De verkeerssituatie nabij rotonde Boseind en de entree naar Lennisheuvel blijft een punt van aandacht voor Rond Kerk en Orion. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds gesprekken gaande over de keuze voor een fietstunnel- of brug. (Foto: Peter de Koning, 2018).
De verkeerssituatie nabij rotonde Boseind en de entree naar Lennisheuvel blijft een punt van aandacht voor Rond Kerk en Orion. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds gesprekken gaande over de keuze voor een fietstunnel- of brug. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

RKO MIST DAADKRACHT VAN GEMEENTE BOXTEL: 'HET IS SOMS OORVERDOVEND STIL'

Stem Lennisheuvel weegt steeds zwaarder

RENS VAN DEN ELSEN

Verkeer, woningbouw, het oprukkende bedrijventerrein, Greentech Park Brabant. Allemaal zaken waar inwoners van Lennisheuvel zich in 2018 zorgen over maakten. Daar is de afgelopen bestuursperiode weinig verandering in gekomen. Lennisheuvel vindt wel meer gehoor in het gemeentehuis, maar voorlopig blijft het vooral bij praten...

Het bestuur van wijkorgaan Rond Kerk en Orion (RKO) was in 2018 nog van mening dat zijn invloed wat betreft de ontwikkelingen in en rond Lennisheuvel wat beperkt was. Inmiddels zien huidig voorzitter Theo Lamers en secretaris Jan van Kemenade wel een kentering. ,,We worden betrokken bij tal van onderwerpen die de inwoners van ons dorp raken. Soms niet meteen, maar dan heeft onze reactie wel effect", geeft Lamers aan.

Van Kemenade: ,,Soms roeren we hard de trom, dat vinden ze op het gemeentehuis niet altijd leuk, maar het is soms de enige mogelijkheid om gehoord te worden." Hij verwijst daarbij naar de situatie rond het beoogde migrantenhotel in het pand aan rotonde Boseind waar voorheen het autobedrijf van Frank van den Brandt was gevestigd.

Lennisheuvel was fel tegen dit plan en schreef op hoge poten een brief naar het gemeentebestuur. Het college van B en W beloofde beterschap en ook de ondernemer zelf wilde pas verder als iedereen achter zijn idee zou staan. Intussen is de locatie niet meer in beeld voor het onderbrengen van migranten.

BOSEIND

Het grootste zorgenkindje is echter de toekomst van rotonde Boseind. Vooralsnog liggen er plannen om de rotonde te vervangen voor een kruispunt met stoplichten, maar RKO vreest dan voor de veiligheid van de fietsers. Het wijkorgaan pleit al lange tijd voor een fietstunnel. Dat is volgens de gemeente echter te duur. Van Kemenade is al vele jaren bij de discussie betrokken en begint er steeds meer een hard hoofd in te krijgen dat er ooit aan de wensen van Lennisheuvel wordt voldaan. ,,De financiële situatie van Boxtel werkt niet in ons voordeel. Daarbij merk je duidelijk dat de coronacrisis, de verkiezingen en straks de kerntakendiscussie de boel flink vertragen", geeft de secretaris aan.

Momenteel ligt er een voorstel van RKO voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor een fietstunnel onder het kruispunt, maar daar is nog niet op gereageerd. Van Kemenade mist daadkracht, niet alleen voor Boseind, maar ook op andere terreinen. ,,Kijk naar Greentech Brabant... Het is oorverdovend stil vanuit het gemeentehuis!"

LEVENSADER

Een ander punt dat volgens de twee heren aandacht verdient, is de aanwas van nieuwe, jonge, inwoners. ,,Lennisheuvel kent een goed sociaal leven. Nieuwbouw is van belang om dat op peil te houden", aldus Lamers. De 85 woningen in het project Achter den Eijngel zijn wat dat betreft een geschenk uit de hemel. Dat buurtbewoners zich nog wel zorgen maken om de ontsluiting van de nieuwe wijk is niet iets waardoor het plan zal verdwijnen denkt de voorzitter. Hij ziet dat het algemeen belang uiteindelijk zwaarder weegt: ,,We zijn bevreesd voor het dalende aantal leerlingen op de Sint-Theresiaschool. Die voorziening moeten we zien te behouden voor Lennisheuvel en dat kan alleen door te bouwen."

