Boxtel belooft duurzamer met grond om te gaan


Bij de uitgifte van grond wil de gemeente Boxtel voortaan meer oog hebben voor klimaatverandering. Dat heeft zij duidelijk gemaakt door een handtekening te zetten onder het zogeheten ambitiestatement Duurzame Gronduitgifte. Samen met 24 andere ondertekenaars belooft Boxtel zich hiermee in te zetten voor herstel van biodiversiteit, een betere bodemkwaliteit en hogere waterkwaliteit.

De betrokken organisaties maken zich, meestal samen met agrarische ondernemers, hard voor een duurzamer grondbeheer. Zij willen zo oplossingen vinden voor soms ingewikkelde maatschappelijke problemen zoals het herstel van de biodiversiteit en de klimaatverandering. Dat doen de 25 deelnemers allemaal op hun eigen manier. De een stimuleert de aanleg van bloemenrijke akkerranden, de ander stelt eisen aan het gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen en een derde houdt bij de selectie van pachters rekening met hoe duurzaam zij te werk gaan op hun eigen bedrijf. Vaak staan er ook aantrekkelijke beloningen voor de pachters tegenover, zoals kortingen op de pachtprijs of betere voorwaarden.

De andere organisaties die een handtekening onder het document gezet hebben, zijn Groen Ontwikkelfonds Brabant, provincie Noord-Brabant, Staatbosbeheer, Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Brabant Water en ASR Real Estate. Daarnaast is het statement ook ondertekend door de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel en Rivierenland en de gemeenten Vught, 's-Hertogenbosch, Bernheze, Eersel, Haaren, Tilburg, Heusden, Sint-Anthonis, Veldhoven, Bergeijk, Landerd, Waalre en Cranendonck.