Bram Pattinaja wil zich via zijn partij INbox sterk maken voor zijn generatiegenoten en een veilige toekomst voor zijn dochtertje.
Bram Pattinaja wil zich via zijn partij INbox sterk maken voor zijn generatiegenoten en een veilige toekomst voor zijn dochtertje. Foto: Peter de Koning

BRAM PATTINAJA (INBOX) WIL VEILIG BOXTEL

'Schoonvader en ik zitten op veel punten op een lijn'

RENS VAN DEN ELSEN

Bram Pattinaja is voor velen een onbekende naam op het politieke podium. Maar daar wil de 32-jarige Boxtelaar deze verkiezingen verandering in brengen. Dat hij daarbij een beetje in het zadel werd geholpen door zijn schoonvader én tevens lijsttrekker van INbox Fred van NIstelrooij, ziet de jonge vader niet als een nadeel: ,,We zitten op veel punten op een lijn, maar ik durf ook tegen hem in te gaan."

Hoewel geboren en getogen in Berlicum, kwam Pattinaja regelmatig in Boxtel omdat hij er familie had wonen. Het was ook de plek waar hij zo'n elf jaar geleden zijn vriendin ontmoette. In 2015 verhuisde hij naar een flatje op Princenlant I. Na een paar jaar vonden de twee een huis in Boxtel-Oost, waar zo'n anderhalf jaar geleden ook hun dochtertje het levenslicht zag.

Die geboorte maakte het voor Pattinaja ook duidelijk dat hij een goede toekomst voor zijn gezin wil. Iets betekenen voor Boxtel en zijn generatiegenoten. Dat er interesse was voor politiek ontdekte hij tijdens zijn opleiding. ,,Ik ben sindsdien altijd nieuwsgierig gebleven, maar er echt iets mee doen was nog te vroeg."


STAPPEN ZETTEN

Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwam er een mogelijkheid om wat te proeven van de politiek. De Boxtelaar werd door zijn schoonvader Van Nistelrooij gevraagd of hij iets voor INbox kon betekenen. ,,Ik heb toen de website en de verkiezingsposters gemaakt, maar inhoudelijk was ik nog niet echt betrokken. Dat ik toch stappen wilde zetten, merkte Fred ook. Hij zocht nog een goede achterban voor zijn lijsttrekkerschap en heeft mij gevraagd of ik hem wilde helpen. Er moest dan in mijn ogen wel iets gebeuren in de partij en dat is gelukt. Er waait nu een frisse wind en we staan midden in de Boxtelse samenleving", aldus Pattinaja.


ANDERE ROTONDES

De jonge vader is weliswaar totaal nieuw op politiek vlak, maar hij is leergierig en heeft over veel onderwerpen een mening. Als er een onderwerp is dat Pattinaja hoog op zijn agenda heeft staan is het verkeer en veiligheid. Hij neemt daarbij zijn gezin als ijkpunt, want hij ziet graag dat zijn dochter later zonder kleerscheuren op school kan komen. ,,Als ik alleen al naar de rotondes in Boxtel kijk, dan zie ik dat ze bijna allemaal anders zijn ingericht. De ene keer komen fietsers van twee kanten, ergens anders heeft de auto weer voorrang of juist de fietser. Het maakt het er allemaal niet duidelijker en veiliger op. Dat kan beter."

Ook het bouwen van voldoende woningen heeft de Boxtelaar op het vizier. Zelf heeft hij geluk gehad met het vinden van onderdak geeft hij aan, maar veel leeftijdgenoten ziet hij worstelen in de zoektocht naar een betaalbaar huis. ,,Mensen blijven langer in hun woning, maar daardoor is het voor onze generatie lastiger om door te stromen. Meer bouwen is belangrijk, maar we moeten dan wel realistisch blijven en kijken naar de mogelijkheden." Pattinaja noemt als voorbeeld de plannen voor 28 appartementen die woonstichting Joost aan de Albinonistraat wil bouwen. ,,Ik ken de geluiden uit de buurt, die moet je serieus nemen, maar ik ben niet tegen zo'n gebouw, want de nood is hoog."

Als derde punt stipt Pattinaja duurzaamheid aan. ,,Het is tijd dat we maatregelen nemen voor de lange termijn. Geen pleisters meer plakken." Boxtel mag in zijn ogen wel wat groener worden, maar tegelijkertijd benadrukt het potentiële raadslid dat de gemeente al veel moois in huis heeft. ,,Ik hoor vaak positieve geluiden van vrienden die hier niet vandaan komen en via de Bosscheweg Boxtel binnen komen. Zo'n groene entree vinden ze prachtig. Dat zouden we eigenlijk door moeten trekken over de hele gemeente."

Als Pattinaja wordt gevraagd naar onderwerpen die wat hem betreft van de agenda mogen, valt hij stil. ,,Veel zaken zijn voor iemand anders weer belangrijk. Maar als ik dan een ding moet noemen is het wel dat we weliswaar aan onze ouderen moeten denken, maar de jeugd niet moeten vergeten. Daar ligt voor mij de focus."

Mocht de jonge Boxtelaar een zetel bemachtigen op 18 november, dan staan de komende vijfenhalf jaar in het teken van ontdekken en leren. ,,Ik ben in het diepe gesprongen, maar ik wil en kan iets betekenen voor de gemeenschap, daar draait het om."


q Bram Pattinaja wil zich via zijn partij INbox sterk maken voor zijn generatiegenoten en een veilige toekomst voor zijn dochtertje. (Foto: Peter de Koning).

Bram Pattinaja wil zich via zijn partij INbox sterk maken voor zijn generatiegenoten en een veilige toekomst voor zijn dochtertje.