'Eerste nacht dat ik niet over spaarplaatjes droomde'


VERVOLG VOORPAGINA

Gerard Verhoof is gek op sparen en Anja Schellekens was voorheen eigenaresse van de Jumbo: dat zij samen een ruilpunt voor supermarktspaarplaatjes zijn gestart, is dus niet zo gek. Er zijn ondertussen zoveel aanvragen voor de historische kaartjes die Heemkunde Boxtel beschikbaar stelde, dat er soms zelfs een Excel-sheet aan te pas moet komen...

De liefde voor de spaaractie is bij beide Boxtelaren te verklaren. Verhoof is er bij elke actie die door supermarkten wordt gehouden als de kippen bij. Zijn omgeving stuurt hem direct alle overige kaartjes. Schellekens was samen met haar man Ad voorheen eigenaar van de supermarkt in Oosterhof.

SPONTAAN

De wat uit de hand gelopen hobby kwam eigenlijk spontaan tot stand volgens Schellekens: ,,Familieleden gaven de historische kaartjes aan mij, omdat ze wisten dat ik ze verzamelde. Maar uiteindelijk kregen wij meer kaartjes dan we nodig hadden. Die gaven we dan weer door aan anderen. Ondertussen weten zelfs mensen die we helemaal niet kennen ons te vinden."

De twee hebben een systeem bedacht. Mensen krijgen de kaartjes op volgorde van aanvraag. Wanneer de iemand een exemplaar mist en een ander heeft dezelfde nodig, is het wie eerst komt, het eerst maalt. De twee sturen afbeeldingen over en weer waarbij ze bijhouden wie nog welk kaartje moet ontvangen. ,,In de vier jaar dat mijn man en ik hier wonen is de deurbel nog nooit zo vaak gegaan. Hij vindt het soms genoeg geweest", vertelt Schellekens lachend. ,,Gerard zei me vandaag zelfs dat hij vannacht voor het eerst niet over de kaartjes had gedroomd."

De moeite die de Boxtelse in de spaaractie steekt wordt gewaardeerd, want ze heeft al een doosje bonbons en een ansichtkaart ontvangen als bedankje. ,,Maar daar doe ik het niet voor hoor. Ik haal vooral veel voldoening uit het helpen van anderen. Dat ze dan zo dankbaar zijn dat ze zeggen: 'Wat fijn dat je dit doet' of 'Wat een schat ben je toch'. Dáár gaat het om."

ACTIE

De spaaractie Verzamel Historisch Boxtel is 2 september gestart en duurt acht weken. Jumbo heeft in samenwerking met Heemkunde Boxtel 343 plaatjes gemaakt die een overzicht geven van de geschiedenis van het dorp. De afbeeldingen kunnen verzameld worden in een album.