Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Boxtel herdenkt bevrijding zeer bescheiden bij verzetsmonument

De bevrijding van Boxtel in oktober 1944 en de slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zondag herdacht bij het verzetsmonument. Waar het andere jaren aan de rand van natuurgebied Kampina een drukte van belang is, bleef het nu nagenoeg leeg...

Vooraf was besloten de herdenkingsplechtigheid live uit te zenden via Omroep Dommelland, maar zelfs dat ging niet door. Allemaal vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

Die zorgden ervoor dat publiek en pers achterwege bleven en burgemeester Ronald van Meygaarden zijn aangekondigde toespraak annuleerde. Wel legde hij samen met voorzitter Theo Raaijmakers van stichting Veteranen Boxtel een krans legden bij het monument.

Even later plaatsten ook koning Hilde van den Broek en hoofdman Guus Eltink van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een bloemstuk. De Boxtelse broederschap heeft het monument geadopteerd en onderhoudt de gedenkplaats nabij de parkeerplaats Huisvennen.

Het in 2003 onthulde en door vrijwilligers samen met het gemeentebestuur opgerichte monument herinnert aan de ruim honderd Amerikaanse Airbornes die in september en oktober 1944 door het Boxtelse verzet in de Kampina verborgen werden gehouden voor de Duitse bezetter.

Voorzitter Theo Raaijmakers van stichting Veteranen Boxtel (links) en burgemeester Ronald van Meygaarden herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij het verzetsmonument aan de rand van natuurgebied Kampina. (Foto: Peter de Koning).