Onthulling van het eerste van zeven informatiepanelen bij station Goch. Op zeven plekken in Duitsland worden ze langs het traject van de Boxteler Bahn geplaatst. (Gottfried Evers/Rheinische Post).
Onthulling van het eerste van zeven informatiepanelen bij station Goch. Op zeven plekken in Duitsland worden ze langs het traject van de Boxteler Bahn geplaatst. (Gottfried Evers/Rheinische Post). Foto: Gottfried Evers/Rheinische Post

HERINNERINGEN AAN 'BOXTELER BAHN'

Naam Boxtel prijkt op zeven Duitse infoborden

De naam van Boxtel is sinds vorige week ook nadrukkelijk gevestigd in het westelijke deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Wesfalen. Langs het traject van de buiten gebruik en grotendeels opgebroken spoorrails herinneren informatiepanelen aan de historie van de Boxteler Bahn, zoals het Duits Lijntje over de grens heet.

Het regionale dagblad Rheinische Post berichtte vorige week in zijn online editie uitgebreid over de plaatsing van de borden. Ze kregen een plekje langs het Duitse stuk van het spoortraject waarvan een deel werd omgetoverd tot een fietsroute. Bij het spoorwegstation in Goch werd woensdag het eerste van in totaal zeven infopanelen geplaatst. Daarop wordt niet alleen in het Duits, maar ook in Nederlands en Engels uitleg gegeven over de betekenis van het buiten gebruik geraakte railtraject dat in zijn gloriejaren 93 kilometer lang was.

Het initiatief om de borden te plaatsen werd mede genomen door de heemkundevereniging van het stadje Goch, waar de eerste halte over de Duitse grens was gevestigd van de enkelspoorbaan.

Frans Tillie, lid van Heemkunde Boxtel én kenner van de spoorlijn, werd vorige week via een Duitse bekende geïnformeerd over het initiatief. Hij meldt dat de panelen een grootte hebben van 150 bij 110 centimeter met daarop niet alleen een informatieve tekst, maar ook vier archieffoto's. De borden zijn te vinden in Kalbeck, waar een Boxteler Bahn-gedenkteken staat, in Hassum, bij stations Goch en Afferden en bij een vroegere douanepost.

KONINGEN EN KEIZERS

De spoorlijn Boxtel-Wesel werd in 1873 geopend en werd tot 1914 gebruikt door onder meer koningen, keizers en tsaren om elkaar op te zoeken. Veel pelgrims gebruikten het Duits Lijntje voor een tocht naar bedevaartsplaatsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de spoorlijn militair van groot belang, zowel voor de Duitsers als voor de geallieerden. In 1950 werd de lijn voor personenvervoer gesloten en in 2004 beëindigde de NS het goederenvervoer, dat nog plaatsvond tussen Boxtel en Veghel.

Wethoudersverkiezingen?

Op 18 november gaan we stemmen voor de gemeenteraad. De gemeenteraad, het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. Een gemeenteraad die zich kritisch en onafhankelijk opstelt tegenover het college van B en W, met wethouders die door de raad worden aangesteld om het uitgestippelde beleid uit te voeren. Vanwege hun competenties en deskundigheid. Zo werkt dat in ons duale stelsel van besturen.

Wat schetst mijn verbazing, dat in onze gemeente Boxtel de partijen de verkiezingen beschouwen en promoten als wethoudersverkiezingen. Ik geef enkele voorbeelden, waarbij ik in het kader van de AVG geen namen zal noemen.

Een van de grootste partijen is begonnen met het kandideren van een aspirant-wethouder. Die zegt dat hij/zij niet in de raad zal plaatsnemen als hij/zij geen wethouder wordt... De kwalificatie kiezersbedrog is moeilijk te weerleggen. Een tweede voorbeeld betreft een partij met (momenteel) minder dan 10 procent van de zetels in de raad, die een kandidaat-wethouder naar voren schuift. Een Sigrid Kaagje, zou je kunnen zeggen; een servet dat solliciteert naar de functie van tafellaken.

En daar komt bij: geen enkele partij vertelt voor welke portefeuille hun kandidaat geschikt zou zijn. Hoezo, competenties en deskundigheid...

De verklaring die de partijen geven voor hun handelwijze is: de burger wil weten wie er wethouder gaat worden. Dit zou te wijten kunnen zijn aan de misvatting dat de wethouder het voor het zeggen heeft. En deze misvatting wordt gevoed door de werking van het duale stelsel in de Boxtelse politiek de afgelopen jaren, waarin een kritische en onafhankelijke opstelling van de raad soms moeilijk te herkennen was. Daarvoor eindigden de stemmingen te vaak in 13-10 in het voordeel van de coalitie. Daaruit zou je namelijk kunnen afleiden dat de wethouders het (samen met de burgemeester) voor het zeggen hebben. En dat is niet zo!!

Geachte Boxtelse politiek, laten we het spel spelen volgens de regels. Kies een gemeenteraad, stel als raad een collegeprogramma vast. En laat de raad vervolgens capabele mensen op elke portefeuille benoemen.

Misschien dat de democratie in Boxtel dan nóg beter gaat werken dan thans (wat u nu denkt...).

        AD HOEVENAARS


U vraagt, wij draaien...

Verkiezingstijd, dus er worden weer affiches opgehangen en sandwichborden geplaatst. Vooral sandwichborden zijn effectief langs drukkere wegen. En waarachtig, zo staat er sinds zaterdag een in het plantsoen recht tegenover mijn huis. Een levensgrote afbeelding van een lijsttrekker, gelardeerd met ‘duurzame en gedurfde’ oneliners.

Op zich prima, maar laat dat nou net de partij zijn die ik vanwege één standpunt kritisch volg. Wat dat betreft zitten we niet op één lijn en dat heb ik ook altijd duidelijk kenbaar gemaakt. Vandaar dat ik ook ben ingegaan op de uitnodiging van de lijsttrekker voor een koffierondje, hopende op enig begrip voor mijn visie.

De ‘zoethoudertjes’ voor bij de koffie - stroopwafels van de lijsttrekker en kletskoppen van mijzelf - bleven onaangeroerd, maar op het diametrale standpunt hebben we bijna twee uur gekauwd. Een goed gesprek met begrip voor elkaars invalshoeken en soms leek de lijsttrekker zelfs bereid ‘out of the box’ te denken en een draai in mijn richting te maken.

Zo ook het bord voor mijn raam. De volgende morgen bij het openschuiven van de gordijnen was het bord, net als de lijsttrekker, gedraaid. Het had zich afgewend van het voorbij razende verkeer en glimlachte triomfantelijk naar me.

Wat nu te doen? Vier weken een opponent verplicht recht in de ogen kijken, of het bord draaien en het voorbijrazende verkeer er weer zicht op geven? Ik weet dat het niet kan, en wil het ook niet, maar als de partij een flinke draai maakt, maak ik er ook een en dan staan we quitte.



        GUUS BASTINGS