Zaterdag 17 oktober 2020, rond het middaguur. De Markt in hartje Boxtel is nagenoeg uitgestorven... (Foto: Peter de Koning).
Zaterdag 17 oktober 2020, rond het middaguur. De Markt in hartje Boxtel is nagenoeg uitgestorven... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

STRENGERE MAATREGELEN BRENGEN ONDERNEMERS 'TERUG BIJ AF'

En het is opnieuw stil op de Markt...

JULES HAMELEERS

Tot een maand geleden was het goed toeven op de vergrote Marktterrassen in de weekenden. Bezoekers genoten van sfeervolle activiteiten én het goede weer. Nu de coronamaatregelen weer zijn aangescherpt, de horeca moest sluiten en het kabinet mensen maant thuis te blijven, is het dorpsplein verlaten. ,,En we hebben weer een nieuwe uitdaging", aldus Martijn Jansen van kledingwinkel La Gare Clothing.

Ook Jansen ziet het om zich heen gebeuren: de straten zijn minder druk, de winkels leger en dus ook de omzet lager. ,,Naast dat mensen natuurlijk nergens gezellig iets kunnen eten of drinken, kunnen ze ook nergens naar het toilet. Dat houdt ze wel thuis. Daarnaast worden mensen zo veel mogelijk gevraagd thuis te blijven, waardoor ze ook geen nieuwe kleding nodig hebben voor feestjes of andere activiteiten."

De ondernemer denkt dat het winkelend publiek vooral banger is geworden nu er door de tweede coronagolf tal van strengere maatregelen zijn opgelegd door het kabinet. ,,De drukte liep weer wat op: Boxtelaren waren een beetje gewend aan alle regels en durfden weer meer de straat op. Het dringende mondkapjesadvies was echter een eerste klap en nu de horeca dicht is, zijn we eigenlijk terug bij af."

Hoelang de nieuwe regels van kracht blijven en de coronacrisis voortduurt weet niemand. Jansen houdt in ieder geval al rekening gehouden met minder klanten volgend jaar: ,,We kopen altijd een jaar vooruit in. Dus ik ben nu bezig met de wintercollectie van 2021 en daar heb ik kleinere aantallen van besteld."

Dat betekent niet dat de winkelier het hoofd laat hangen: ,,We zijn in maart begonnen met het bouwen van een webshop en die hebben we vorige week gelanceerd. Het compenseert natuurlijk niet al het verlies aan inkomsten, maar het scheelt wel. Er komen zeker aankopen binnen, dus daar zijn we erg blij mee."

DUBBEL GEVOEL

De coronacrisis heeft echter niet op elke ondernemer een nadelige invloed. Zo was het afgelopen weekeinde een gekkenhuis bij speciaalzaak Proef! Culinair. De eigenaren Marco Vermeijs en Yvon Goossens hebben het ontzettend druk sinds iedereen meer thuis blijft ,,Dat is een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn we er privé veel mee bezig: we houden ons goed aan de regels en bestellen in onze vrije tijd bij horecazaken, om onze mede-ondernemers die het zwaar hebben te steunen. Maar aan de andere kant is het voor onszelf ook uitdagend en houdt het je ondernemersgeest scherp. We hebben echt extra mensen moeten aannemen om alle vraag aan te kunnen", legt Goossens uit.

,,Mensen moeten zich thuis meer zien te vermaken: daarom maken ze het gezellig en kopen ze lekkere dingen. Daarvoor kunnen ze bij ons goed terecht. Ook hebben we veel bedrijfsklanten. Die vragen nu ook meer van ons: omdat borrels in de kroeg niet door kunnen gaan, organiseren ze vaak dingen vanuit huis. Zo hebben we laatst voor een bedrijf voor elke werknemer een borrelplank samen gesteld, zodat ze thuis samen konden genieten."

MINDER DRUK

En dan de branche die het hardst getroffen wordt: de horeca. Daar worden alle afhaalbakjes en bezorgtassen opgeduikeld en proberen de ondernemers zich te redden. Zo ook Claire Wijnstok van eetcafé Le Temps Perdu. Haar eerste weekend verliep prima: ,,We zijn niet ontevreden, maar het was wel iets minder druk dan de eerste keer. Ik denk dat dat komt omdat er nu ook veel dingen zijn die wél doorgaan. De winkelstraat is nog gewoon druk."

,,Ik begrijp helemaal dat de extra maatregelen nodig zijn, maar het is wel lastig dat de horeca steeds als eerste aan de beurt is", vindt de ondernemer. ,,Ik ben blij dat we het nog wat inkomsten kunnen genereren met bezorgen, maar het is een overbrugging, geen oplossing. Het is erg lastig om te ondernemen zonder perspectief. Ik heb een goedlopende zaak, maar we houden dit niet nóg een jaar vol."

p Zaterdag 17 oktober 2020, rond het middaguur. De Markt in hartje Boxtel is nagenoeg uitgestorven... (Foto: Peter de Koning).