Voetballer Rutger de Bos (midden) van SV Capelle geeft instructies aan de pupillen van ODC. Bijna dertig spelers uit alle JO10-elftallen namen deel aan de leerzame training in sportpark Wagenaars. (Foto: Peter de Koning).
Voetballer Rutger de Bos (midden) van SV Capelle geeft instructies aan de pupillen van ODC. Bijna dertig spelers uit alle JO10-elftallen namen deel aan de leerzame training in sportpark Wagenaars. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VOETBALLER RUTGER DE BOS GEEFT CORONAPROOF CLINIC AAN ENTHOUSIASTE PUPILLEN ODC

‘Buitenspel? Dat telt vandaag even niet’

MARC CLEUTJENS

Normaal gesproken had Rutger de Bos (26) het gisteravond in de strijd om de KNVB-beker opgenomen tegen AFC. Maar de middenvelder van hoofdklasser VV Capelle zag ook dit duel van de wedstrijdkalender verdwijnen. Corona. Het bood hem wel de kans naar Boxtel te reizen en de pupillen van ODC de fijne kneepjes van de balsport bij te brengen. Spelregel één werd voor aanvang van de warming-up al uitgelegd: plezier maken is het allerbelangrijkst.

Dertig spelers van de elftallen JO10-1 tot en met JO10-4 hadden zich ingeschreven voor de clinic, die werd afgewerkt in sportpark Wagenaars. Dat gebeurde coronaproof, dus met de kleedkamers op slot, geen ouders langs de lijn en drinken uit een zelf meegebrachte bidon. ,,Nu alle competitiewedstrijden zijn afgelast, is het fijn dat we naast de wekelijkse trainingen ook een leuk extraatje kunnen aanbieden”, vertelt initiatiefnemer Pieter van den Hout (49). Van den Hout is coördinator van alle JO10-elftallen en traint JO10-4, het team waarin zoon Ties (9) spits is. ,,Ik ken Rutger vanuit mijn zakelijke netwerk en we zijn allebei dol op voetbal.” Lachend: ,,Op één punt zijn we verschillend. Ik ben groot fan van PSV, Rutger is voor Feyenoord.” De ODC’er is gecharmeerd van de voetbalkwaliteiten van de Rotterdammer en laat graag enkele filmpjes zien waarin die geëtaleerd worden.

CHARLOTTE 49ERS

,,Als selectiespeler van VV Capelle geef ik tweemaal per seizoen een clinic aan onze eigen jeugd”, vertelt De Bos, die ook onder contract stond bij de Charlotte 49ers, een universiteitsclub in de hoofdstad van de Amerikaanse staat North-Carolina. ,,Ik besteed vandaag veel aandacht aan het positiespel en leer kinderen dat ze niet allemaal op een kluitje moeten staan.” Een vraag over buitenspel ging hij grinnikend uit de weg. ,,Buitenspel? Dat telt vandaag even niet.”

De jonge ODC’ers waren leergierig. Het matige weer temperde hun enthousiasme niet. ,,Ik wil leren hoe ik beter kan mikken als ik op doel schiet”, vertelt middenvelder Tibo (8) van JO10-1. Luuk (9), links- maar ook wel rechtshalf in hetzelfde elftal, verheugt zich op de strijd om de penaltybokaal. ,,Ik ben al een keer tweede geworden op Ducky Dag.” Alan (9) van JO10-2 wil vaker in de kruising schieten. ,,Ik wil beter worden in balletje hoog houden”, zegt ploeggenoot Gijs (8). Brent (9): ,,Ik wil trucjes leren.”

De clinic van Rutger de Bos werd afgesloten met de voetbalquiz ‘Petje op, petje af’, die door organisator Van den Hout was voorbereid. Daarin zaten ook enkele ludieke vragen, zoals ‘Wie is de beste voetballer? Petje op: Johan Cruijff. Petje af: Pieter van den Hout’. De meeste ODC-petjes gingen natuurlijk af…


EINDSTRIJD IS WOENSDAG 4 NOVEMBER

Boxtelse Cynthia van Esch in finale coach van het jaar

Studenten, collega's en haar werkgever, opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland, hebben Cynthia van Esch uit Boxtel voorgedragen als topcoach van het jaar 2020. De finale is woensdag 4 november in Utrecht.

Er worden winnaars bekendgemaakt in drie categorieën: opleidingsbedrijf, MKB en grootbedrijf. Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche, organiseert de verkiezing.

Van Esch begeleidt 54 leerlingen die van het installatievak hun beroep willen maken. Ze werkt bij opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa zestien tot twintig jaar. De meeste van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week en gaan één dag in de week naar school.

Van Esch: ,,Wat ik belangrijk vind, is dat leerlingen niet alleen een vak leren, maar dat ze daarin ook tot zelfontplooiing komen. Dat betekent dat ze zelf uitvinden wat ze graag doen en waar ze zich verder in willen ontwikkelen."

De drie winnaars van de verkiezing krijgen een beker en een geldprijs van elk 2.500 euro die ze mogen inzetten voor hun begeleidingswerk.

u Cynthia van Esch hoort woensdag of ze een van de winnaars is. (Foto: IW Brabant-Zeeland)



Cynthia van Esch uit Boxtel doet mee aan de finale topcoach van het jaar 2020. (Foto: IW Brabant Zeeland).