Esschenaren ontvangt praktische informatie in herindelingskrant


RENS VAN DEN ELSEN

Met nog iets meer dan twee maanden te gaan tot de opsplitsing van de gemeente Haaren, loopt het overzetten van alle praktische zaken op schema. Dat laat de gemeente Boxtel desgevraagd weten. Volgende week ontvangen alle huishoudens in Esch een herindelingskrant waar alle informatie in staat.

Op het gebied van de afvalinzameling gaan de Esschenaren meer betalen. Waar de gemeente Haaren nu een vastrecht van 119 euro hanteert, is dat in Boxtel hoger. Afhankelijk van het aantal gezinsleden en de soort woning (huur of koop) betalen Boxtelaren tussen de 143 en bijna 235 euro. Het laten ledigen van een grijze kliko is in Boxtel wel weer goedkoper dan in de gemeente Haaren: 5,10 euro tegenover 8 euro.

Verder verandert er voor Esschenaren weinig als het gaat om afval. De bekende groene (GFT) en grijze (restafval) kliko's blijven. Wel worden de 60-litercontainers vervangen door een exemplaar van 140 liter.

De chips op de bakken om het aantal ledigingen te registreren, worden binnenkort verwisseld. Dat is nodig omdat Boxtel met een andere bedrijf samenwerkt dan Haaren. Onlangs ontvingen de inwoners van Esch hierover een folder in de brievenbus.

PASPOORT EN RIJBEWIJS

Voor zaken als het aanvragen van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kunnen de inwoners van Esch vanaf 1 januari terecht in het gemeentehuis van Boxtel of op de website. Qua kosten verandert er niets, want deze zijn in Haaren als in Boxtel gelijk.

Naast dat alle huishoudens in Esch alle benodigde informatie kunnen lezen in de herindelingskrant die volgende week bij weekkrant De Meierij Boxtel zit, komt er ook op www.boxtel.nl een extra pagina waar dorpsbewoners terecht kunnen voor vragen.

ZORGVRAGEN

De meer persoonlijke zaken, zoals informatie over hoe het straks gaat met huishoudelijke hulp, het persoongebonden budget (PGB) of het krijgen van zorg wordt per geval bekeken.

,,Iedereen die gebruikt maakt van het sociaal domein krijgt binnenkort de benodigde informatie. Het is maatwerk, dus wordt er gekeken naar iedere situatie. Het scheelt wel dat Haaren en Boxtel op dit gebied al samenwerkten, dus er verandert niet zo heel veel", laat een woordvoerder weten.