TEKORT 2020 MOGELIJK 246.000 EURO LAGER

Omvang coronagevolgen nog onzeker voor Boxtel

JULES HAMELEERS

De coronacrisis heeft negatieve gevolgen voor de Boxtelse gemeentekas. Tot hoever het tekort in 2020 zal oplopen, is echter onduidelijk. Dat blijkt uit de tweede bestuursrapportage waarin het college van B en W de gemeenteraad een update geeft over de financiƫle gang van zaken tot nu toe.

In de begroting voor dit jaar hielden B en W rekening met een tekort van bijna 1 miljoen euro. Dat was echter enkele maanden voordat de pandemie uitbrak. Op dit moment gaat het college er nog van uit dat het negatief resultaat iets gunstiger uitpakt en uiteindelijk op 687.000 euro uitkomt.

Dit komt doordat de landelijke overheid de opschalingskorting voor 2020 en 2021 heeft kwijtgescholden om gemeenten tijdelijk extra te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Samenvoeging of ontmanteling van kleinere gemeenten moet leiden tot efficiƫnter werken en kostenreductie bij lokale overheden. Dat heet opschalingskorting. Doordat die nu tijdelijk niet wordt toegepast, krijgt Boxtel dus meer geld uit Den Haag. Hierdoor valt het begrotingstekort dit jaar waarschijnlijk gunstiger uit. Waarschijnlijk, want de gevolgen van de coronacrisis zijn nog onduidelijk.

EEN MILJOEN EXTRA

Bovenop het al begrote tekort gaat Boxtel ervanuit dat corona 1 miljoen euro extra gaat kosten en dat dit bedrag gecompenseerd wordt door de landelijke overheid. De coronakosten omvatten verschillende onderdelen, waarvan enkele hieronder worden genoemd.

Omdat mensen veel meer thuisbleven, moest er veel meer en vaker afval worden opgehaald: Boxtel verwacht hiervoor 135.000 euro extra nodig te hebben. Daarnaast verwacht de gemeente Boxtel zo'n 150.000 euro minder aan parkeerinkomsten te incasseren en omdat de kermissen in augustus werden afgeblazen, liep de gemeente nog eens ruim zestig mille mis aan belastingopbrengsten. Ook het organiseren van de gemeenteraadsverkiezingen kost zo'n 40.000 euro meer vanwege de maatregelen.

Boxtel houdt 15.000 euro achter de hand als vergoeding voor organisaties die nog niet precies kunnen inschatten wat de crisis voor gevolgen heeft. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld musea, gemeenschapshuizen en theaterzaal Podium Boxtel.

TOEREIKEND?

Hoewel enkele extra kosten al in beeld zijn gebracht in de tweede bestuursrapportage, plaatst Boxtel wel enkele kanttekeningen. Omdat de crisis nog altijd voortduurt is de uiteindelijke omvang van de schadepost niet in te schatten. Daardoor is ook onzeker of de extra steun van het Rijk voldoende is als compensatie.

Bovendien is de scheidslijn van stijgende kosten dun als het gaat om corona of door andere factoren.