Hugo de Ruiter heeft in zijn atelier thuis diverse schaalmodellen. ,,Want ik hoef niet alles wat ik ontwerp ook zelf te hebben. Vooral de puzzel om van een ontwerp tot een product te komen fascineert me."
Hugo de Ruiter heeft in zijn atelier thuis diverse schaalmodellen. ,,Want ik hoef niet alles wat ik ontwerp ook zelf te hebben. Vooral de puzzel om van een ontwerp tot een product te komen fascineert me." Foto: Hans van Doorn

MEUBELONTWERPER WINT TWEE AWARDS VOOR VAKMANSCHAP

'Goed design: vriend voor het leven'

HENK VAN WEERT

Als designer van zitmeubelen reist Hugo de Ruiter de hele wereld over. Om inspiratie op te doen en projecten te begeleiden. Maar zijn creaties bedenkt hij sinds drie jaar in Boxtel. Tijdens de Dutch Design Week die nu gaande is, won de Boxtelaar twee prijzen: voor zowel een bank als een stoel. Die worden geprezen vanwege het vakmanschap waarmee ze zijn ontworpen.

De Ruiter (61) ontving door de jaren heen tal van prijzen en erkenningen. Nu zijn twee van zijn meest recente creaties bekroond met een Gio Award, een afkorting die staat voor Goed Industrieel Ontwerp. De prijs wordt uitgereikt door Designlink, een platform voor hoogwaardige initiatieven om de ‘designketen’ te professionaliseren. Een vakjury beoordeelde de twee inzendingen van De Ruiter op functionaliteit, vormgeving, originaliteit, ergonomie, materiaalgebruik en respect voor mens en omgeving.

De Boxtelaar krijgt geen geldbedrag of bokaal, maar de prijs is wel een erkenning voor met veel vakmanschap ontworpen producten. In zijn atelier op de bovenverdieping van zijn woning aan de Taxandrialaan in Boxtel-Oost haalt hij een plaquette van de muur. ,,Kijk, vier jaar geleden kreeg ik deze. Ook een Gio Award, voor een ander ontwerp."

BEWEGEND ELEMENT

Al jaren is De Ruiter actief als meubelontwerper voor bekende merken; twintig jaar lang voor het merk Leolux en sinds 2001 met een eigen designstudio. Die was voorheen gevestigd in Eindhoven waar hij in 1986 vanuit zijn geboorteplaats Utrecht neerstreek voor een opleiding aan de Design Academy. Hij werkt - zoals hij het zelf omschrijft - in de Champions League van de meubelbranche. ,,Soms werk ik wel in opdracht, maar wat ik zelf ontwerp is beter. En het mooie is: die eigen ontwerpen verkopen allemaal goed."

Veel van De Ruiters creaties vallen op door een bewegend element. ,,Ik vind het nu eenmaal leuk als een meubel meerdere functies biedt voor jezelf en ten opzichte van anderen die zich in dezelfde ruimte bevinden. ,,Als gezinsleden tv kijken, kan ik niet aandachtig lezen. Dan wil ik me om kunnen draaien." De zitbank Quadrant die nu een prijs heeft gekregen, biedt die mogelijkheid. De rugleuning kun je alle kanten op draaien, daardoor heeft de bank geen voor- of achterkant.

'MOOIMAKER'

Een tweede Gio Award won De Ruiter voor zijn lichtgewicht fauteuil Ameba. Die is uit een monoblok zachtschuim gesneden en heeft door een speciale coating een prima zitcomfort en goede stabiliteit. Er zit geen houten of metalen frame in.

De Ruiter ontwerpt design voor zowel binnen als buiten. Al heeft het woord design in zijn ogen een wat beperkte omschrijving in de Nederlandse taal. ,,Dan ben je vooral een 'mooimaker'. Nee, ik voel meer voor de Angelsaksische invulling van het begrip. Die omvat de volledige productontwikkeling: niet alleen de vormgeving, maar ook het ontwerp, de techniek en de ergonomie."

EEN DERDE HUID

Een stoel moet volgens de Boxtelse ontwerper het liefst comfortabel zitten. ,,Natuurlijk, op locaties waar je niet lang verblijft, kan ook een bijzondere vormgeving bepalend zijn. Daar is het zitcomfort minder van belang, maar in de meeste gevallen moet een stoel gewoon lekker zitten. Net als kleding. Dat wordt wel een tweede huid genoemd. Nou, mijn zitmeubelen noem ik een derde huid."

Dat designmeubelen niet voor elke portemonnee zijn weggelegd, beseft De Ruiter zich terdege. ,,Maar het is vaak de moeite waard om er voor te sparen. Kwalitatief gaan designproducten lang mee en zijn dus goed voor het milieu." Bovendien is het mooi om naar te kijken; je kunt gaan houden van het materiaal, vindt de ontwerper. ,,Ik zeg wel eens: design is eternally yours, een vriend voor het leven."

DUTCH DESIGN WEEK

Normaal worden de producten die een Gio Awards winnen getoond tijdens de Dutch Design Week. Deze tentoonstelling vindt vanwege corona dit jaar alleen online plaats. Vandaar dat de prijswinnende ontwerpen van De Ruiter en anderen volgend jaar fysiek worden getoond in Eindhoven. Wel zijn alle creaties te zien via www.ddw.nl/en/programme/5272/gio.

Het portfolio van de ontwerper is te zien op www.hugoderuiterdesign.com.


pp Hugo de Ruiter heeft in zijn atelier thuis diverse schaalmodellen. ,,Want ik hoef niet alles wat ik ontwerp ook zelf te hebben. Vooral de puzzel om van een ontwerp tot een product te komen fascineert me." (Foto: Hans van Doorn).


Een van de twee Gio Awards won de Hugo de Ruiter voor Quadrant van het merk Gealux. Deze zitmeubels kunnen op allerlei manieren verschoven en neergezet worden, waardoor er elke keer een nieuwe bank ontstaat. (Foto: eigen collectie).
De andere designerkenning kreeg de Boxtelse ontwerper voor de stoel Ameba voor het merk Cooloo. De uit schuim gemaakt fauteuil is geschikt voor zowel binnen als buiten. (Foto: eigen collectie).