Boxtel vindt nog dit jaar voor het merendeel van de twintig te huisvesten statushouders woonruimte. Dat denkt verantwoordelijke wethouder Eric van den Broek, zo blijkt uit een brief aan de raadsfracties. (Foto: gemeente Boxtel).
Boxtel vindt nog dit jaar voor het merendeel van de twintig te huisvesten statushouders woonruimte. Dat denkt verantwoordelijke wethouder Eric van den Broek, zo blijkt uit een brief aan de raadsfracties. (Foto: gemeente Boxtel). Foto: gemeente Boxtel.

CORONA SPEELT GEMEENTEBESTUUR PARTEN

Boxtel biedt te weinig asielzoekers onderdak

HENK VAN WEERT

Zestien asielzoekers met een verblijfsvergunning had de gemeente Boxtel in het eerste halfjaar van 2020 moeten huisvesten. Slechts de helft van dit aantal zogeheten statushouders kon daadwerkelijk aan onderdak geholpen worden. Dat de taakstelling niet is gehaald, heeft alles te maken met de coronacrisis en dus is het provinciebestuur als toezichthouder coulant.

Vluchtelingenwerk kon vanwege corona niet de gebruikelijke begeleiding bieden bij het huisvesten van asielzoekers. Tevens was er een gebrek aan veilige werkruimte en waren oudere vrijwilligers niet inzetbaar, constateerde de provincie in augustus. Al met al reden voor de toezichthouder om Boxtel niet op de vingers te tikken.

TWINTIG STATUSHOUDERS

In het tweede halfjaar moet Boxtel wettelijk gezien nog eens twaalf statushouders huisvesten. Met de achterstand die in de eerste helft van 2020 is opgelopen, komt dat aantal op twintig asielzoekers waarvoor woonruimte gevonden moet worden. B en W verwachten dat dit gaat lukken voor zestien mensen, laat het college in een brief aan de gemeenteraad weten.

Verantwoordelijk wethouder Eric van den Broek geeft in die brief ook de stand van zaken per 1 oktober aan: toen hadden twee van de twintig onder te brengen statushouders een woning gevonden, terwijl dat voor acht mensen snel het geval zou zijn. Bovendien was er voor vier buitenlandse vluchtelingen 'zicht' op huisvesting, zo schrijft het college aan de raadsfracties. B en W denken de doelstellingen uiteindelijk te kunnen behalen. Woonstichting Joost is daarbij de belangrijkste partner.

Zowel op 1 januari als 1 juli wordt gepeild in hoeverre gemeenten aan hun wettelijke huisvestingsverplichting voldoen. Bij aanhoudende achterstanden en onvoldoende voortgang kan de provincie in het ergste geval de huisvesting van statushouders overnemen op kosten van de gemeente. Zo'n sanctie hoeft Boxtel echter niet te verwachten,

FLEXIBEL ZIJN

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant geven de gemeente ook een advies mee: ,,Uit de sterk stijgende en dalende asielinstroom van de afgelopen jaren blijkt dat de groep vergunninghouders die gehuisvest moet worden snel kan veranderen, zowel qua samenstelling als omvang. Het is daarom goed de situatie nauwlettend te volgen en er zo flexibel mogelijk op in te spelen."