Het is lang niet alleen maar kommer en kwel voor de inwoners van Lennisheuvel. Naast het al genoemde actieve sociaal leven, is en wordt er ook genoeg gedaan om het dorp groen te houden. Zo is eerder dit jaar het project natuurexperience Lennisheuvel afgerond, dat is onderdeel van het fonds Landschappen van Allure en bevatte veel verfraaiingen rond de dorpskern voor de Edelhertenroute, de wandeling die loopt tussen de NS-stations van Boxtel en Best. Lamers: ,,Daarnaast zijn bewoners bezig met een plan om een deel van de Mijlstraat veiliger te maken en te vergroenen."

VERJONGING

RKO wordt bij de gemeente steeds meer gezien als een serieus overlegorgaan, vooral het contact met de wijkmakelaar ziet het bestuur als een groot pluspunt. Beide mannen merken echter ook dat de animo voor hun organisatie en het dorpsberaad tanende is, maar daar wordt aan gewerkt. ,,We hebben al wat jongere mensen aangetrokken en we zijn bezig met een andere structuur. Ik had de laatste jaren steeds meer het idee dat we wel namens Lennisheuvel spraken, maar níet met de inwoners zelf."

Op 13 oktober was een bijeenkomst gepland om de hervormingsplannen toe te lichten, die werd echter vanwege de coronamaatregelen op het laatste moment afgelast. Toch is Lamers niet bang dat daardoor de aandacht wegzakt: ,,Er is meer belangstelling voor RKO vanuit het dorp, dat doet me deugd. Hopelijk zet die trend zich voort, ook voor de onderwerpen die voor Lennisheuvel van belang zijn en die we in de toekomst nauwgezet met elkaar in de gaten blijven houden."


p De verkeerssituatie bij de entree van Lennisheuvel blijft een punt van aandacht voor Rond Kerk en Orion. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds gesprekken gaande over de keuze voor een fietstunnel- of brug bij rotonde Boseind. (Foto: Peter de Koning, 2018).


LIJSTTREKKERS IN TWEEDEHANDS KLEDING

Partijen zetten beleid armoede in the picture

RENS VAN DEN ELSEN

De acht lijsttrekkers van de Boxtelse politieke partijen staken zich zaterdag in 'nieuwe' tweedehands kleding in de kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging aan de Stationsstraat. Buiten openingstijden, want door corona mocht er geen publiek aanwezig zijn. De geplande modeshow werd dan ook een fotosessie.

Eigenlijk was het de bedoeling dat de lijsttrekkers hun kleding aan het publiek showden in het kader van de Duurzame Week, maar het coronavirus belette dat. Toch wilden de Vincentiusvereniging en Fair Trade Boxtel aandacht voor armoedebestrijding in Boxtel en dus nodigden ze alle politieke kopstukken uit om op de foto te gaan.

Voorafgaande aan de activiteit waren er al kledingsetjes uitgezocht en gepast door de lijsttrekkers, alles op advies van vrijwilligster Marjo van den Aker. Dat zorgde voor de nodige verrassingen. ,,Ik zou dit zelf nog wel kopen", gaf Mariëlle Wijffelaars van D66 aan. Ook Mariëlle van Alphen van Balans vond haar outfit mooi, vooral het bruine leren jasje viel bij haar in de smaak. Sommige kledingstukken gingen dan ook mee naar huis voor een tweede leven.

Door voorzitter Arjen Witteveen van Fair Trade Boxtel werd de vraag gesteld hoe de acht partijen denken over het armoedebeleid in de gemeente. Alle aanwezigen onderstreepten dat iedereen moet kunnen deelnemen aan de samenleving. ,,We doen als gemeente veel tegen armoede, we moeten hier aandacht aan blijven besteden", aldus Désiré van Laarhoven (Combinatie95). Rob Kuppens van VVD vindt het jammer dat er überhaupt een kringloopwinkel in Boxtel nodig is: ,,Maar daardoor krijg je de doelgroep wel in het vizier en kunnen we hen helpen. Zo snijdt het mes aan twee kanten."


u Wat onwennig staan de lijsttrekkers klaar voor hun fotosessie in de Boxtelse kringloopwinkel. Geholpen door vrijwilligster Marjo van den Aker werden zij in tweedehands kleding gestoken. Alleen het mondkapje was, vanzelfsprekend, nieuw... (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding