Vorig jaar organiseerde Met Je Hart onder meer een bijeenkomst voor ouderen in spiegeltent Bon Salon. Die stond in de zomer opgesteld in kasteelpark Stapelen. (Foto: Peter de Koning).
Vorig jaar organiseerde Met Je Hart onder meer een bijeenkomst voor ouderen in spiegeltent Bon Salon. Die stond in de zomer opgesteld in kasteelpark Stapelen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

FOODWINKELS HAKEN AAN BIJ RESTAURANTS

Eet Met Je Hart: steun voor ouderen én horeca

Vanwege de horecasluiting is de jaarlijkse campagne Eet Met Je Hart uitgesteld naar december. In die maand wordt aan bezoekers van deelnemende restaurants gevraagd één euro extra af te rekenen. Ook foodwinkels vragen hun klanten dit jaar een vrijwillige bijdrage. Van de opbrengst worden ontmoetingen voor kwetsbare ouderen gehouden in de horecabedrijven in de strijd tegen eenzaamheid.

,,In coronatijd is de groep eenzame ouderen verdubbeld. Wij zien dat senioren sterven aan hun eenzaamheid en onze ontmoetingen en acties zijn nu belangrijker dan ooit”, aldus Babs van Geel uit Boxtel. Acht jaar geleden richtte zij stichting Met Je Hart op, die inmiddels afdelingen in diverse gemeenten heeft. Het initiatief kreeg vorig jaar als waardering een Appeltje van Oranje uit handen van koning Máxima. Burgemeester Ronald van Meygaarden is ambassadeur van de stichting en steunt de campagne.

,,De horeca is belangrijk voor Met Je Hart omdat we daar onze ontmoetingen organiseren. Wij roepen dan ook iedereen op om de horeca te steunen waar dat kan”, aldus Pleunie van der Weide, vrijwilligster bij de Boxtelse afdeling van Met Je Hart. ,,Zowel de horeca als de Met Je Hart-ontmoetingen staan in tijden van corona onder druk en gevoelens van eenzaamheid nemen alleen maar toe. Wij zorgen ervoor dat ouderen niet alleen komen te staan, dat ze ondanks alles in contact blijven. Waar het kan, wordt de horeca hierbij betrokken en zodra ontmoeten weer mogelijk is, brengen wij mensen met ons hart weer bij elkaar.”

TEGEN EENZAAMHEID

Iemand hebben om de dag mee te bespreken is voor velen heel gewoon. Maar lang niet voor alle ouderen. ‘Jouw stem is de enige die ik hoor’, horen de vrijwilligers van Met Je Hart regelmatig. Dagelijks zijn zij actief met het verzachten van eenzaamheid onder senioren. ,,Nu fysieke ontmoetingen niet mogelijk zijn, zijn er tal van andere manieren waarop we voor deze ouderen van betekenis zijn”, aldus Femke Lagerweij, eveneens van Met Je Hart Boxtel. ,,Jaarlijks zorgt de Eet Met Je Hart-campagne niet alleen voor financiële middelen die wij in Boxtel besteden, maar ook voor nieuwe vrijwilligers die geïnspireerd raken en opstaan tegen eenzaamheid.”

‘Help eenzame ouderen én de horeca’, is deze keer de oproep. Andere jaren startte de campagne begin november en duurde die zes weken. Omdat de horeca nu gesloten is vanwege corona, start de campagne pas op 1 december. Mede daarom wordt nu ook aan winkeliers in de voedselbranche gevraagd zich aan te sluiten. Winkeliers die willen aansluiten kunnen een e-mail sturen naar pleunie.vanderweide@metjehart.nl.