Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

SENIOREN WILLEN GRAAG KLEINER WONEN, MAAR ER IS GEEN PLEK

'Oude boom niet te vaak verplanten'

RENS VAN DEN ELSEN

Het aantal 75-plussers in Boxtel neemt de komende twintig jaar fors toe. Van 2.855 naar 5.385, zo becijferde de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel. Een groot deel van deze senioren blijft zo lang mogelijk thuis wonen, ook al zouden ze graag verhuizen. Geschikte woningen zijn er niet, want er is de afgelopen jaren te weinig gebouwd voor deze doelgroep. Brabants Centrum sprak met twee bewoners die in dit schuitje zitten.

Bea van den Hoven (73) uit Liempde en Hennie de Haan (71) uit Boxtel zagen beiden na de dood van hun echtgenoten in dat een grote woning met dito tuin niet altijd even handig is op latere leeftijd. Maar waar Van den Hoven ondertussen uitkijkt naar de oplevering van haar nieuwe huis in de pastorietuin in Liemde, krijgt De Haan niets gevonden.

SCHULDGEVOEL

,,Ik voel me soms schuldig dat ik alleen in zo'n groot huis woon, terwijl er zoveel gezinnen zijn die nu geen woning gevonden kunnen krijgen", zegt De Haan bijna beschaamd. Hoewel ze het nog prima naar haar zin heeft in de Puccinistraat is ze zich er ook van bewust dat er een moment in haar leven komt dat ze het alleen niet meer aan kan. ,,Ik zou graag wat kleiner willen gaan wonen, het liefst met een slaap- en badkamer op de begane grond. Maar dat soort huizen zijn er niet veel in Boxtel", geeft ze aan.

Het dorp verlaten heeft niet haar voorkeur, maar als het niet anders kan zou De Haan nog wel naar 's-Hertogenbosch willen verkassen. Dat is dichter bij haar dochter.

Voor Van den Hoven is het geen optie om Liempde te verlaten waar ze in 1974 kwam wonen en ruim twintig jaar voor de klas stond. ,,In eerste instantie pakte ik samen met een groepje dorpsgenoten het plan op om enkele seniorenwoningen te bouwen. We hadden zelfs al locaties op het oog: de Kerkheiseweg of de Oranjelaan. Maar volgens de gemeente paste dit niet in de plannen die zij zelf al had", vertelt de Liempdse.

NAAR DE PASTORIETUIN

Ze liet het idee varen en bouwde met hulp van haar kinderen een huis op de hoek van de Heideweg en de Hoogakkerweg. Hoewel Van den Hoven in het begin erg enthousiast was over haar onderkomen dat van alle gemakken was voorzien, voelde ze zich al snel niet meer thuis. ,,Ik kon daar niet aarden. Het was een prachtig huis, geheel seniorproof, maar in een buurt waar veel jonge gezinnen wonen die allemaal overdag niet thuis waren. Zat ik daar alleen, met bijna geen aanspraak in de buurt."

Uiteindelijk kwam het project in de pastorietuin van Liempde op haar pad. Ze was een van de eersten die zich hiervoor aanmeldde en ze kreeg een woning toegewezen. Haar eigen huis was binnen twee weken verkocht en ze zou er mogen blijven wonen tot de oplevering van haar nieuwe onderkomen. Er kwam echter een kink in de kabel, waardoor Van den Hoven alsnog naar een tijdelijke woning moest verhuizen. Ze verwacht volgend jaar zomer uiteindelijk de sleutel in ontvangst te nemen. ,,Twee keer al je spullen in- en uitpakken hakt er best in. Een oude boom moet je niet zo vaak verplanten", verzucht ze.

KNARRENHOF

De beide dames hekelen het bouwbeleid van de gemeente Boxtel. Geschikte woningen zijn er voor alleenstaande ouderen vrijwel niet te vinden en staan er voor de komende jaren ook niet zoveel gepland. ,,Waarom niet zo'n knarrenhof bouwen? Met een gemeenschappelijke tuin, die meteen dienst kan doen als ontmoetingsplaats. Dat zou toch ideaal zijn", denkt De Haan hardop.

Hoewel het niet slecht is dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, heeft dat wel gevolgen voor de doorstroming. Jongere generaties kunnen niet groter gaan wonen omdat senioren deze huizen bezet houden. Vaak denken zij pas over verhuizen na als ze gezondheidsproblemen krijgen. Het is echter nooit verkeerd om al eens naar andere mogelijkheden te kijken.

Samen Ouder Worden in Boxtel stelde dit jaar een visie op waarin ze de gemeente Boxtel aanspoort om meer aandacht te geven aan de vergrijzing. Wonen is hierin een van de vier pijlers, naast gezondheid, verbondenheid en ondersteuning. Om iedereen in Boxtel zo lang mogelijk van hun oude dag te laten genieten is het volgens de werkgroep van belang dat er snel meer geschikte seniorenwoningen worden gebouw waar ook zorg en welzijn samenkomen. Maar het is ook belangrijk dat ouderen zich bewust worden van de situatie en weten wat ze kunnen doen om hun toekomst zorgelozer te maken.

Van den Hoven wacht ondertussen rustig op het moment dat ze de sleutel van haar nieuwe woning krijgt. Voor De Haan zit er niets anders op dan geduldig wachten tot er iets op haar pad komt. ,,Voorlopig zit ik hier nog goed, maar ik kijk af en toe wel op Funda."


p Hennie de Haan woont nog altijd in het huis dat ze in 1977 met haar man kocht. Ze zoekt al vier jaar naar een geschiktere woning. (Foto: Hans van Doorn).

        ...BEA VAN DEN HOVEN...