Afbeelding
Foto: Maria van den Hoogen

'GEMEENTE KAN HIERIN REGIE NEMEN'

PvdA/GroenLinks ziet heil in energiebedrijf

Met het oog op de uitdagingen die Boxtel te wachten staan om al in 2030 energieneutraal te zijn, pleit de fractie van PvdA/GroenLinks voor een gemeentelijk energiebedrijf. Het idee komt van de zusterpartij in Vught. Fractieleider Anja van den Einden ziet het wel zitten: ,,We kunnen afwachten of zelf de regie nemen."

PvdA/GroenLinks komt met dit idee omdat in mei tijdens de gemeenteraadsvergadering de Startnotitie Regionale Energiestrategie Noordoost Brabant is vastgesteld. Hierin staat dat er in het voorjaar van 2021 concrete besluiten worden genomen om Boxtel energieneutraal te krijgen. De fractie is nu al aan het onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. ,,Hoe realiseren wij de hoeveelheid te besparen energie? Welke locaties voor windmolens en zonnevelden zijn geschikt?", vraagt Van den Einden zich af.

Een antwoord lijkt te komen uit Vught. Daar legt de lokale PvdA/GroenLinks het plan aan de kiezers voor om te gaan voor een gemeentelijk energiebedrijf. In deze constructie investeert Boxtel zelf in windmolens en zonnevelden, blijft het eigenaar van de op te wekken energie en komen de winsten ten goede aan inwoners. De Vughtse partij heeft het over een miljoen euro die in een lokaal klimaat- en energiefonds terecht komen. Daarmee zouden dan woningen verduurzaamd worden.

MOEITE WAARD

De partij van Van den Einden vindt het de moeite waard om dit voorstel uitvoeriger te bespreken binnen de gemeenteraad op weg naar besluitvorming in 2021. PvdA/GroenLinks wil van het Boxtelse college van B en W weten of zij al een idee heeft voor de invulling van de taakstelling en of zij een gemeentelijk energiebedrijf als mogelijk invulling ziet.

Coalitiepartij SP opperde tijdens de gemeenteraadsvergadering van 22 september ook al om zo'n gemeentelijk energiebedrijf op te starten. De mede-raadsleden van woordvoerder Frans Sannen stonden daar toen niet om te springen. Ook verantwoordelijk wethouder Peter van de Wiel was niet enthousiast. De fractie PvdA/Groen Links in de persoon van Van den Einden had zich afgemeld voor die raadsbijeenkomst.

GESTOLEN BOERENKOOL WAS VOOR ARMEN

Groentedief actief in de Boxtelse Voedseltuin

JAN HERMENS

Uit de Voedseltuin Boxtel is dit weekend flink wat boerenkool weggehaald. Groente die bedoeld was voor cliƫnten van de Voedselbank Boxtel en omstreken.

Tuinleider Maria van den Hoogen: ,,Maandagochtend zagen we dat de hekken open stonden, terwijl we die hadden afgesloten. We zagen meteen dat er boerenkool was weggehaald. Wij oogsten altijd zo dat er tien tot vijftien bladeren aan de plant blijven zitten. De kool groeit dan door, zodat we vaker bladeren kunnen snijden. Nu waren echter twee rijen praktisch kaal."

KONIJNEN

De vrijwilligers van De Voedseltuin kweken bewust groenten zoals boerenkool. ,,Dat doen we om de cliƫnten van de voedselbank, mensen die het niet breed hebben, ook in de winter van verse groenten te kunnen voorzien." De diefstal is dan ook bijzonder zuur, want hierdoor is het aanbod voor mensen die het voedsel echt nodig hebben, kleiner. Van den Hoogen: ,,Het is moeilijk er iets aan te doen. Een camera ophangen kan, maar als iemand een hoodie aantrekt, is hij onherkenbaar. Onze hekken zijn eigenlijk ook niet bedoeld om mensen tegen te houden, maar om te voorkomen dat konijnen de groenten verorberen."

Van den Hoogen ziet het meest in positieve voorlichting. ,,Hoe meer mensen weten dat wij voor de voedselbank kweken, hoe beter. Die kennis zou mensen ervan moeten weerhouden om spullen weg te halen."

's Avonds is het doodstil en verlaten op het terrein van De Kleine Aarde, waar de Voedseltuin zich bevindt. Van den Hoogen: ,,Dat is een nadeel, ongenode gasten vallen niet op."

Overigens lijkt de dief alleen in de Voedseltuin te hebben toegeslagen. Secretaris Frans Barten van de Boxtelse volkstuinvereniging Ceres meldt dat er op de locatie van de hobbykwekers aan de Onrooi maar zeer sporadisch sprake is van gestolen oogst. ,,Dit jaar is er nog niets gebeurd. Ons complex is 's avonds hermetisch afgesloten. Alleen de leden hebben een sleutel van de poort."


q Of de bijna kaalgeplukte boerenkolen van de Voedseltuin het gaan redden, is de vraag. (Foto: Maria van den Hoogen).

Afbeelding