Vrijwilliger Tineke Nuesink van KBO Boxtel en voorzitter Kees de Waal van de coöperatie Ouderen in Regie zetten zich in voor een seniorenbus. Kosten: 60.000 euro voor drie jaar. (Foto: Pål Jansen).
Vrijwilliger Tineke Nuesink van KBO Boxtel en voorzitter Kees de Waal van de coöperatie Ouderen in Regie zetten zich in voor een seniorenbus. Kosten: 60.000 euro voor drie jaar. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

'OUDEREN IN REGIE' NEEMT INITIATIEF VOOR VERBETERING LOKAAL OPENBAAR VERVOER

60 mille nodig voor Boxtelse seniorenbus

PÅL JANSEN

Coöperatie Ouderen in Regie is bezig met de introductie van een elektrisch aangedreven Seniorenbus. Zij schat de kosten voor het voertuig en bijbehorende werkzaamheden in op 60.000 euro. Daarmee is het project voor twee jaar gedekt. In principe moet een ritje binnen de gemeente Boxtel anderhalve euro kosten.

De Seniorenbus zal in eerste instantie alleen in de gemeente Boxtel van deur tot deur rondrijden. ,,Openbaar vervoer in Boxtel is voor senioren een probleem", hoort voorzitter Kees de Waal van de coöperatie dikwijls. ,,Je hebt hier natuurlijk de buurtbus rondrijden, maar die rijdt op gezette tijden en volgt vaste routes. Vaak moeten ouderen nog een stuk lopen naar de halte."

SOCIAAL

Hoewel ook de regiotaxi voor de deur stopt, kan niet iedere senior hierop aanspraak maken: hiervoor is een Wmo-indicatie nodig. Daarbij moeten allerlei formulieren worden ingevuld. De Seniorenbus is wat dat betreft laagdrempeliger, vertelt werkgroeplid Tineke Nuesink. ,,Bovendien heeft de Seniorenbus ook nog een sociale component: je kan er net iets meer mee bieden. Zo kunnen ook familieleden en anderen meerijden. Wel vragen we straks dat mensen een dag van tevoren opbellen: daarin is de regiotaxi net wel wat soepeler."

VOORDELEN

Ook kunnen ouderen vooralsnog alleen binnen de Boxtelse gemeentegrenzen worden vervoerd met de bus. Desalniettemin kleven er vooral voordelen aan het vervoersmiddel, legt De Waal uit: ,,De vergrijzing in Boxtel neemt toe, relatief ook meer dan in de rest van het land."

Nuesink vult aan: ,,Ik ben als vrijwilliger ook cliëntondersteuner bij de KBO. Je ziet dat de eenzaamheid onder ouderen toeneemt als ze minder mobiel zijn. Zolang iemand kan fietsen gaat het prima. Lukt dat niet meer, wordt het risico van sociaal isolement groter." Dus een Seniorenbus zal geen overbodige luxe zijn, zeggen De Waal en Nuesink.

Wel is nog 60.000 euro nodig om het plan uit te kunnen voeren. Naast het leasen van de bus, moet ook praktische zaken worden geregeld. Zoals een standplaats, een laadpaal, kantoorruimte en voldoende vrijwilligers.

Het is nog even wachten voordat er daadwerkelijk iemand achter het stuur kan kruipen. Er is weliswaar een planning voor de realisatie van het initiatief. Maar de uitvoering is afhankelijk van diverse factoren, zoals de ontwikkeling van het coronavirus.

Op dit moment worden gesprekken met diverse zorginstellingen, gemeente en andere mogelijke sponsors gevoerd om de financiën rond te krijgen.