schone wereld stond er goed op. (Foto: Sint-Theresiaschool). Foto: Sint-Theresiaschool

What's Up, lijsttrekkers?

Met de echte gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 18 november in het vooruitzicht, hield de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel onlangs zelf haar eigen verkiezingen. Die vormden de afsluiting van het thema Voortrekkers van veranderingen, een project dat de school een tijdje gebruikte. De vier leerlingen Jack Nijenhof, Lieneke Westerhof, Sander van Dijk en Daniël Hoppenbrouwers zitten in de combinatiegroep 7/8 en wonnen met hun Partij voor een Schone Wereld.

Hoe ging dat, die verkiezingen op school? Jack: ,,We moesten met de hele klas politieke partijen bedenken en reclamemateriaal maken. Posters bijvoorbeeld. Ouders konden kiezen uit zeven partijen. Er was zelfs een stemcommissie, die ontving de ouders."

Hoe zijn jullie bij de Partij voor een Schone Wereld gekomen? Lieneke: ,,Een schone wereld is belangrijk. Zonder wereld kunnen wij niet leven, we moeten haar dan ook goed verzorgen.

Hebben jullie ook bedacht hoe je de wereld schoner kunt maken? Daniël: ,,Ja, meer prullenbakken zetten en zorgen dat er meer elektrische auto's komen, want dat scheelt veel CO2-uitstoot."

Wethouder Peter van de Wiel is nog bij jullie op school geweest. Wat heeft hij jullie geleerd? Sander: ,,Hij vertelde wie eigenlijk de baas is in de gemeente, over democratie. En over ministers en politiek in het buitenland. En hij zei dat je bij verkiezingen niet moet beloven wat je niet kunt waarmaken."

Weten jullie wanneer er in de gemeente Boxtel verkiezingen zijn? De kinderen antwoorden in koor: ,,Op 18 november."

En weten jullie ook waarom we nu een nieuwe gemeenteraad kiezen? Daar moet het groepje even over nadenken, maar dan klinkt het toch: ,,Omdat Esch bij Boxtel komt."

Stemmen is er voor deze kinderen nu nog niet bij. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen na die van 18 november zijn over 5,5 jaar. Ook dan zijn ze nog te jong. Maar het is nooit te vroeg om te leren wat het betekent om in een democratie te leven en mee te mogen bepalen wie het land of de gemeente besturen.