BHIC zet Boxtelse notariële akten online


Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in 's-Hertogenbosch heeft duizenden notariƫle akten online gezet. Daarmee is het mogelijk om grote en kleine gebeurtenissen van familie of uit dorp of stad in te zien. Ook een groot aantal Boxtelse documenten is openbaar gemaakt.

Het gaat om huwelijksvoorwaarden, openbare verkopen, testamenten, schuldbekentenissen, minnelijke overeenkomsten en meer. Notarissen legden ze allemaal vast. Daardoor zijn er veel grote en kleine historische gebeurtenissen over de levens van mensen die woonden en werkten, huwden en stierven in dorpen en steden voor het nageslacht bewaard.

Met behulp van veel vrijwilligers heeft het BHIC weer een serie notariƫle akten online gezet. Het is volgens het BHIC een schat aan informatie voor historici, genealogen, heemkundigen en huizenonderzoekers. Met het digitaliseren van de akten wordt onderzoek eenvoudiger.

ORIGINEEL

Alle documenten zijn voorzien van een korte samenvatting, zodat er op naam te zoeken is. Daarnaast zijn ook de originele stukken te bekijken. Voor Boxtel zijn nu de akten uit de periode 1908 tot 1925 in te zien. Maar ook van omliggende plaatsen zoals Sint-Michielsgestel, Helvoirt en Vught staan akten online. Kijk hiervoor op www.bhic.nl/notarisakten.


Balans houdt spreekuur in de Essche buitenlucht

Politieke partij Balans houdt vrijdag 30 oktober van 16.30 tot 18.00 uur weer een spreekuur in Esch. De bijeenkomst vindt vanwege de coronamaatregelen buiten plaats, voor dorpshuis De Es.

De partij laat het spreekuur doorgaan omdat zij het belangrijk vindt om in contact te blijven met de inwoners. Alle noodzakelijke maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand worden in acht genomen.

Tijdens de bijeenkomst kunnen Esschenaren vragen stellen over de situatie in Boxtel en wat de herindeling voor hen gaat betekenen. Daarnaast licht Balans haar verkiezingsprogramma toe.

In de voorgaande spreekuren in Esch ging het vaak over woningbouw, het behoud van de sociale structuur en leefbaarheid en over het verkeer door het dorp. Iedereen in gesprek wil met de raadsleden is welkom. Aanmelden is niet nodig.