Niet alleen de grote eendentrek kan komende jaar niet doorgaan tijdens carnaval, ook de jeugd zal niet door de Boxtelse straten trekken tijdens de kleine eendentrek. Beide optochten krijgen geen vergunning vanwege de coronaperikelen. (Foto: Peter de Koning).
Niet alleen de grote eendentrek kan komende jaar niet doorgaan tijdens carnaval, ook de jeugd zal niet door de Boxtelse straten trekken tijdens de kleine eendentrek. Beide optochten krijgen geen vergunning vanwege de coronaperikelen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VEILIGHEIDSREGIO BIEDT ORGANISATOREN ANDERE MOGELIJKHEDEN

Ook Kleine Eendentrek van de baan

RENS VAN DEN ELSEN

Stichting Openbaar Carnaval (SOC) besloot - in samenspraak met de aangesloten clubs - een maand geleden al de Boxtelse leutstoet (Grote Eendentrek) te annuleren. Nu gaat ook een streep door de jeugdoptocht.

De drie Brabantse veiligheidsregio's hebben twee weken geleden besloten geen vergunningen te verlenen voor carnavalsoptochten. Uit navraag bij de gemeente Boxtel blijkt dat de organisator van een optocht verantwoordelijk is voor de naleving van de richtlijnen van het RIVM. Een woordvoerder verwacht dat in februari nog altijd het anderhalve meter afstand houden, een beperkte groepsgrootte en een verbod om te zingen van kracht zal zijn. Daarom wordt er geen ontheffing voor een carnavalsoptocht verleend.

Als gevolg hiervan is het ook niet mogelijk de kinderoptocht (Kleine Eendentrek) op carnavalszaterdag door de Boxtelse straten te laten trekken.

ALTERNATIEVEN?

Volgens de gemeentelijk woordvoerder is wel mogelijk om bijvoorbeeld een tentoonstelling van de wagens te maken, waar mensen op afstand langs kunnen lopen. Er zijn bij de gemeente echter nog geen aanvragen binnengekomen voor dit soort alternatieve carnavalsactiviteiten. Begrijpelijk, want de traditionele bouwgroepen van praalwagens besloten in september als samen met de SOC hiervan af te zien.

SOC-president Frank van Heesch geeft desgevraagd aan dat er wel andere plannen in de maak zijn voor de vrijdag, zaterdag en zondag tijdens carnaval. Of deze uiteindelijk ook echt door kunnen gaan is volgens hem sterk afhankelijk van de coronamaatregelen de komende weken.

In Esch had stichting De Oggelvorsen voor de zekerheid alvast een vergunningaanvraag de deur uit gedaan. De gemeente heeft met de Essche organisatie contact opgenomen zodat zij hun activiteiten tijdig stop konden zetten. Prinsenvereniging De Ploegers in Liempde had voor de zomer al aangegeven geen activiteiten te organiseren die grote groepen mensen op de been zouden brengen tijdens carnavaal. Een optocht was voor daarmee in een vroeg stadium al geen optie.


p Nadat eerder al was besloten de Grote Eendentrek af te gelasten, gaat nu ook een streep door de jeugdoptocht. De gemeente verleent geen vergunning vanwege de coronaperikelen. (Foto: Peter de Koning, februari 2020).


REDACTIE VINDT INVULLING VOOR ALLE 366 DAGEN VAN 2020

'Coronacrisis maakt dit boek uniek'

RENS VAN DEN ELSEN

De vijf redactieleden van het boek Boxtel - 2020 in 366 verhalen hadden vooraf niet kunnen bevroeden dat dit jaar zo'n bijzondere wending zou krijgen. Er werd gedacht dat de deelnemers veel over de verschillende evenementen zouden schrijven, maar door het coronavirus ging er vrijwel niks door. Toch is het gelukt om van alle dagen in het jaar een verhaal te ontvangen.

,,Ja, het is heel anders verlopen dat we hadden verwacht. Maar deze crisis heeft er wel voor gezorgd dat we nu een unieke inkijk krijgen in hoe de inwoners 2020 hebben ervaren", geeft Marc Cleutjens, een van de initiatiefnemers, aan.

Vlak voor de zomer had de redactie er nog een hard hoofd in of er voor de laatste maanden van het jaar genoeg schrijvers gevonden zouden worden. Maar inmiddels zijn alle dagen gevuld. ,,We hebben regelmatig een oproep gedaan, dan zagen we het aantal deelnemers altijd weer even stijgen. Daarnaast steken de mensen elkaar ook aan door te vragen 'doe jij al mee?', dat heeft wel geholpen", aldus Cleutjens.

Naast dat 2020 een mooi getal is en dat de coronacrisis een andere draai heeft gegeven aan het boek, was de insteek ook om de verbinding met Esch te zoeken, omdat het per 1 januari 2021 bij Boxtel komt. Daarom was de redactie ook nadrukkelijk op zoek naar verhalen uit dat dorp.

Theo van Roosmalen is een van die Essche schrijvers. Hij is bij velen bekend als het gezicht van de Essche Fietsdag en is wielrenfanaat. Hij koos 14 augustus als zijn datum, omdat dan eigenlijk de Vuelta in Utrecht van start zou gaan. Die wielerwedstrijd is dinsdag alsnog begonnen in Spanje, maar Van Roosmalen had alles liever live willen aanschouwen: ,,We zouden met een aantal vrienden naar Utrecht gaan om bij de eerste etappe te bekijken, maar dat ging dus niet door. Daarom gaat mijn stuk nu deels over de honderd kilometer die ik die dag uiteindelijk heb gefietst", grinnikt Van Roosmalen.

De Esschenaar is te spreken over de opzet van het boek, vooral omdat zijn dorp er ook een mooie plaats in krijgt. ,,We kunnen laten zien hoe mooi Esch is, want niet te vergeten: Boxtel krijgt er echt een pareltje bij hoor!"

CROWDFUNDING

De organisatie achter heb boek is nu nog druk bezig met het bij elkaar krijgen van genoeg geld om de bundel uit te brengen. ,,Het boek komt er sowieso, we hebben te veel mooie verhalen om te laten liggen. De onlangs gestarte crowdfundingsactie loopt naar behoren, maar meedoen kan nog altijd", aldus Cleutjens.


* * *

Wie 19,95 euro doneert, verzekert zich van het boek. Iedereen die zelf meeschreef, ontvangt sowieso een exemplaar. Doneren kan nog tot dinsdag 17 november via www.voorjebuurt.nl/boxtel2020.

Theo van Roosmalen op zijn geliefde racefiets. De Essche wielerliefhebber schreef voor het boek Boxtel - 2020 in 366 verhalen een verhaal over de Vuelta. (Foto: Peter de Koning).