Afbeelding
Foto: Marcel Fischer

NIEUWE EVENEMENTEN BRENGEN NOG MEER LEVEN IN ESCH

De Knoestjes vieren feest met dorpsquiz

Het moment dat Esch bij de gemeente Boxtel gaat horen, nadert snel. Brabants Centrum haalt herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakt van de gemeente Haaren. Wat blijkt: Esch heeft veel wat van toegevoegde waarde is voor Boxtel. In 2015 kwamen daar zelfs twee nieuwe evenementen bij: Esch Kookt en de KenEsch Quiz.

RENS VAN DEN ELSEN

Het jeu-de-boulestoernooi van 't Essche Boeltje en de Bierpompfeesten zijn bij alle inwoners van Esch ondertussen wel bekend. Daar kan nog wel iets bij, dachten Jaap van Rumpt en Marjolein van Hoeckel. De twee woonden in 2015 een jaar in Esch en hadden in hun vorige woonplaats al vaak deelgenomen aan Helvoirt Kookt. Een concept dat prima in Esch past, vonden de twee. Samen met buurtbewoners Jan en Anke van de Loo en Rob en Hannie Breukhoven gingen zij aan de slag om het culinaire evenement vorm te geven.

Het idee: ieder tweetal maakt een voor-, hoofd- of nagerecht en krijgt dan twee andere stellen op visite. Iedere gang wordt bij een ander huishouden genuttigd om zo nieuwe mensen te leren kennen.

Het bleek een succes. In totaal sloofden begin juni 24 stellen zich uit in de keuken. Doordat de deelnemers steeds bij iemand anders aanschoven, was er veel interactie. Dat was ook precies de insteek van Esch Kookt. ,,Je hoeft geen chefkok te zijn, het gaat om het leren kennen van nieuwe mensen", gaf Van Hoeckel destijds aan.

Na afloop werd er nog tot diep in de nacht geborreld bij pannenkoekenhuis Het Betoverde Bos. Een nieuwe (culinaire) traditie in Esch was hiermee geboren.

JUBILEUM

Het bleef in 2015 niet bij een nieuw evenement. Ook blaaskapel De Knoestjes bracht een activiteit voor op de Essche jaaragenda in. De aanleiding was een carnavalesk jubileum: de muzikanten vierden eind september een weekeinde lang het 44-jarig bestaansfeest. Natuurlijk met een felicitatierede van de burgemeester en enkele optredens, maar vooral met de eerste editie van de KenEsch Quiz.

Waar de organisatie eerst nog dacht dat er zo'n twintig teams mee zouden doen, werden dat er bijna tien meer. Reden voor De Knoestjes om alles uit de kast te trekken. Want nadat op vrijdagavond alle deelnemende ploegen hun quizboek met ruim honderd opdrachten weer hadden ingeleverd, moest ieder team zaterdagmiddag bij dorpshuis De Es zijn voor een verrassingsopdracht. ,,Zoiets hebben mensen in Esch nog nooit gezien. Ze zullen zeggen: hoe krijgen De Knoestjes het bedacht", waren de mysterieuze woorden van voorzitter Gerrie van de Mee van de jubileumcommissie, daags voor de quiz.

GAZPACHO

Een spektakel werd het. Geheel passend in het thema 'Het beste recept', kwamen de deelnemers bij een zwembad in de vorm van een enorm bord gazpacho met twee glijbanen. Op een inventief gebouwde stellage nam steeds een lid van de twee strijdende teams plaats. Bij ieder fout antwoord, werd de helling steeds schuiner, zodat uiteindelijk een van de twee in de soepkom belandde. De prijsuitreiking van de quiz was nog dezelfde zaterdagavond. Daar moesten de juryleden van De Knoestjes nog wel hard voor werken. Maar uiteindelijk ging de winst naar team 't Ken Netnie.

TRADITIE

De eerste KenEsch Quiz was een succes en de leden van de blaaskapel besloten om er een jaarlijks terugkerende traditie van te maken. Dit jaar is de quiz niet door gegaan vanwege de coronacrisis. Om diezelfde reden doken Essche stellen ook niet de keuken in om voor elkaar te koken. Het is te hopen dat de organisaties volgend jaar wel weer aan de slag kunnen.


p Het finalespel uit Ron Brandsteder's Honeymoonshow herleefde in september 2015 tijdens het jubileumfeest van blaaskapel De Knoestjes. Gerrie van de Mee (in kokstenue) zorgde samen met Luuk van Velthoven voor droogkomisch commentaar. (Foto: Marcel Fischer).