Het trafohuisje naast gemeenschapshuis De Walnoot is vorig jaar door enkele graffiti-kunstenaars onder handen genomen. Een vervolg van het project heeft wat vertraging opgelopen vanwege de coronacrisis, maar moet komende jaar alsnog van de grond komen. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Het trafohuisje naast gemeenschapshuis De Walnoot is vorig jaar door enkele graffiti-kunstenaars onder handen genomen. Een vervolg van het project heeft wat vertraging opgelopen vanwege de coronacrisis, maar moet komende jaar alsnog van de grond komen. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning

POSITIEVE VIBE OVERHEERST IN WIJK SELISSENWAL

'Leefbaarheid moet je onderhouden'

RENS VAN DEN ELSEN

Met de gemeenteraadsverkiezing op komst blikt Brabants Centrum terug op de afgelopen bestuursperiode. In maart 2018 werd inwoners door middel van een enquête gevraagd naar wat er beter kon in hun omgeving. Nu wordt de balans opgemaakt: wat is opgepakt en wat is blijven liggen? Deze keer: Selissenwal, waar het schijnbaar allemaal van een leien dakje gaat...

Eigenlijk was er niet zoveel aan te merken op het leven in Selissenwal. De bewoners die in 2018 de enquête invulden, gaven aan dat de winkels op loopafstand waren, er een dorpse sfeer hangt in de buurt en dat er regelmatig iets te doen is.

Maar er zijn altijd verbeterpuntjes. Zo zou de politie zich wel wat meer mogen laten zien, waren sommige straten aan een opknapbeurt toe, moest een geschikte plek voor jongeren gevonden worden en zagen de bewoners graag dat er een verkeersoplossing komt voor het moment dat de dubbele spoorwegovergang op slot gaat. Preventie was het hoofdthema, zo bleek.

Veel van bovenstaande zaken sudderen nog steeds wel door in de buurt, geeft voorzitter Jan Pennings van wijkorgaan Platform Selissen te kennen. Maar de positieve sfeer overheerst volgens hem. ,,Zolang je maar genoeg goede reuring hebt, heb je ook minder te klagen."

JEUGD

Trots is de voorzitter op het jeugdproject 't Nootje dat het platform samen met het jongerenwerk van welzijnsorganisatie ContourdeTwern opzette. Sinds oktober vorig jaar is op woensdagmiddag en -avond de jeugd uit de wijk welkom in gemeenschapshuis De Walnoot. Oké, er waren wat problemen in de pilotfase want de jongerenwerkers van R-Newt waren dan wel, dan weer niet aanwezig, maar ondertussen draait het programma naar behoren. ,,We merken dat er sinds de start minder klachten binnenkomen van overlast door jeugd. Dat is een goed teken. Ze kunnen terecht in 't Nootje, waar alles voor ze klaar staat om gezellig bij elkaar te komen", geeft Pennings aan.

Hij vervolgt: ,,Door het coronavirus is het natuurlijk wel even wat rustiger. Omdat De Walnoot nu tijdelijk is gesloten, komt de jeugd samen in de garage van het gemeenschapshuis. Maar het belangrijkste is dat we nog steeds open zijn. Zolang het mag..." Als het coronavirus onder controle is, wil het wijkorgaan 't Nootje verder ontwikkelen. Zo is de samenwerking met de scholen nu nog vooral een papieren tijger. ,,Maar door de huidige situatie snappen we dat wel. Laten we eerst met z'n allen hier maar eens uit komen", aldus de voorzitter.

TRAFOHUISJES

Covid-19 zorgt in Selissenwal sowieso voor vertraging in de verschillende projecten. Zo wil het wijkorgaan nog graag vijf trafohuisjes laten beschilderen. Vorig jaar werd dat gedaan op het veldje naast De Walnoot, tot tevredenheid van buurtbewoners, het platform en de deelnemers. ,,In goed overleg en na goedkeuring van de omwonenden is er een kleurrijk kunstwerk ontstaan. Dat willen we graag doorzetten in andere delen van de wijk. We zijn daarvoor ook in de race voor de titel Kern met Pit. Hopelijk kunnen we dit snel weer oppakken."

Wat betreft de woonsituatie is de wijk er de afgelopen periode qua uitstraling op vooruit gegaan. Woonstichting Joost heeft groot onderhoud gepleegd in onder meer de Sint-Willibrordstraat en ook de komende maanden staan er werkzaamheden op de planning in Het Schild en omliggende straten. Aan de rand van de wijk zorgt het project Langen Linden, op het terrein van het vroegere verpleeghuis Lindenlust aan de Bosscheweg, nog wel voor wat rumoer. Buiten de kap van veel bomen, vrezen buurtbewoners ook dat de parkeerdruk gaat toenemen.

SLUIPVERKEER

Zijn er dan helemaal geen klachten in Selissenwal? Ja, die zijn er wel, maar van dien aard dat er best mee te leven valt. Bovendien zijn de grote issues afhankelijk van andere ontwikkelingen, zoals de plannen rond het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Platform Selissen wil graag weten wat het verkeersplan gaat worden als de dubbele spoorwegovergang gaat sluiten. Pennings ziet het al gebeuren dat bijvoorbeeld de Parkweg gebruikt gaat worden door sluipverkeer. ,,Maar zolang er nog niets concreet is, kunnen we ook niet veel. We houden het in elk geval in de gaten en gaan met de gemeente in gesprek zodra het mogelijk is", geeft hij aan.

Vorig jaar speelden nog de verkeersproblemen op de Baanderherenweg nabij appartementencomplex Banier. Fietsers werden soms van de weg gedrukt en door de vele geparkeerde auto's waren sommige punten niet overzichtelijk. De Boxtelse afdeling van de Fietsersbond pleitte voor een fietsstraat, dat idee is deels ingewilligd. Door borden worden automobilisten er op gewezen dat zij te gast zijn in dit deel van de Baanderherenweg. Dat loste de problemen niet helemaal op, maar geen geld om de weg drastisch aan te pakken ontbreekt. Pennings: ,,Daar hadden ze beter over na moeten denken bij de herinrichting, maar de aanpassingen die nu zijn gedaan helpen ook de situatie veiliger te maken."

WIJKAGENT

In 2018 gaven inwoners aan dat ze de wijkagent graag wat meer zouden willen zien. Die wordt echter nog steeds slechts sporadisch in Selissenwal gespot. Pennings zou ze graag meer betrekken bij projecten in de buurt, maar dat blijkt vaak niet te plannen. ,,Ze geven aan dat ze wel graag willen, maar dat de capaciteit ontbreekt. Dat is jammer, maar het is niet anders. Ze hebben de intentie en zolang de ziel en het hart er is, zijn wij tevreden."

Al met al is de voorzitter tevreden met de manier hoe het er in de wijk aan toe gaat. Aandachtspunten zijn er altijd weet hij: ,,Ik zeg het regelmatig, want het sluit als een bus: leefbaarheid moet je blijven onderhouden."




Bouwproject Lange Linden moet een nieuwe loot aan de stam van de wijk Selissenwal worden. (Foto: Albert Stolwijk).
Afbeelding