In het idyllische dorp Liempde waren voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 woningbouw en hobbelige trottoirs de grootste zorgen van dorpsbewoners die een enquête van Brabants Centrum invulde. (Foto: Albert Stolwijk).
In het idyllische dorp Liempde waren voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 woningbouw en hobbelige trottoirs de grootste zorgen van dorpsbewoners die een enquête van Brabants Centrum invulde. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

TROTTOIRS EN WONINGBOUW GROOTSTE ZORGEN VAN DORPSBEWONERS IN 2018

Liempde kreeg best veel voor elkaar in twee jaar tijd


JULES HAMELEERS

Met de gemeenteraadsverkiezing op komst blikt Brabants Centrum terug op de afgelopen bestuursperiode. In maart 2018 werd inwoners door middel van een enquête gevraagd naar wat er beter kon in hun leefomgeving. Nu wordt de balans opgemaakt: wat is opgepakt en wat is blijven liggen? Deze keer: Liempde, het dorp van bedrijvigheid en hobbelige straten.

Toen Liempdenaren in 2018 naar de kwaliteiten van hun dorp werden gevraagd, hadden de meesten een lijstje paraat. De hoofdmoot noemde de saamhorigheid en verbinding tussen de inwoners. Ook de bedrijvigheid in het kleine dorp kwam regelmatig naar voren: in Liempde is altijd wel wat te doen, klinkt vaak onder omwonenden.

TROTS

Ook zijn veel Liempdenaren trots op hun dorpshart, dat in de loop der jaren flink is opgeknapt door vrijwilligersorganisatie Stichting Projecten Promotie in Leefbaar Liempde (SPPiLL). De afsluiting van Kloppend Hart van Het Groene Woud werd dan ook gevierd: tussen 2014 en 2020 werden vanuit dit onderdeel van het provinciale subsidietraject Landschappen van Allure allerlei projecten gerealiseerd. Van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Hert tot renovatie van het dorpshart.

TROTTOIRS

Maar ook in het idyllische dorpje zijn er dingen die beter kunnen, volgens zijn bewoners. Een van de dingen die vaker naar boven kwam in 2018, is het hobbelige trottoir. Met een kinderwagen, scootmobiel of rolstoel daaroverheen rijden, was een hele klus. Wás, want ondertussen is het in 2017 gestarte burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde (RVL) in zijn laatste fase, legt vrijwilliger Harrie Raaimakers uit.

,,De Dorpsstraat is af, er wordt nu begonnen met de Nieuwstraat. Dan is ook de laatste fase afgerond", legt Raaimakers uit. Er moet wel nog een klein onderdeel vernieuwd worden aan de Nieuwe Erven en het Oude Kerkpad. Dit gedeelte van het dorp behoorde eigenlijk tot de eerste fase, maar de rioolbuizen moesten daar ook vervangen worden. Daarom werd besloten om die werkzaamheden uit te stellen, zodat beide projecten gecombineerd konden worden.

,,We zijn ontzettend blij dat het nu bijna klaar is: de werkgroep is er al sinds 2015 mee bezig. Het is meermaals vertraagd, omdat we dingen moesten aanpassen vanwege wensen van omwonenden en omdat we op het randje van het budget balanceerde. Maar het is gelukt", aldus Raaimakers. Het budget echter van vijf ton bleek niet toereikend om ook de laatste kilometer (de Boxtelseweg) van de in totaal zeven grondig aan te pakken: daar worden louter enkele onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd.

WONINGBOUW

De afgelopen jaren is er niets veranderd aan de vraag naar woningen: die blijft ook in Liempde met name voor starters onverminderd hoog. Hoewel sinds 2018 vorderingen zijn gemaakt, worden alleen aan de Vendelstraat een elftal huizen gebouwd. Op enkele kleinere initiatieven na dan.

Maar grote projecten zijn nog niet begonnen. Voor de Roderweg-Hamsestraat (109 woningen) stemde de gemeenteraad in september van dit jaar in met een gebiedsvisie. Maar dan is er nog een lange weg te gaan: de volgende stap is het vaststellen van het bestemmingsplan. Aan de Kerkheiseweg (een kleine zestig huizen) zijn twee ontwikkelaars aan de slag, maar ook daar is de vergunningsprocedure nog niet doorlopen. Bovendien is er een hoogoplopende discussie tussen een inwoner aan de Boxtelseweg, de ontwikkelaar en de gemeente over een ontsluiting op het toekomstige wijkje.

TWISTPUNT

Met name binnen het project Roderweg-Hamsestraat zijn betaalbare woningen voor starters en de sociale huursector een twistpunt. De huizenprijzen starten bij 215.000 euro, maar ook woningen tot 3,5 ton worden onder de term 'betaalbaar' geschaard. En die prijs is voor een jong gezin moeilijk op te brengen. Oppositiepartij Balans diende hierom tijdens de desbetreffende gemeenteraad vergadering nog een amendement in om goedkopere huizen af te dwingen, maar dat werd verworpen. Daarnaast komen er, tot ergernis van woonstichting Joost, tien sociale huurwoningen.

Een plek waar starters wel de kans krijgen op een woonplek, is in het leegstaand appartementencomplex Kloosterhof. Daar zouden eerst zorgwoningen gerealiseerd worden door woonstichting Joost, maar hier is door de coronacrisis een stuk minder vraag naar.


p In het idyllische dorp Liempde waren voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 woningbouw en hobbelige trottoirs de grootste zorgen van dorpsbewoners die een enquete van Brabants Centrum invulde. (Foto: Albert Stolwijk).





In 2017 is gestart met de uitvoer van het project Rolstoelvriendelijk Liempde, om de trottoirs beter begaanbaar te maken. In totaal zes kilometer heeft het burgerinitiatief gerealiseerd. (Foto: Peter de Koning).