De huidige schoorsteen met luchtwassers van slachterij Vion. Een nieuwe, hogere en verbeterde versie moet geuroverlast in de omgeving verminderen. (Foto: Peter de Koning).
De huidige schoorsteen met luchtwassers van slachterij Vion. Een nieuwe, hogere en verbeterde versie moet geuroverlast in de omgeving verminderen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ONDERZOEK GEURUITSTOOT VION AFGEROND

Hogere schoorsteen moet stankoverlast tegengaan


RENS VAN DEN ELSEN

Een nieuwe en hogere schoorsteen moet de stankoverlast van varkensslachterij Vion in Boxtel verminderen. Het bedrijf maakt hiervoor 750.000 euro vrij. Aanleiding is de uitkomst van het geuronderzoek dat onafhankelijk advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos het afgelopen jaar heeft uitgevoerd. Betrokken omwonenden kijken tevreden naar de conclusies, maar zijn wel bang dat de problemen nooit helemaal opgelost kunnen worden.

De resultaten van het onderzoek zijn maandagmorgen besproken met de gemeente Boxtel, omgevingsdienst Brabant-Noord en de klankbordgroep, bestaande uit omwonenden van Vion. Pierre van den Oord is een van hen en merkt dat het bedrijf zijn best doet om de overlast tot een minimum te beperken. Toch blijven de bewoners kritisch. ,,We zien dat het onderzoek zich vooral heeft toegespitst op Vion, maar we wilden graag dat ook het naastgelegen HydroBusiness erbij werd betrokken. Dat hebben we ook aangegeven. Maar voor een onderzoek naar de geur van de waterzuivering, moeten we eerst met dat bedrijf in gesprek", geeft Van den Oord aan.

Hij was verrast door de aanwezigheid van John de Jonge, chief operating officier (COO) van de varkensvleestak van Vion bij het overleg van maandag. ,,Dat deed ons goed. Daardoor voelden we ons serieus genomen."

De geplande schoorsteen, die maximaal veertig meter hoog wordt, krijgt nieuwe filters en de mogelijkheid om er meerdere afvoerkanalen op aan te sluiten. De hoogte moet er voor zorgen dat de lucht beter wordt verspreid en verdund. De huidige schoorsteen is twintig meter hoog, die zal verdwijnen. Vion is al gestart met het vergunningstraject, maar kan nog niet zeggen op welke termijn er gebouwd gaat worden. ,,Dat is afhankelijk van de gemeente Boxtel, maar het gaat zeker geen jaren duren", aldus een woordvoerster van de slachterij.

De vleesverwerker geeft aan dat naast de 750.000 euro voor de nieuwe schoorsteen, er dit jaar ook al 3,5 ton is geïnvesteerd in verbeteringen om de geuroverlast te beperken. Zo zijn onder meer de afsluitdeuren van de ruimte waar de vrachtwagens binnen komen vernieuwd en zijn alle filters op het dak vervangen. ,,We hopen dat hiermee de klachten afnemen", aldus Vion.

BLIJVEN METEN

Het bedrijf geeft aan blij te zijn met het verloop van het onderzoek. Ook de samenwerking met de klankbordgroep viel in goede aarde. ,,We zijn blij met de input. Uiteindelijk willen we zo min mogelijk overlast veroorzaken. Daar werken we hard aan", geeft de woordvoerster aan. Ook als de schoorsteen er straks staat, wil Vion blijven meten en contact onderhouden met omwonenden.

Volgens Van den Oord blijven de leden van de klankbordgroep de activiteiten van Vion met een kritisch oog volgen. ,,Dat er nu aanpassingen komen is een goed teken, maar we zijn wel bang dat de problemen nooit helemaal opgelost kunnen worden. Bij het vervangen van de filters komt er bijvoorbeeld ook vieze lucht vrij en dat kun je niet voorkomen."

De gemeente Boxtel sommeerde Vion vorig jaar de geuroverlast te onderzoeken vanwege het toenemende aantal klachten.


p De huidige schoorsteen met luchtwassers van slachterij Vion. Een nieuwe, hogere en verbeterde versie moet geuroverlast in de omgeving verminderen. (Foto: Peter de Koning).

De huidige schoorsteen met luchtwassers van slachterij Vion. Een nieuwe, hogere en verbeterde versie moet geuroverlast in de omgeving verminderen. (Foto: Peter de Koning).