ONDERWIJSGELD NIET NAAR JEUGDZORG

Begrotingstekort Boxtel: geen greep uit Van Cooth

RENS VAN DEN ELSEN

De 500.000 euro die de gemeente Boxtel tekort komt in haar begroting voor 2021 wordt niet gedicht door een greep uit het legaat Van Cooth. Hoewel het college van B en W dit in eerste instantie wel van plan was, kon het niet op de goedkeuring van de gemeenteraad rekenen.

De fracties kregen begin vorige week de tweede bestuursrapportage onder ogen. Daarin staat dat in eerste instantie rekening was gehouden met een compensatie vanuit het Rijk voor tweetal specifieke onderdelen binnen jeugdhulp: de voogdijregeling en 18-plussers die nog gebruik maken van jeugdzorg.

GEOORMERKT

Door een recente landelijke herverdeling van de centen komt Boxtel niet meer in aanmerking voor een aanvullende vergoeding, waardoor een gat in de begroting is ontstaan van 500.000 euro. Het legaat Van Cooth zou als lapmiddel kunnen dienen, zo stelde het college de raadsleden voor. Dit potje is echter specifiek geoormerkt voor onderwijsdoeleinden.

Inmiddels is duidelijk dat B en W een andere oplossing zoeken, omdat verschillende raadsfracties vraagtekens zetten bij de geboden oplossing. Hoe het tekort nu gedicht gaat worden, is volgens wethouder Herman van Wanrooij (financiën) nog niet duidelijk.

VRAGEN

Oppositiepartij Balans wilde de onverwachte financiële tegenvaller vorige week dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering ter discussie stellen. Die bijeenkomst werd vanwege de strengere coronaregels afgelast en daarom stelde Balans schriftelijke vragen.

Zo wil de fractie weten hoe lang het college al op de hoogte is van de nieuwe compensatieregeling en of er nog meer ‘lijken in de kast liggen'.

De oppositiepartij stelt voor om andere politieke keuzes te maken om het gat te dichten, zoals de duurzaamheidsambities naar beneden bijstellen.