Er zijn geen gemeenschappelijke voorzieningen in Munsel. Wellicht kan het bezoekerscentrum op De Kleine Aarde hierin een rol vervullen... (Foto: Albert Stolwijk, 2019).
Er zijn geen gemeenschappelijke voorzieningen in Munsel. Wellicht kan het bezoekerscentrum op De Kleine Aarde hierin een rol vervullen... (Foto: Albert Stolwijk, 2019). Foto: Albert Stolwijk

VOORZIENINGEN ZIJN WENSELIJK, VOORAL DOOR NIEUWE WIJK

Zoektocht naar samenhang in Munsel

PÅL JANSEN

In aanloop naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 ging Brabants Centrum de Boxtelse wijken in. Wat vonden inwoners belangrijk in hun eigen buurt? Dat werd ook in de wijk Munsel/In Goede Aarde gevraagd. De redactie van deze krant ging opnieuw op pad: hoe staat het er nu voor?

Er heerst tevredenheid onder de wijkbewoners van Munsel/In Goede Aarde. Niet zonder reden: er is veel groen, in het noorden stroomt de Dommel en in het zuidoosten ligt het terrein van De Kleine Aarde met daartussen veel groen in de wijk.

Zorgen zijn er overal, ook in Munsel. Rond de Einsteinstraat en de straat Munsel bijvoorbeeld, waar bewoners voorafgaand aan de vorige verkiezingen hun ongenoegen uitten over automobilisten die te hard rijden. Er zijn intussen ook snelheidsmetingen verricht. ,,Daaruit bleek dat het met die snelheden over het algemeen wel meeviel", zegt Jaap Verheij van stichting Wijkberaad Munsel-Selissen. ,,Er werden diverse kleine overtredingen gemeten, vooral tijdens spitsuren."

En daarmee lijkt het vooral op woon-werkverkeer en dus de bewoners zelf die wel eens harder dan dertig kilometer per uur rijden in hun woonwijk, erkent Verheij. Want ja, er moeten nogal wat Boxtelaren de wijk verlaten in de ochtend: Verheij noemt Munsel een 'forenzenwijk'. ,,We missen hier toch wel de onderlinge sociale cohesie op wijkniveau." De Kleine Aarde biedt mogelijkheden om die te vergroten, geeft Verheij aan. Ook hij heeft wel eens in het bezoekerscentrum een buurtactiviteit georganiseerd.

DE KLEINE AARDE

Tijdens de vorige verkiezingen vroegen diverse 'Munselaren' zich al dikwijls af: wat gaat er nou gebeuren op De Kleine Aarde? Dit jaar is een initiatiefgroep opgestaan die ook vindt dat er garen op de klos moeten komen, bestaande uit voormalig Voedselbank-bestuurslid Theodoor van Leeuwen, twee oud-wethouders Anton van Aert en Ger van den Oetelaar en voormalig directievoorzitter Frans Hoeks van Helicon Opleidingen.

Woonstichting Joost doorloopt momenteel de vergunningsprocedure bij de gemeente voor de bouw van 22 duurzame appartementen. De verbouwing van de veldschuur stond in 2018 op de planning, maar dat laat nog op zich wachten. Samen met het opknappen van het bezoekerscentrum heeft Boxtel hier 300.000 euro voor beschikbaar gesteld. Projectleider Pim Ketelaars: ,,We laten dat ook afhangen van het plan van de initiatiefgroep. Het geld voor de veldschuur staat echter nog steeds opzij.”

Woordvoerder Van Leeuwen van de initiatiefgroep ziet in de veldschuur wel een multifunctionele ruimte in voor partijen die aan het Klaverblad actief zijn. Te ver op de zaken vooruit lopen, wil hij echter nog niet: de groep is bezig om na de verkiezingen een concreet plan van aanpak te presenteren, inclusief een kostendekkend plaatje voor de verdere ontwikkeling van het terrein.

ONDERWIJS

De huidige achterliggende gedachte van De Kleine Aarde is om onderwijs, ondernemen en overheid samen te brengen. Echter, Helicon Opleidingen stapte eerder al uit het collectief. Ook is het de laatste tijd wat ‘rustiger’ volgens Ketelaars, mede vanwege corona. Maar hij benadrukt dat het onderwijs wel nog actief is. ,,SintLucas heeft bijvoorbeeld gewerkt aan de huisstijl van de horeca. Ook zijn er creatieve studenten bezig geweest met het concept voor een ‘mini-festival’ voor groepen van 25 tot 30 mensen. Dat soort feestjes werden vaak in het bezoekerscentrum gehouden, waarom niet op het prachtige terrein? Daarop zijn de studenten uitgedaagd.”

Als het appartementencomplex van Joost wordt gebouwd, kunnen studenten van het Summa College ook daaraan meewerken, geeft Ketelaars aan. Eerder hielpen zij al mee met de verbouwing van het bezoekerscentrum.

De vraag blijft wat de initiatiefgroep op touw weet te zetten. Zij wil van het terrein een sociaal-maatschappelijk gebied maken waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Onder andere partijen als Reclassering Nederland, die nu al samenwerkt met de Voedseltuin, en re-integratie-organisaties lijken geïnteresseerd. Maar pas na de verkiezingen zal de initiatiefgroep het concrete en volledige plan presenteren: daar wordt nu nog aan gewerkt.

BASISSCHOOL

Gemeenschappelijke voorzieningen blijven echter nog wel een dingetje op Munsel. Ook in de nieuwe wijk Heem van Selis staan geen voorzieningen opgenomen. Een basisschool zou zo'n ontmoetingsplek kunnen zijn: die staat al langer op het wensenlijstje, gaf overkoepelend schoolbestuur Sint-Christoffel begin dit jaar aan. Intussen is zij gefuseerd met de Leijestroom tot Talentis. Maar dit standpunt is nog hetzelfde, zegt voorzitter Ton Reijnen. Echter, hij acht de kans nihil dat er alsnog een school komt.

Tijdens de vorige verkiezingen kaartten kiezers ook parkeerproblemen aan, onder meer in de Huygensstraat. Wethouder Herman van Wanrooij gaf destijds aan open te staan voor ideeën uit de wijk. Daar kwam echter geen respons op, geeft hij nu aan. Een parkeeruitdaging bij sportpark Munsel kon wel worden getackeld: er ligt sinds dit jaar een gloednieuwe parkeerplaats bij voetbalvereniging RKSV Boxtel.

Zonnegoud is een buurtje dat aan het einde van een doodlopende weg in de wijk Munsel ligt. De huizen zijn in 2018 opgeleverd. (Foto: Peter de Koning).