BOXTEL AKKOORD MET BALANS HAAREN

Compensatie voor onder meer De Es door coronaverliezen

RENS VAN DEN ELSEN

Dorpshuis De Es en andere lokale culturele voorzieningen in Esch krijgen een financiële ondersteuning van de gemeente Haaren om de geleden verliezen door de coronacrisis te compenseren. Dat schrijft het college van B en W in haar update over de gemeentelijke financiën.

In totaal heeft Haaren 165.000 euro ontvangen van het Rijk om organisaties te ondersteunen. Het gaat hierbij om buurt- en dorpshuizen, zoals De Es, noodopvang voor kinderen en toezicht en handhaving. Welk bedrag er precies naar de Essche instellingen gaat, wordt nog nader bekeken.

Ook binnen het sociaal domein, zoals jeugdzorg, Wmo en participatie is geld beschikbaar gekomen om de Covid-19-klappen op te vangen. Hier gaat het om een totaal van 114.000 euro. Het college verwacht echter dat dit niet genoeg gaat zijn om de totale kosten te dekken.

RUIMTE VOOR NATUUR

Voor de vier ruimte-voor-ruimtekavels die in de Essche Postelstraat in ontwikkeling zijn, ontvangt Haaren een bijdrage van 200.000 euro van de provincie. Omdat in het plan ook natuurontwikkeling is opgenomen, is de gemeente hiervoor nog een kleine 70.000 euro kwijt. Echter, om de bijdrage van de provincie te ontvangen, moet het bouwplan nog wel dit jaar in procedure worden gebracht. Daarom vraagt het college de raadsleden om in te stemmen met de projectontwikkeling.

GEEN PROBLEEM

Omdat de gemeente Haaren wordt opgesplitst moeten alle 'ontvangende gemeenten' ook hun zegje doen over de wijzigingen in de begroting voor 2020. B en W van Boxtel zien geen problemen met betrekking tot het dorp Esch dat vanaf 1 januari onder hun hoede komt en zijn akkoord gegaan met het voorstel.

Onder de streep staat Haaren 755.000 euro in het rood. De algemene reserve bedraagt nog 2,3 miljoen euro; 4,2 miljoen euro minder dan eind 2019 op de bank stond. Wat aan het einde van het jaar overblijft wordt naar rato verdeeld onder de vier ontvangende gemeenten, dat wordt geregeld door Oisterwijk omdat die de officiële rechtsopvolger is van Haaren.