Langs de oevers van het Flesven zijn de afgelopen weken honderden bomen gekapt. Natuurmonumenten werkt dit najaar aan het herstel van de oevers van de Huisvennen. (Foto: Marc Cleutjens).
Langs de oevers van het Flesven zijn de afgelopen weken honderden bomen gekapt. Natuurmonumenten werkt dit najaar aan het herstel van de oevers van de Huisvennen. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

NATUURHERSTEL ROND HUISVENNEN IN VOLLE GANG

Bomen vallen bij bosjes in Kampina

MARC CLEUTJENS

Dikke stammen van dennen en berken liggen keurig opgestapeld aan de oever van het Flesven, klaar voor transport. Verderop bij het Meeuwenven blijven gevelde boompjes liggen. Ze mogen verteerd worden door de natuur die hier straks zijn gang weer mag gaan. Voordat het zover is, heeft Natuurmonumenten de regie en worden de oevers van de Huisvennen hersteld.

Bomen vallen bij bosjes in de Kampina. Om de terugkeer van de natte heide mogelijk te maken, wordt rond de Huisvennen volop gekapt en geplagd. Op de venoevers krijgen moeraswolfsmelk, zonnedauw en snavelbiezen de kans om terug te keren. ,,Op de iets drogere delen verschijnen dopheide en klokjesgentiaan, hogerop eisen struikheide en korstmossen straks hun plekje weer op”, verwacht boswachter Irma de Potter.

De reliëfrijke delen van de Kampina - beter bekend als de Witte Bergen en de Zwarte Bergen - krijgen na de ingreep de kans om zich te ontwikkelen tot stuifzandheide. Daarom worden hier jonge berken en dennen verwijderd. ,,Ook wordt de bodem op kleine schaal afgeplagd”, aldus De Potter. ,,Daarbij verdwijnt onder meer het pijpenstrootje dat nu alles overwoekert.”

De werkzaamheden rond de Huisvennen duren enkele maanden.