default
default Foto: Albert Stolwijk

HUISVESTING BLIJFT HOOFDPIJNDOSSIER VOOR BOXTEL

Woningbouw heeft inhaalslag nodig

RENS VAN DEN ELSEN

De inwoners van Boxtel, Liempde, Esch en Lennisheuvel kiezen woensdag 18 november een nieuw gemeentebestuur. Brabants Centrum kijkt de komende periode naar de vier belangrijkste onderwerpen uit het bestuursakkoord dat de Boxtelse coalitiepartijen in 2018 sloten. Deze week nemen we de woningbouwambities van het gemeentebestuur onder de loep.

Het is misschien wel een van de grootste pijnpunten voor het huidige college: de achterblijvende woningbouw. In 2016 kwam verantwoordelijk wethouder Peter van de Wiel met een ambitieuze woonvisie voor Boxtel. Tot en met 2024 moesten er 1.315 woningen bij komen om aan de vraag te voldoen. Daarvan zijn er echter pas 250 gerealiseerd.

Wie naar de nieuwbouwplannen kijkt die de gemeente Boxtel momenteel op haar bordje heeft liggen, komt uit op een totaal van 865 huizen. Het gaat dan om projecten die pas dit jaar zijn gestart: Heem van Selis (465), Petershof (8) en de Pastorietuin Liempde (11) of al bijna klaar zijn zoals Princenlant IV (34). Voorts verkeren plannen zich nog in de ontwikkelfase: Lindenlust (72) en Jorishof (24) in Boxtel; Hamsestraat-Roderweg (109) en Zonneweide-West (56) in Liempde en Achter den Eijngel (85) in Lennisheuvel. Onder de streep staat er dan nog zo'n 200 woningen open. Daar moet nog wel de kanttekening bij dat het project Heem van Selis tot 2027 loopt, een deel van de huizen valt dus buiten de woonvisie.

Het tekort op de woningbouwbehoefte wordt voor een deel opgevangen door particuliere projecten. Dat zijn echter vaak huizen die niet voor een bepaalde doelgroep zoals ouderen of starters in aanmerkingen komen.

Wethouder Van de Wiel kijkt weliswaar tegen een achterstand aan, zelf benadrukt hij steeds dat er keihard wordt gewerkt om bouwprojecten rond te krijgen. De eerste ideeën voor een plan als Heem van Selis dateren van tien jaar geleden. Het geeft aan hoe lang het kan duren voordat er überhaupt een steen ligt.

MOEIZAAM

Dat nieuwe plannen maar moeizaam van de grond komen, ligt volgens de Rekenkamercommissie voor een deel aan het feit dat de organisatie rondom woningbouw niet goed op orde is. Ook een tekort aan kennis en ervaring spelen de gemeente parten, zo gaf burgemeester Ronald van Meygaarden begin september nog ruiterlijk toe in de gemeenteraadsvergadering.

Daarnaast moet de gemeente rekening houden met tal van andere factoren. Zo is Boxtel veelal afhankelijk van andere partijen zoals ontwikkelaars en heeft zij weinig eigen grond in bezit, waardoor zij steeds de dialoog aan moet gaan met perceeleigenaren. Al deze partijen proberen hun huid zo duur mogelijk te verkopen of zoveel mogelijk te verdienen. De wethouder wil weliswaar graag zo goedkoop mogelijk bouwen voor bijvoorbeeld starters, maar afspraken of andere belangen kunnen dat weer beletten.

IN DE LA

Het komt ook wel eens voor dat sommige ideeën niet in lijn liggen met de eigen agenda. Zo kwam een groep ouderen uit Liempde enkele jaren geleden met het plan om seniorenwoningen te bouwen in het dorp. Er waren zelfs al locaties bedacht: de Kerkheiseweg en/of de Oranjelaan. Maar volgens de gemeente paste dat niet binnen de kaders die zij zelf had opgesteld en verdween het project in de la.

Dan zijn er nog de inwoners van de gemeente. Hoewel velen voor de bouw van meer huizen is, zien zij die liever niet in de eigen achtertuin verrijzen. Er wordt al jaren gehamerd op het goed informeren en al in een vroeg stadium betrekken van de burger, maar in de praktijk gebeurt dat nog te weinig. Dat was ook een van de conclusies uit het rapport van de Rekenkamercommissie, dat afgelopen zomer werd gepresenteerd.

HAALBAAR

Ondanks dat het woningbouwdossier de wethouder heel wat hoofdpijn heeft bezorgd, zullen de huizen er uiteindelijk wel komen. Het duurt alleen langer dan de acht jaar die Van de Wiel voor ogen had. Wat dat betreft heeft het college haar belofte uit het bestuursakkoord niet gebroken: de bestaande bouwplannen tot uitvoering brengen.

De VVD denkt dat een wethouder die zich alleen met wonen bezighoudt de processen kan versnellen. Of dit haalbaar is, moet nog blijken, gezien de vele andere onderwerpen die er op de agenda staan. Ongetwijfeld komt dit aan bod tijdens de kerntakendiscussie volgend voorjaar...


p De start van de eerste fase in het nieuwbouwproject Heem van Selis was een opsteker voor Boxtel. Hiermee kunnen in een klap 465 woningen worden afgestreept van de benodigde 1.315. (Foto: Albert Stolwijk, juli 2020).