Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Verkeer in Boxtel: overwegen overwegen...


De verkiezingsprogramma’s doornemend, zag ik meermaals ‘heropening van de afrit Petershoek op de A2’ of ‘derde aansluiting' voorbijkomen. Deze op- en afrit werd 25 jaar geleden onder grote druk van Rijkswaterstaat gesloten. Meteen rees bij mij de vraag: hoe zal over 25 jaar de vergelijking met het afsluiten van de dubbele overweg Tongersestraat zijn? Immers ook onder grote druk (van ProRail) afgedwongen.

De (krant)verslagen teruglezend en ‘afslag Petershoek’ lezend als ‘afsluiting dubbele overweg’ krijgen we, als de voortekenen ons niet bedriegen, een historisch voorproefje. Duik mee in het heden, verleden en toekomst en huiver, of liever schrik wakker van de citaten over de afgelopen 25 jaar:

'Het heropenen van de afslag Petershoek verlost Boxtel van de almaar toenemende verkeersdruk in het centrum van Boxtel.'; 'In het verleden, toen de verbreding van de rijksweg A2 van vier naar zes rijstroken concreet werd, sprak het gemeentebestuur de wens uit voor heropening van Petershoek.'; 'Twee afritten voor Boxtel voldoet aan de richtlijnen, aldus Rijkswaterstaat.'; 'De wijk Oost had tot 1996 een aansluiting op de huidige A2 bij Petershoek, maar die werd gesloten en maakte plaats voor een viaduct zonder aansluiting op de snelweg.'; 'Eerdere pogingen voor een heraansluiting strandden, omdat er onvoldoende geld voor was en omdat de plannen praktisch onhaalbaar bleken.'; 'Jan Vorstenbosch stoort zich nog altijd aan het gemak waarmee het toenmalige gemeentebestuur destijds toegaf aan de wens van Rijkswaterstaat om een eind te maken aan de afslag Petershoek.'; 'Raadsleden Geerts en Van Zuidam opperden voor het openhouden van Petershoek.'; 'Het einde van Petershoek bezorgde het dorp meer verkeer op de noord-zuid as.'

Het huidige college ziet heropening Petershoek als kansloos en richt zich volledig op een parallelweg langs de A2: ,,Ander alternatieven zijn er in feite niet.”

Zal over 25 jaar, na veel verkeerschaos, het college de heropening van de dubbele of een derde overweg als kansloos beoordelen? En zich dan volledig richten op het opwaarderen van de Leenhoflaan en het Essche Heike met daar naartoe leidende wegen? ,,Helaas andere alternatieven zijn niet meer te overwegen."

        GUUS BASTINGS


Hogere schoorsteen Vion verplaatst probleem

Dat Vion de schoorsteen verhoogt, is geen afdoende oplossing. De geur zal minder in de omgeving waar te nemen zijn, maar wel verder weg. De kans is dus groot dat het in Boxtel-Oost naar slachterij gaat ruiken. Wellicht iets minder, door de verdunning, maar de geurhinder blijft. Het wordt alleen uitgespreid over een groter gebied. Het is maar de vraag waar de 'geurpluim' weer neerdaalt. Dit wordt weliswaar gemodelleerd, maar geur van het type Vion laat zich moeilijk modelleren.

Vion zal verder moeten gaan en echt inzetten op geurverwijdering, bijvoorbeeld door actief koolfilters in te bouwen en ook vaker het materiaal te vervangen. Dat is allemaal duur, maar afgezet per kilo geslacht varken slechts een fractie.

Ik hoop dat de vergunningverleners van onze gemeente over voldoende kennis beschikken om dit alles goed te beoordelen, want het is niet eenvoudig.

Bovendien is het belangrijk om voldoende aanvullende eisen op te nemen, bijvoorbeeld over monitoring (E-noses) van de werking van de filters en schoorsteen en vervangen van filtermateriaal. Zo niet, dan blijft Boxtel nog jaren lang last hebben van Vion-stank.

        JOOST VAN DER PLUIJM


Vrouwen en duurzaamheid

De verkiezingen komen er aan. Dus veel beloften en mooie verhalen in de kranten. Gelukkig hebben zich veel jongeren gemeld voor het belangrijke werk in de gemeenteraad. En meer vrouwen dan ooit zijn nu ook lijsttrekker. Dat is hoopvol, want zij kijken doorgaans verder in de toekomst en vinden gezondheid en veiligheid vaak belangrijker dan geld en status.

Internationaal zien we dat ook. Er zijn drie vrouwelijke premiers, van Nieuw-Zeeland, Schotland en IJsland, die vorig jaar samen Wellbeing Economy Governments hebben opgericht. Zij zetten niet


langer economische groei voorop maar gebruiken indicatoren die aangeven of de situatie voor hun bevolking gezonder en veiliger wordt, met aandacht voor natuur en klimaatontwrichting. Dat is een doorbraak naar een duurzamere en eerlijkere samenleving. Ook bij het bestrijden van de coronacrisis volgden de drie vrouwen/landen een opvallend goede strategie.

Hopelijk komt er ook in Boxtel een beleid dat vooral gericht wordt op gezondheid, rechtvaardigheid, veiligheid en welzijn, op de korte en op de lange termijn. Dan praat je over duurzaamheid, zoals het bedoeld is, niet alleen in eigen dorp, maar ook (inter)nationaal. Gezien de vele rapporten staan we er qua natuur en biodiversiteit slecht voor, wat schadelijk is voor onze gezondheid en voedselveiligheid.

Op korte termijn staan we voor de opgave om veel minder fossiele energie te gebruiken, vooral door te besparen en duurzame bronnen te gebruiken. Dat moet in tien tot vijftien jaar gebeuren om nog binnen de 1,5 tot 2 graden opwarming te blijven, zoals afgesproken in Parijs. Dus een grote prioriteit.

Daarom is het teleurstellend dat een paar Boxtelse partijen de laatste weken verklaarden dat er minder geld moet naar duurzaamheid. Ik las het van Balans, CDA en VVD, in alle drie de gevallen uitgesproken door hun vrouwen... Dan ga je toch weer twijfelen.

Misschien is het goed eens met alle fracties een studiedag te houden over de waarde van duurzaamheid. Het is bij uitstek sociaal en cruciaal voor het leven van onze (klein)kinderen en volgende generaties, lokaal én mondiaal. Wat wil je nog meer?


        JAN JUFFERMANS

Of de bijna kaalgeplukte kolen het redden, is de vraag. (Foto: Maria van den Hoogen).