Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

LISA SOMERS (VVD) WIL DRIE ZETELS

‘Wethouder met wonen als volledige focus is nodig'

LINDA VAN DE WIEL


Op het Jacob-Roelandslyceum ontdekte ze haar interesse voor politiek. En nu is de 27-jarige Lisa Somers uit Boxtel steunfractielid van de VVD én nummer drie op de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. ,,We hebben nu slechts één zetel, maar ik hoop dat het er na de verkiezingen minstens drie zijn.”

Toen ze begin 2017 een oproep op Facebook zag waarin de lokale VVD-afdeling aangaf op zoek te zijn naar nieuwe leden, besloot Somers te reageren: ,,Ik volgde de landelijke en lokale politiek toen al jaren en zag de oproep als een teken om zelf actief te worden. Na een persoonlijk gesprek en het bijwonen van een ledenvergadering werd ik lid. Binnen een maand maakte ik deel uit van de steunfractie.”

Somers is in het dagelijks leven werkzaam als strategisch inkoper van medische techniek en ICT in het Sint-Anna Ziekenhuis in Geldrop. Ze studeerde organisatiewetenschappen aan Tilburg University. ,,Ik was in die periode druk met allerlei dingen en te jong voor een actief politiek leven. Nu ben ik naast steunfractielid ook actief in het bijhouden van de socialemediakanalen van de lokale VVD.”


WONEN

Somers kent het verkiezingsprogramma van haar partij uiteraard, maar heeft ook eigen speerpunten die zij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld wonen: ,,Ik woon nu drie jaar in de wijk In Goede Aarde en heb een flinke tijd gezocht naar een geschikt huis. Zowel het vinden van een passende koopwoning als een prettige huurwoning is een uitdaging.”

Ze vervolgt: ,,Ik vind het daarom belangrijk dat er voldoende aanbod is voor alle inwoners van Boxtel. Voor starters, ouderen, jongeren en gezinnen. Ik merk dat er momenteel te weinig opties zijn voor starters en ik vind dat hier veel meer aandacht voor moet komen.”

Hoe de Boxtelse dit voor zich ziet? ,,Wat mij betreft wordt er een wethouder aangesteld die als voornaamste portefeuille 'wonen' heeft. De andere taken worden ondergebracht bij de overige bestuurders. Er hoeft dus geen extra wethouder aan te worden gesteld. Daarnaast vind ik dat er ongeveer 2.000 extra koop- en huurwoningen gebouwd moeten worden. Ik denk dat dit haalbaar is.”


AUTO- EN FIETSTUNNEL

Een ander belangrijk punt vindt Somers het verkeer. ,,Het is erg druk op de Boxtelse wegen. Dat is logisch met zoveel inwoners. Ik vind het van belang dat het dorp met zowel de auto, als de fiets makkelijk bereikbaar is. Een goed integraal verkeersplan is dan ook zeer belangrijk. De VVD vindt dat de gehele Keulsebaan verbreed moet worden en er een auto- en fietstunnel onder de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat moet komen. Ik ben het hiermee eens.”

Een derde punt dat hoog op de agenda van Somers staat, is Bruisend Centrum Boxtel. ,,Ik vind dat het huidige gemeentebestuur goed omgaat met de beperkingen rondom het coronavirus. Door de inzet van een centrumcoördinator zijn er deze zomer veel activiteiten gehouden. Zelf heb ik regelmatig op een van de verbrede terrassen op de Markt gezeten.” Winkelen doet Somers ook graag lokaal. Een idee om de leegstand aan te pakken, kan ze moeilijk benoemen: ,,Als winkels te lang leeg blijven, is het wellicht een idee extra appartementencomplexen te bouwen.”


DUURZAAMHEID

Er is ook een drietal onderwerpen dat wat lager op Somers’ politieke agenda staat: ,,Vooropgesteld, ik vind alles belangrijk. Maar als ik moet kiezen, vind ik dat er wat minder budget mag naar duurzaamheid. Ik ben enthousiast over subsidies voor een regenton en isolerende maatregelen. Maar andere gemeenten zijn minder ambitieus dan Boxtel en wat mij betreft is een acht ook voldoende. Een tien is onnodig.”

Een tweede punt is het sociaal beleid. ,,Ik vind dat we het sociaal beleid moeten vormgeven volgens de landelijke standaard. We hoeven als gemeente geen ruimere voorzieningen en bovenwettelijke steun op dit vlak te realiseren. Fraude met uitkeringen mag van mij betreft aangepakt worden. Goede controle is dan ook van belang.”

Een derde onderwerp dat minder belangrijk is volgens Somers, is het verstrekken van subsidies. ,,Hier mag kritischer naar gekeken worden. Bepaalde subsidies mogen wat mij betreft worden geschrapt. Verenigingen worden hierbij dan wel ontzien.”

Afbeelding